Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

În Columbia este proclamată fericită sora Maria Berenice Duque Hencker

O viață în slujba celor săraci și marginalizați

A fost glasul săracilor, strigătul celui care nici măcar nu poate să ceară ajutor și să denunțe situațiile de suferință și de nedreptate. Este sora Maria Berenice Duque Hencker, fondatoare a Micilor Surori ale Bunei Vestiri, pe care cardinalul Marcello Semeraro, prefect al Dicasterului Cauzelor Sfinților, a beatificat-o - reprezentându-l pe Papa Francisc - sâmbătă, 29 octombrie 2022, în catedrala din Medellín, în Columbia.

S-a născut la Salamina, în departamentul columbian Caldas, la 14 august 1898. Botezată cu numele de Maria Anna Julia, încă din cea mai fragedă vârstă a învățat să se roage și să-l contemple pe Dumnezeu în natură. Părinții săi i-au transmis o evlavie solidă față de Fecioară și foarte repede a arătat mare sensibilitate față de cei mai nevoiași. Aceasta a fost o caracteristică pe care a păstrat-o toată viața: să se identifice cu problemele aproapelui, încercând să le rezolve.

Dăruirea sa pentru ceilalți și evlavia sa au făcut să se nască în ea dorința de a duce un stil de viață contemplativ. Astfel, la sfârșitul studiilor a intrat în rândul Surorilor Dominicane ale Prezentării la Templu. Viața sa a fost marcată de munca neobosită în căutarea de condiții mai bune pentru oamenii umili și marginalizați din societate. Experiența printre cei mai năpăstuiți și dorința de a glorifica Preasfânta Inimă a lui Isus au dus-o să întemeieze o comunitate compusă din femei tinere din popor. Maria obișnuia să spună că printre tinerele de condiție umilă erau mii de vocații, ca tezaure ascunse, care se pierdeau pentru că nu puteau să fie primite de nicio congregație existentă. Cu permisiunea superioarei provinciale și a arhiepiscopului de Medellín, Monseniorul Joaquín García Benítez, în 1943 a întemeiat Congregația "Micile Surori ale Bunei Vestiri". La 25 martie 1945, primul grup de călugărițe au depus voturile private.

În 1946 a fost trimisă în casa mamă a dominicanelor Prezentării la Templu de la Tours (Franța), ca asistentă în secretariatul general. Din cauza problemelor de sănătate, a trebuit să se întoarcă în Columbia și a fost destinată la casa provincială din Bogotá.

Deși a rămas în rândul dominicanelor, a încercat să urmărească mersul Institutului "Buna Vestire". La 6 octombrie 1953, Congregația Călugărilor a acordat autorizarea de a se muta în rândul surorilor întemeiate de ea, unde a devenit superioară generală. La 23 octombrie a făcut voturile perpetue ca soră a Bunei Vestiri. La 5 august 1954 a obținut de la Sfântul Scaun privilegiul adorației perpetue.

Simțind puternic necesitatea de a ajunge la cei mai îndepărtați și la cei mai nevoiași, Maria a întemeiat ramura misionară a Micilor Surori ale Bunei Vestiri, cunoscute astăzi ca Surori Misionare Franciscane ale lui Isus și Maria. Era ziua de 15 august 1957. Erau consacrate în slujba copiilor și tinerilor și a familiilor, în special afroamericane și în mare parte provenind de pe coastele columbiene, o populație care în acea vreme era marginalizată politic și social. La 8 decembrie 1965 a întemeiat Institutul "Domus Dei", cunoscut actualmente ca institut clerical al misionarilor Bunei Vestiri.

Toată viața preocuparea sa a fost de a ajuta pe cei excluși de societate și de a răspunde la nevoile concrete din timpul său, urmând motoul "Voința lui Dumnezeu".

După o boală lungă, a murit la Medellín la 25 iulie 1993.

(După L'Osservatore Romano, 29 octombrie 2022)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 449.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat