Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Torino: Despre creșterea fiilor pe pământ străin la ediția a II-a a Festivalului Ospitalității

Festivalul Ospitalității din acest an, ediția a doua, a cărei temă a fost "E mi avete accolto" ("Și m-ați primit"), desfășurat la Torino în perioada 9 septembrie - 23 octombrie 2022, a dedicat o zi, duminică, 16 octombrie 2022, analizei modului în care copiii din a doua generație sunt primiți atât în comunitățile lor de origine, cât și în societatea italiană, prilej cu care, pornind de la tema "L'accoglienza dei figli in terra straniera" ("Întâmpinarea fiilor pe pământ străin"), s-au întâlnit, în sala de conferințe UPM (Biroul pentru Pastorația Migranților), mai mulți reprezentanți ai comunităților străine prezente la Torino, din capelaniile: filipineză, latino-americană, anglofonă, francofonă, albaneză, rusofonă, română și din comunitatea marocană. Prezenți: Paul Nde, Giulia și Giada de la UPM, Teresina Montenegro și Mario Abrate consultanți și mediatori ai Asociației Spațiul Părinților, Anamaria, colaboratoare a Fundației Pio Torino.

Ziua a fost precedată, începând cu luna aprilie, de diferitele întâlniri pregătitoare pentru a organiza această temă în cel mai bun mod și cu instrumentele cele mai potrivite, în virtutea unei conștientizări din ce în ce mai mari (în concordanță cu vârsta copiilor născuți sau crescuți aici) din partea părinților, dar și din partea diverselor realități prezente în zonă: instituții școlare, asociații culturale, pastorație pentru tineret etc.

Cu toate acestea, trebuie subliniat că intenția inițială a fost diferită: la început s-a gândit la tema creșterii copiilor. O temă care a fost într-adevăr atinsă în cadrul întâlnirilor menționate, dar care s-a dezvoltat apoi în problema peregrinajului părinților împreună cu fiii lor și a identității personale, culturale și sociale a fiecăruia dintre noi, într-o țară care nu mai este aceea de origine. Și a fost foarte plăcut să vezi și să înțelegi că regulile unei bune educații sunt unul dintre fundamentele esențiale, pentru toate popoarele, în cadrul familiei, mai ales în primii ani de viață ai copiilor, parte importantă dintr-o relație părinte/copil care reflectă o parte din povestea fiecăruia dintre noi.

O poveste care începe cu călătoria departe de propriile rădăcini, de propriile origini: poate cu toții ne-am imaginat un desen, o linie care ar fi trebuit să ne marcheze drumul vieții, dar care la un moment dat și-a schimbat direcția și ne-am trezit în fața unei noi combinații a cărților de pe masă: în locul scenariului de viață pe care poate ni l-am imaginat am găsit altul care ne-a adus aici, în Italia. Cu siguranță diferiți din multe puncte de vedere: fizic, cultural, istoric, dar extraordinar de similari ca și persoane umane cu aceleași sentimente, speranțe, temeri, ne-am (re)descoperit imigranți din cele mai variate motive, cu siguranță fundamentale pentru fiecare dintre noi, dar care nu ar fi avut o rezolvare pozitivă în țara de origine. Un scenariu alcătuit din termeni care însușesc un înțeles diferit într-un context diferit: acasă, cuvânt, timp, schimbare, re-sens.

Termeni care se întrepătrund formând o nouă identitate: ceea ce lipsește din țara de origine este cumva reconstruit. Identitatea dobândită prin naștere, alcătuită din reguli de conduită, cuvinte, obiceiuri, tradiții, este îmbogățită de și cu o nouă realitate. Cultura proprie trebuie oarecum să se potrivească cu cea a țării în care ne aflăm, ca într-un puzzle: pe măsură ce se creează o nouă figură, adăugând câte o piesă, încercăm să păstrăm tot ce este mai bun din fiecare experiență, din fiecare situație trăită, ieri și astăzi, pentru a re-crea un mâine mai bogat, mai intens, mai proactiv. Lucrurile din trecut care nu pot fi schimbate devin astfel o sursă de forță, de vigoare, de curaj pentru a face față noii culturi, noii lumi, în așa fel încât cultura să dea siguranță, conștienți totodată că diversitatea culturală are atât avantajele cât și dezavantajele ei.

Deci, cum să ne păstrăm identitatea în diversitate și, mai ales, cum să o transmitem copiilor? Și cât de mult din această identitate sunt copiii noștri dispuși să accepte și să asimileze atunci când poate și noi, părinții, ne confruntăm cu crize, uneori nerecunoscându-ne ca aparținând nici lumii "vechi" nici lumii "noi"?!

Cu siguranță nu a fost și nu va fi ușor: nimeni nu ne-a învățat cum să o facem. Cu toate acestea, am avut norocul - după cum reiese din toate aceste întâlniri și nu numai - de a găsi aici, în Italia, într-o îmbrățișare de cele mai multe ori călduroasă, primirea, ospitalitatea, inimile și ușile deschise ale oamenilor care nu s-au oprit în fața diversității noastre, care au vrut să ne dea o mână de ajutor, venindu-ne în întâmpinare, care au încercat să înțeleagă profunzimea și durerea pe care le poate produce o detașare atât de puternică și care au încercat să umple cât mai mult golurile suferite. Oameni ca noi, implicați la rândul lor - poate fără să fi cerut - într-o schimbare deloc indiferentă a vieții lor, a "scenariului" lor imaginat. Cu toții am găsit pe drumul nostru câțiva "îngeri păzitori" care au făcut diferența "spre bine" și cărora astăzi le spunem un "mulțumesc" din adâncul inimilor noastre.

Plecând tocmai de la această primire, de la această deschidere a țării care ne găzduiește, trebuie să încercăm să construim un nou mod de a concepe "eul" de azi și de mâine, lăsându-ne călăuziți, de ce nu, și de simplitatea, deschiderea și inocența demonstrate de multe ori de către copiii noștri: pe lângă educarea lor, trebuie să încercăm să ne educăm și pe noi înșine, trebuie să găsim capacitatea de a crește împreună cu ei, cu rădăcini adânci în trecutul nostru dar proiectați spre viitorul unui societăți în devenire, din care nu pot lipsi fundamente universal recunoscute: umanitatea, fraternitatea, deschiderea către ceilalți, ospitalitatea, zâmbetul, dar mai ales iubirea care transformă totul, capabilă să facă diferența în orice ocazie.

Tatiana Ghiurca


 

lecturi: 512.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat