Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Simpozionul național "Biblia și trăirea credinței în vremuri de persecuție"

Joi, 27 octombrie 2022, în Aula Magna a Institutului Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" Iași, Facultatea de Teologie Romano-Catolică din cadrul Universității "Alexandru Ioan Cuza" din Iași a organizat simpozionul național "Biblia și trăirea credinței în vremuri de persecuție". Moderatorul simpozionului a fost conf. univ. dr. pr. Ștefan Lupu.

Cuvântul de deschidere i-a aparținut conf. univ. dr. pr. Ștefan Lupu, rectorul Seminarului, care a motivat organizarea acestui simpozion care, în mod tradițional, este dedicat cunoașterii Sfintei Scripturi. Pentru anul acesta a fost aleasă ca temă importanța Bibliei în trăirea credinței din viața de zi cu zi. Înainte de începerea conferințelor, PS Petru Gherghel, episcop emerit de Iași, ne-a transmis salutul PS Iosif Păuleț, episcop de Iași, și al PS Petru Sescu, episcop auxiliar de Iași.

Prima conferință i-a aparținut lect. univ. dr. pr. Iosif Antili: "Despre identitatea religioasă și națională. Reacția iudaismului la reformele lui Antioh al IV-lea". Părintele Iosif a scos în evidență importanța apărării valorilor fundamentale ale credinței atunci când autoritățile, urmând logica oportunității, caută să le distrugă prin diferite reforme, așa cum a fost cazul lui Antioh al IV-lea Epifanul contra poporului evreu.

A doua conferință a fost ținută de lect. univ. dr. pr. Lucian Păuleț: "Yves Congar: suferință și răbdare pentru adevăr". Plecând de la figura strălucitului ecleziolog Yves Congar, părintele Lucian a vorbit despre două aspecte ale suferinței sale pentru adevăr. În primul rând, a vorbit de suferința fizică îndurată de pr. Congar în cei cinci ani de prizonierat în Germania, dar care l-au ajutat să dezvolte o altă viziune despre Biserică. În al doilea rând, pr. Lucian a vorbit despre anii sumbri când pr. Yves Congar a avut de suferit din partea confraților săi și a unor membri ai Curiei Romane din cauza viziunii sale ecleziologice.

A treia conferință a fost susținută de Mons. Ieronim Iacob: "Credincioșii Diecezei de Tiraspol: între mângâierile lui Dumnezeu și persecuțiile oamenilor". Dieceza de Tiraspol a avut o istorie foarte interesantă care a oscilat între mângâierile care au venit de la Dumnezeu și persecuțiile care au venit de la oameni. Prin prezentarea istoriei diecezei, părintele a scos în evidență un aspect important: cu toate că oamenii au distrus ceea ce era al lui Dumnezeu, credința nu a murit.

A patra conferință a fost a conf. univ. dr. pr. Fabian Doboș: "Sora Maria Sofia, CMD - mărturisitoare a lui Cristos în timpul persecuției comuniste". Plecând de la exemplul de sfințenie pe care această călugăriță l-a oferit lumii, părintele Fabian a subliniat mărturia de credință pe care ea a oferit-o în anii petrecuți în închisoare.

A cincea conferință a aparținut prof. univ. dr. Mihai Dorin: "Pr. Dumitru Matei: calea spre beatificare". Domnul profesor a subliniat valoarea personalității acestui om sfânt care a fost judecat și condamnat la moarte pe nedrept. De aceea, spune domnul Mihai Dorin, atunci când justiția pică, memoria devine justiție.

Ultima conferință a fost susținută de dr. Dănuț Doboș, director adjunct al Departamentului de cercetare istorică "Fericitul Anton Durcovici" din Iași: "Pr. Dumitru Matei: lungul drum spre reabilitare". Dr. Dănuț Doboș a subliniat piedicile pe care autoritățile statului român le pun și astăzi pentru reabilitarea pr. Dumitru Matei de acuzațiile care i-au fost făcute într-un proces nedrept.

Sesiunea de conferințe a fost încheiată de pr. dr. Ștefan Lupu, moderatorul simpozionului, care, pe lângă mulțumirile sale la adresa celor care au susținut conferințele și a participanților, a subliniat încă o dată importanța trăirii credinței, mai ales în vremuri de persecuție. PS Petru Gherghel, după ce și-a exprimat bucuria de a fi participat la acest simpozion, ne-a îndemnat să cântăm "Christus vincit!"

Antonio Băcăoanu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 27 octombrie: Iași: Simpozionul național "Biblia și trăirea credinței în vremuri de persecuție"


 

lecturi: 986.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat