Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Traian: Inaugurarea Parcului "Laudato Si'"

Publicată în ziua de 24 mai 2015, enciclica Papei Francisc "Laudato si'", despre îngrijirea casei comune și tradusă în limba română prin grija părintelui Mihai Pătrașcu, a însemnat pentru omenirea întreagă un plus adus grijii față de creația în care ne-am născut prin mila lui Dumnezeu. Grija față de casa comună înseamnă atenția față de tot ceea ce ne înconjoară și prețuirea darului care este natura înconjurătoare, cu tot ceea ce presupune ea.

Din dorința de a puncta și în Dieceza de Iași amintirea acestei enciclice, la Traian, la Centrul "Gaudium et Spes", sâmbătă, 29 octombrie 2022, cu ocazia întâlnirii de toamnă a familiilor, a avut loc inaugurarea Parcului "Laudato si'".

Concret, fiecare alee din zona împădurită din stânga centrului a primit un nume, pornind de la exponatele propuse spre vizualizare.

Astfel, vizitatorul poate vedea mai întâi "Memorialul credinței", un spațiu unde are posibilitatea ca într-o sinteză vizuală să parcurgă în sinteză fiecare carte a Sfintei Scripturi, o sinteză a Catehismului și istoria tuturor celor 266 de papi ai Bisericii Catolice.

Pe "Aleea Animalelor" poate vedea toate animalele care trăiesc în România, cu denumirea lor științifică. Urmează apoi "Aleea păsărilor", unde, la fel, pot fi văzute toate păsările care trăiesc în România cu denumirea lor engleză și latină, cu tipul de hrană pe care îl consumă, dar și anumite curiozități din viața lor.

Continuând periplu prin parc, vizitatorul ajunge inevitabil la locul unde poate vedea toate bisericile din parohiile și filialele Diecezei de Iași.

Ultima alee, "Aleea pomilor", prezintă toți pomii și arbuștii care cresc în România.

La mijlocul parcului se află o încăpere tradițională în care se află mai multe exponate preluate din tradiția populară a zonei Moldovei, de la furca de tors, la letcă, la lăicere, lampa cu petrol, lăzile bunicii, dar și fierul de călcat cu cărbuni. Lângă ea pot fi admirate o frumoasă căruță tradițională și un plug de fier.

Toate acestea vin să întregească zona în care se află terenul de sport al centrului, precum și căsuța-foișor, loc de întâlnire și de taifas.

Acestea întregesc seria locurilor demne de vizitat din Centrul "Gaudium et Spes", printre care "Muzeul Bibliei", "Muzeul familiei" și "Muzeul vieții".

Vă așteptăm să vizitați Centrul "Gaudium et Spes" nu doar cu problemele pe care le ridică uneori viața de familie, ci și pentru a vă delecta, pentru a vă odihni și a-l preamări pe Dumnezeu pentru "casa comună", pentru frumusețea naturii care încântă privirea, precum odinioară pe Sfântul Francisc, atunci când a compus "Cântecul Creaturilor".

Pr. Felician Tiba
Centrul "Gaudium et Spes"

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 29 octombrie: Traian: Inaugurarea Parcului "Laudato Si'"


 

lecturi: 793.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat