Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Traian (Neamț): Exerciții spirituale pentru preoții Diecezei de Iași, seria a IX-a și ultima din acest an

Tăcere, meditare, rugăciune sunt cuvinte ce pot descrie atmosfera trăită de către 24 de preoți împreună cu PS Iosif Păuleț, episcop de Iași, la exercițiile spirituale desfășurate la Casa de Reculegere "Gaudium et Spes" din Traian (NT) în perioada 24-28 octombrie 2022, ultima serie din acest an. Părinte predicator al acestor exerciții a fost pr. Gabriel-Iulian Robu, profesor și formator la Seminarul Mare din Iași.

Din programul exercițiilor nu au lipsit: Sfânta Liturghie, Adorația Euharistică, rugăciunea Breviarului, rugăciunea Rozariului și Angelus, seara încheindu-se cu o considerație pe baza meditațiilor făcute în cursul zilei la temele propuse de părintele predicator.

După ce părintele predicator i-a introdus pe cei prezenți în atmosfera exercițiilor, pentru care a ales ca temă generală "Preotul, om al lui Dumnezeu (1Tim 6,11)", în prima meditație din seara primei zilei a vorbit despre cât de bine este să fii om al lui Dumnezeu, creat de Dumnezeu, ales de Dumnezeu, trimis de Dumnezeu. A folosit în această prezentare și imaginea lui Joseph Ratzinger care spunea că există două gesturi centrale în ritualul hirotonirii sacerdotale, care sugerează mai mult decât am putea spune în cuvinte apartenența noastră la Dumnezeu: impunerea mâinilor asupra capului și ungerea mâinilor. Cele două gesturi fac referire la două părți importante ale omului: capul și mâinile.

În cele două meditații din ziua a doua, "Preotul, om al lui Dumnezeu" și "Preotul, om al Cuvântului", părintele Iulian a subliniat că preotul este "prietenul lui Dumnezeu, cel care vorbește cu Dumnezeu, cel care știe că depinde și are nevoie de Dumnezeu pentru a-i ajuta pe oameni" și totodată preoții sunt invitați "să aibă Cuvântul în mâini, în inimă și în minte", apropiindu-se el mai întâi de cuvântul lui Dumnezeu pentru a se hrăni pe sine însuși, în calitate de discipol, pentru a se lăsa modelat de acest Cuvânt, iar mai apoi "în calitate de mesager, îi va ajuta și pe ceilalți să se hrănească din bogăția Cuvântului divin".

În meditațiile din ziua a treia, "Preotul, om al Bisericii" și "Un om al oamenilor, dar nu al lumii", părintele predicator a amintit despre ceea ce spunea Papa Francisc despre "o spiritualitate a preotului diecezan, diecezaneitatea, cu tot ce înseamnă acest cuvânt: că nu ești singur, ci ești parte dintr-un trup care este dieceza, că ai un tată care este episcopul, că ai confrați preoți, și că ești părinte spiritual pentru atâția care sunt credincioșii tăi". Printre altele, a fost scos în evidență și cât de importantă este ascultarea pe care trebuie să o practice preotul, "oamenii buni știu să asculte, iar a asculta este o artă" și că "preotul, chiar dacă rămâne aproape de oameni cu modestie și simplitate, va purta în sine toată măreția și înălțimea mandatului său și a caracterului sacramental al ministerului său".

În ultima zi, a patra, temele "Omul speranței" și "Oamenii unei vieți sfinte" au retrezit în cei prezenți conștiința că "toate experiențele din trecut, toate acele chipuri, dincolo de faptul că au fost pozitive sau negative, ne-au condus la ceva mai mare, la a fi persoanele care suntem acum sau la cele ce putem deveni. Privind la trecut cu recunoștință, putem privi la viitor cu speranță" și totodată a fost reamintită invitația la a fi sfinți, conștienți fiind "că fiecare om are calea sa, trebuie să răspundă personal la voința lui Dumnezeu, de aceea se poate spune că sunt tot atâtea căi câți oameni sunt."

Vineri dimineață, 28 octombrie, după ce a fost celebrată Sfânta Liturghie în care cu toții au primit binecuvântarea solemnă a exercițiilor spirituale, Preasfințitul Iosif i-a mulțumit părintelui predicator Gabriel-Iulian Robu pentru zilele deosebite pe care le-au trăit preoții împreună unii cu alții și împreună cu Dumnezeu, și i-a încurajat pe preoți în împlinirea misiunilor pe care le au în comunitățile lor.

Pr. Adrian Blăjuță

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 24-28 octombrie: Traian: Exerciții spirituale pentru preoți, seria a noua și ultima

* * *

Exerciții la Traian... cu "don" Robu Iulian. Rezumat liric al exercițiilor spirituale pentru preoți


 

lecturi: 1308.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat