Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Religiile unite la Roma cu papa pentru pace: "Pământul să fie eliberat de violență"

de Salvatore Cernuzio

"Împreună să implorăm de la Dumnezeu darul păcii... Întreaga creație să poată vedea zorii unei zile noi"

Soarele este încă sus și pătrunde prin arcadele de la Colosseum, când în atriul intern al anticului Amfiteatru Flavius, papa, împreună cu liderii creștini din lume, înalță către Dumnezeu o rugăciune comună: Pământul să fie eliberat de război și de violență, fiecare să trăiască din nou sub ocrotirea Tatălui, a Fiului, a Duhului Sfânt.

Un drum lung de 36 de ani

În centrul capitalei, în monumentul care este simbolul ei, loc de amintire și de martiriu creștin, se desfășoară "Strigătul Păcii", întâlnirea organizată de Comunitatea "Sfântul Egidiu" în fiecare an, de 36 de ani. Adică din acea zi de 27 octombrie 1986 în care Ioan Paul al II-lea a convocat la Assisi pe reprezentanții confesiunilor mondiale pentru a se ruga împreună, uniți, și pentru a le cere să "continue să trăiască spiritul de la Assisi". Pelerinajul născut atunci a continua din an în an în diferite orașe europene și mediteraneene.

Tăcere și rugăciune

În acest an 2022 rănit de conflictul brutal din Ucraina, dar și de atâtea războaie răspândite "pe bucăți" în cele cinci continente, etapa este din nou, ca și anul trecut, Cetatea Eternă. Și din nou Colosseum. Însă este prima dată când papa îi trece pragul, ajungând în arenă pentru a-l ruga timp de câteva minute, ritmate de rugăciuni, cântece, tăceri și iar cântece, pe Dumnezeul păcii. Pontiful, venit cu mașina, salutat de mulțimea aranjată de-a lungul Fori Imperiali, intră cu scaunul cu rotile și se îndreaptă spre fotoliul de catifea roșie. Alături de el, pastori anglicani și patriarhi orientali, în față episcopi, cardinali, preoți. Prezent și primarul de Roma, Roberto Gualtieri, și neo-ministrul culturii, Gennaro Sangiuliano.

Îmbrățișarea dată papei

Tot în scaunul cu rotile, Papa Francisc este însoțit în exterior, în Parcul Arheologic de la Colosseum, pe care-l vizitează tot pentru prima dată. O mare onoare, comentează directoarea Alfonsina Russo: "Un mesaj de speranță în numele binelui cel mai mare, Pacea, care pornește chiar de aici, loc de întâlnire între culturi și răscruce de popoare". În mijlocul muzicii și aplauzelor, câteva personalități și reprezentanți ai diferitelor religii sunt situați în rând pentru a-l primi pe papa. Prima este Edith Bruck, vestita scriitoare supraviețuitoare la Holocaust și martoră prețioasă a abisului lui Shoah, devenită de câțiva ani prietenă fraternă a pontifului. Cu ea Papa Francisc se oprește pentru câteva clipe, schimbând cuvinte la ureche, strângându-i mâinile, cu gesturi caracterizate de afect autentic. Strângeri de mâini, înclinări, saluturi, binecuvântări, apoi un schimb de glume și râsete cu rabinul șef de Roma, Riccardo Di Segni.

Imagini sfâșietoare

Toți împreună urcă pe scena albă și albastră, având sus scrierea "Strigătul Păcii". Soarele începe deja să coboare dincolo de muntele Celio, unde sunt aranjați cu smartphone-uri și aparate de fotografiat numeroși tineri. Probabil credincioși, probabil trecători, probabil tineri romani curioși față de acest eveniment în care muzica se împletește cu tăcerea. Un minut de tăcere "în amintirea victimelor războaielor, violențelor, terorismului, traficului de persoane" este cerut de pe scenă, după proiecția pe ecranele mari a unui material video care arată oroarea de care este capabilă omenirea. De la cunoscuta fotografie a copilului din Hiroshima cu fratele mort pe umeri, tipărită la voința papei pe o imagine dăruită jurnaliștilor, la filmările debarcărilor de migranți după traversarea Mediteranei. Până la imaginile de devastare care de aproape exact opt luni se consumă în Ucraina.

Intervenția lui Impagliazzo

Înainte ca papa să ia cuvântul, rostind cu voce scăzută apeluri puternice, intervine președintele Comunității "Sfântul Egidiu", Marco Impagliazzo, care într-un discurs pasionat dă glas "strigătelor și invocațiilor de pace" care provin dintr-o lume în care suflă vânturi de război. Există Ucraina bombardată cu tranșeele sale din Donbass în gândurile auditoriului numeros care, așezat pe platoul situat pe pietrele cubice, ascultă cu atenție diferitele intervenții. Dar există și Siria, Caucazul, Afganistanul, Yemenul, Libia, Etiopia, Sahel, Nordul Mozambicului, și "zeci de alte locuri cunoscute sau necunoscute", spune Impagliazzo. "Câte strigăte, câte invocații! Cine ascultă aceste voci? Cine ascultă vocile celor care nu mai sunt? Zgomotul și indiferența sunt maniera pentru a reduce la tăcere pe vii și pe morți".

Apelul lui Ioan Paul al II-lea

"Partizanii aflați în slujba motivațiilor războiului ne explică faptul că există războaiele drepte și războaiele sfinte", adaugă președintele Comunității "Sfântul Egidiu". "În acești 36 de ani, lumea s-a schimbat. Războiul Rece nu mai există (Ioan Paul al II-lea a spus după '89: "la Assisi nu ne-am rugat în zadar"), ideea ciocnirii de civilizații a fost controlată. Înțelegerea și prietenia dintre lumile religioase au crescut mult, mai mult decât cele dintre națiuni. Rugăciunea noastră a schimbat narațiuni care păreau inatacabile, a modificat scenarii solide ca o cortină de fier. Dacă religiile ascultă strigătul de pace și unesc rugăciunea lor, capacitatea lor creativă, și acest război mondial pe bucăți poate să fie oprit".

Istoria lui Esther, salvată din "iad" grație coridoarelor umanitare

O dorință de speranță împărtășită în intervenții, între care se evidențiază mărturia puternică a lui Esther, tânără nigeriană catapultată la 23 de ani în "iadul" din Libia și din "acea închisoare" ieșită grație coridoarelor umanitare organizate chiar de Comunitatea "Sfântul Egidiu", împreună cu CEI și Bisericile valdeze. "Nu pot să vă spun bucuria mea când mi-au telefonat în Libia pentru a-mi spune că voi pleca, este ca și cum s-ar fi deschis poarta iadului și vedeam în sfârșit un pic de lumină. Niște îngeri veneau să deschidă poarta închisorii. Era mântuirea pentru mine și pentru cei care erau în avionul meu. Am călătorit cu un document, cu o viză, m-au primit cu flori și zâmbete. Este învierea", spune tânăra, cu voce tremurândă. "Astăzi sunt liberă în această țară foarte frumoasă, sunt o persoană umană, nu-mi mai este frică atunci când merg pe stradă. Studiez italiana, vreau să contribui la viața acestei țări".

Pancarte cu "Pace"

O melodie se răspândește pe neașteptate de la difuzoare. De pe platou oamenii se ridică în picioare și ridică, aproape ca într-un flash mob, pancarte albe cu scrierea în albastru "Pace" în diferite limbi. Între timp două tinere distribuie suluri de pergament din coșuri. Este Apelul de la Roma, semnat de papa și de liderii religioși. Oamenii se îmbrățișează și își strâng mâinile; unii se înduioșează pentru acest gest simplu de apropiere de care pandemia de Covid a privat omenirea timp de peste doi ani. "Mulțumim Papa Francisc, mulțumim tuturor reprezentanților religiilor", este scandat la microfonul de pe scenă. Acolo, la sfârșitul întâlnirii, tinerii din Comunitatea "Sfântul Egidiu" din diferite orașe și țări urcă pentru a desfășura un steag albastru și galben al Ucrainei. "Strigătul păcii astăzi îl răspândim pretutindeni".

(După Vatican News, 25 octombrie 2022)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu

* * *

Papa Francisc: Întâlnirea de rugăciune pentru pace cu liderii creștini și ai religiilor mondiale (25 octombrie 2022)


 

lecturi: 365.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat