Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Invitație la concertul caritabil "Spes mundi - Speranța lumii"

Asociația Centrul Diecezan Caritas Iași organizează concertul caritabil "Spes mundi - Speranța lumii", marți, 8 noiembrie 2022, la Catedrala Romano-Catolică "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași, începând cu ora 19.19. Evenimentul are ca scop atragerea de fonduri pentru susținerea proiectului V.V.I.S. derulat de Asociația Caritas și susținut de Fundația Margareta a României. În program, lucrări de Franz Schubert, Edward Elgar și Eduard Toldra. Interpretează Orchestra de cameră "Collegium" a Colegiului Național de Artă "Octav Băncilă" din Iași, solistă: Adriana Iacob, dirijor: Cosmin Morariu.

Aflat la a doua ediție, intitulată "Salve regina", proiectul Spes Mundi - Speranța Lumii se conturează în tușe din ce în ce mai vizibile.

Pornit din dorința de a readuce în prim plan esența feminină și rolul primordial al acesteia, are ca figură centrală chipul, trăirile și exemplul Mamei Maria. Candoarea, bunătatea, forța interioară, puterea de sacrificiu, înțelegerea, acceptarea și mai ales iubirea necondiționată sunt doar câteva din multele învățăminte de care ne amintește exemplul ei.

O altă latură pe care vrem să o evidențiem este legată de caritate, de grija pentru cei aflați în durere și neputință, pentru că expresia cea mai frumoasă a iubirii este grija pentru celălalt.

Umbrela creată de un act artistic poate căpăta dimensiuni sociale de impact, iar noi am demarat, începând cu prima ediție, o serie de concerte caritabile de responsabilizare socială ce au drept scop strângerea de fonduri pentru vârstnicii aflați în nevoie. Ne îndreptam, astfel, atenția și iubirea către beneficiarii Programului Servicii de Îngrijire la Domiciliu, din cadrul Asociației Centrul Diecezan Caritas Iași: persoane încercate de greutățile vieții, ce suferă din cauza singurătății, a stării de sănătate, a situației materiale precare.

De atât de multe ori bunicii sunt uitați, pierzând astfel din bogăția de a ne păstra vii rădăcinile. Bătrânețea este un dar, pe care bunicii îl împart cu tinerii cărora le transmit experiența de viață, înțelepciune, credință și iubire necondiționată, cultivând astfel legăturile dintre generații.

Programul Servicii de Îngrijire la Domiciliu este constituit dintr-o rețea formată din mai multe centre regionale ce deservesc în jur de 30 de comunități din județele: Iași, Neamț, Vaslui, Bacău și Suceava. Anual sunt asistați peste 1200 de beneficiari de către, aproximativ, 60 de angajați și numeroși voluntari.

Prezentă în Dieceza de Iași încă din 1990, Asociația Centrul Diecezan Caritas implementează, în prezent, programe complexe, dedicate celor aflați în nevoi, în cadrul celor două mari domenii de activitate: Domeniul pentru Vârstnici și Persoane cu dizabilități și Domeniul Copii, Tineri, Familii. Există în cadrul asociației și Programul Intervenții în situații de Urgență și Calamități Naturale, prin care s-a început activitatea de sprijinire a persoanelor refugiate din Ucraina pe data de 27 februarie la Siret și pe 4 martie la Iași.

Asociația Centrul Diecezan Caritas Iași răspunde profesionist de 31 de ani, prin implicare și devotament, nevoilor societății, oferind servicii sociale, socio-medicale, educaționale, consiliere psihologică, orientare profesională și mediere, asistență spirituală beneficiarilor din cadrul programelor pe care le deservește: două centre de zi pentru copii defavorizați, un centru de plasament pentru tinere adolescente, un program dedicat familiilor în dificultate și un program dedicat vârstnicilor aflați în suferință, precum și un centru de servicii sociale pentru persoane refugiate.

În acest an continuăm să fim mesageri ai faptelor bune alăturându-ne proiectului Vârstnici. Voluntariat. Îmbătrânire activă. Schimburi intergeneraționale. V.V.I.S al Asociației Centrul Diecezan Caritas Iași, prin finanțare din Fondul pentru Vârstnici și susținut de Fundația Regală Margareta a României.

Singurătatea, gradul crescut de izolare socială au fost identificate ca principalele probleme sociale în rândul vârstnicilor. Bătrânețea reprezintă cea mai vulnerabilă categorie de vârsta față de presiunile și constrângerile sociale și economice. La aceasta contribuie atât caracteristicile biologice și psihologice specifice vârstei a treia, printre care fragilitatea, involuția și potențialul scăzut de activitate, cât și starea de dependență a unei mari părți dintre membrii acestui grup de vârstă, determinată de boală sau invaliditate, de imposibilitatea obiectivă de a-și asuma, în continuare, un rol activ.

De asemenea, vârsta a treia se caracterizează printr-o restrângere drastică a rolurilor sociale și profesionale, ca și printr-o prezență masivă a bolilor degenerescente, care reduc mobilitatea individului și măresc riscul dependenței sale de familie și de societate.

Asociația Centrul Diecezan Caritas Iași dorește să vină, cu prilejul acestui proiect, în ajutorul persoanelor vârstnice, prin contactul intergenerațional, oferind servicii de acompaniere și socializare și servicii de îngrijire la domiciliu. Activitățile și serviciile dezvoltate vor răspunde nevoilor persoanelor vârstnice, respectiv: izolare și marginalizare, stare de sănătate precară, lipsa resurselor materiale necesare asigurării unui trai decent.

Beneficiari direcți ai acestui program sunt persoane vârstnice, dar și copiii și tinerii din două centre: Centrul de Resurse pentru Copii și Tineri Don Bosco Iași, cât și Centrul de tip familial Sfântul Iosif Iași.

Sentimentul comuniunii și comunicarea sunt cele care asigură homeostazia, adică echilibrul tuturor funcțiilor și organelor din organism. Doar împreună suntem mai sănătoși din punct de vedere fizic, psihic, sufletesc.

Se spune că arta este de natură divină, însă dintre toate "arta cu materialul cel mai imaterial", după cum o numea Platon, Muzica, are un efect vindecător asupra tuturor. Indiferent de vârstă, naționalitate, religie sau statut social, ea pătrunde până dincolo de material pentru a vindeca sufletele.

Anul acesta ni se alătură Orchestra de cameră "Collegium" a Colegiului National de Arte "Octav Băncilă" ce adună laolaltă mult talent și dăruire, tinerețe și frumusețe.

Concertul intitulat "Salve Regina" ce va avea loc în data de 8 noiembrie 2022, la Catedrala Romano-Catolică "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași, la ora 19.19, are un program ce împletește armonios meditația, rugăciunea și visarea într-o manieră descriptivă și ușor de înțeles: "Elegie și Serenada pentru orchestra de coarde" de Edward Elgar; "Salve Regina" de Franz Schubert, solistă: soprana Adriana Ioana Iacob și "Vistes al mar" de Eduard Toldra.

La pupitru va fi profesorul și mentorul lor, dirijorul Cosmin Petru Morariu.

Născut în anul 1976 la Reșița, într-o familie de muzicieni, Cosmin Morariu studiază pianul la Liceul de Muzică din Reșița, Timișoara și apoi Colegiul Național de Artă "Octav Băncilă" din Iași. Absolvent al Academiei de Muzică "G. Dima" din Cluj în 1999, secția dirijat orchestra la clasa prof. Petru Sbârcea, este preocupat de perfecționarea dirijorală încă din anii facultății, participând activ la cursurile Academiei Bach, cu Harmuth Rilling. Participă la masterclass-uri ținute de maeștrii Victor Dumănescu, Gheorghe Costin, Alexandru Lăscae și Berry Webb.

Întâlnirea cu maestrul Enrique Garcia Asensio și masterclass-urile ce au urmat cu acesta din urmă, dar și studiul intens cu tatăl său, dirijorul Doru Petru Morariu, au dus la definirea sa ca dirijor și muzician complex.

Maestrul Cosmin Morariu colaborează atât cu filarmonici din țară, cât și cu teatrele de operă, abordând un repertoriu vast, de la creația corală, genul simfonic, vocal-simfonic, operă, până la muzică contemporană.

Soprana Adriana Ioana Iacob, născută în 2001 la Iași, este în prezent studentă în cadrul Universității Naționale de Arte "George Enescu" din Iași, la clasa de canto a lect. univ. dr. Lăcrămioara-Maria Hrubaru Roată.

Încă de la începutul drumului său în studiul artei lirice vocale, s-a remarcat prin perseverență, dedicare, seriozitate și o mare sensibilitate ce au putut fi observate de-a lungul timpului prin participarea atât la recitaluri și concerte cu orchestra simfonică, cât și prin premiile obținute la concursurile naționale și internaționale de canto.

Arta înseamnă a dărui, iar artiștii care ne vor dărui regalul din aceasta seară au înțeles deplin această parte din rolul și rostul lor.

Sărbătorită pe 13 noiembrie, "Ziua mondială a săracilor" este o prețioasă ocazie de har pentru a face un examen de conștiință personal și comunitar, într-un timp marcat de "furtuna pandemiei" și de "noua nenorocire" a războiului din Ucraina. Ziua mondială a săracilor "revine și anul acesta ca un prilej să ne ajute să reflectăm asupra stilului nostru de viață și a numeroaselor forme de sărăcie a timpului de față", după cum spunea Papa Francisc în mesajul său.

Vă invităm să vă alăturați scopului nostru, să simțiți bucuria de a fi alături de cei bătrâni, singuri, în suferință și uitați; oameni simpli și buni, care așteaptă cu siguranță un zâmbet, o mângâiere, un braț pe care să se sprijine.

Pentru cei care doresc să sprijine activitatea de îngrijire la domiciliu a Asociației Caritas Iași, donațiile se pot face în conturile de mai jos:

Conturile Asociației Centrul Diecezan Caritas Iași:

  • BRD - LEI:
    Denumire: Asociația Centrul Diecezan Caritas Iași
    Iași, str. Sărărie 134
    Cod fiscal: 4488681
    Cont în lei: RO36 BRDE 240S V081 1911 2400, deschis la BRD GSG Sucursala Iași,
    Adresa băncii: Iași, str. Anastasie Panu 1B-2A, jud. Iași
    COD SWIFT: BRDEROBU

  • BRD - EUR:
    Denumire: Asociația Centrul Diecezan Caritas Iași
    Iași, str. Sărărie 134
    Cod fiscal: 4488681
    Cont în euro: RO94 BRDE 240S V068 8896 2400, deschis la BRD GSG Sucursala Iași
    Adresa băncii: Iași, str. Anastasie Panu 1B-2A, jud. Iași
    COD SWIFT: BRDEROBU

  • BCR - LEI:
    Denumire: Asociația Centrul Diecezan Caritas Iași
    Iași, str. Sărărie 134
    Cod fiscal: 4488681
    Cont în lei: RO09 RNCB 0175 0336 1918 0001, deschis la BCR Sucursala Iași
    Adresa băncii: Iași, str. Palat nr. 11, jud. Iași
    COD SWIFT: RNCBROBU

  • BCR - EUR:
    Denumire: Asociația Centrul Diecezan Caritas Iași
    Iași, str. Sărărie 134
    Cod fiscal: 4488681
    Cont în euro: RO52 RNCB 0175 0336 1918 0003, deschis la BCR Sucursala Iași
    Adresa băncii: Iași, str. Palat nr. 11, jud. Iași
    COD SWIFT: RNCBROBU

  • BCR - GBP:
    Denumire: Asociația Centrul Diecezan Caritas Iași
    Iași, str. Sărărie 134
    Cod fiscal: 4488681
    Cont în GBP: RO23RNCB0175033619180040, deschis la BCR Sucursala Iași
    Adresa băncii: Iași, str. Palat nr. 11, jud. Iași
    COD SWIFT: RNCBROBU

Luiza Torboli


 

lecturi: 1273.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat