Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Piatra de temelie a unui nou proiect al Familiei Guanelliene

În Ziua Mondială a Misiunilor, 23 octombrie 2022, la Liturghia prezidată de PS Petru Gherghel, episcop emerit, în capela Casei "Sfântul Iosif" din Iași, a fost binecuvântată piatra de temelie a clădirii care va găzdui 37 de persoane cu dizabilități și comunitatea Slujitorilor Carității, inclusiv elevii și studenții seminariști. Totodată, a fost vestită noua slujire a sorei Victoria Pop ca superioară și delegată a operei guanelliene feminine din România.

În Ziua Mondială a Misiunilor, în cadrul Sfintei Liturghii, cu mare bucurie și recunoștință față de preabunul și milostivul Dumnezeu, am încredințat Providenței Divine începutul și buna desfășurare a construcției a cărei piatră de temelie a fost sfințită de către PS Petru Gherghel, episcop emerit, noua slujire a sorei Victoria Pop, superioară și delegată a operei guanelliene feminine din România, pe toți misionarii care răspândesc Iubirea milostivă a Tatălui în orice colț al lumii și pe fiecare dintre cei prezenți la celebrare și intențiile lor. Tocmai pentru a marca acest moment istoric, al binecuvântării pietrei de temelia, au fost prezentate la altar la ofertoriu, cărămizi și țigle, împreună cu moaștele Sfântului Alois.

Pr. Egidiu Condac, vicar episcopal și econom diecezan, prin cuvântul său de învățătură, ne-a dat imboldul de a ne deschide înspre spiritul misionar, urmând exemplul Sfântului Alois Guanella, care, în cei mai săraci, nevoiași, în persoanele cu dizabilități a știut să descopere iubirea milostivă a Tatălui și care, dintr-un exces de iubire, atunci când simțea o rană sau întâlnea o persoană cu dizabilități, alerga pentru a-i reda demnitatea și a o pune în fața iubirii milostive a Tatălui.

Corul, prin cântul liturgic și vocile tinerești, a însuflețit Sfânta Liturghie.

După Liturghie, a urmat procesiunea cu icoana sfântului fondator până la terenul pregătit pentru construcție, la câteva zeci de metri distanță de Casa "Sfântul Iosif". Aici, prin ritul stabilit de Biserică, PS Petru, în prezența martorilor, ingineri, arhitecți, directorul de șantier, a Slujitorilor Carității, a Surorilor Guanelliene, a Cooperatorilor și a tuturor participanților, a sfințit piatra de temelie.

Moment istoric și edificator a fost atunci când PS Petru, pr. Bakthis Walagan Alphonse împreună cu pr. Battista Omodei, responsabili de construcție, Slujitorii Carității, frații Andrei Gherguț și Iosif Barticel, sr. Victoria Pop, delegată a Congregației Fiicelor Sfintei Maria a Divinei Providențe, Simona Iosub, reprezentantă a guanellienilor cooperatori, și două persoane cu dizabilități au pus la temelie ciment peste cărămizi și peste mesajele îngropate.

Acest centru va avea menirea de a aduce demnitate, bucurie și iubire celor 37 de persoane cu dizabilități pentru a trăi ca fii iubiți ai lui Dumnezeu, care pentru Sfântul Alois Guanella erau comori prețuite. În acest lăcaș de binefacere va locui comunitatea Slujitorilor Carității, precum și seminarul unde vor fi formați tinerii care doresc să-l urmeze pe Dumnezeu după modelul guanellian.

Așa cum spunea fondatorul nostru: "Toată lumea este patria voastră! Nu ne putem opri atâta timp cât sunt săraci de ajutat!" Nimic mai deosebit în această zi mondială a misionarilor prin care fiecare dintre noi suntem chemați să fim misionari acolo unde ne aflăm, în țara noastră și nu numai. Prin această operă ducem la îndeplinire aceste cuvinte, dar mai ales îl slujim pe Domnul în cei săraci după cum însuși el ne spune: "Adevăr vă spun: tot ce ați făcut unuia dintre frații mei cei mai mici, mie mi-ați făcut" (Mt 25,40).

Dorim să aducem mulțumire și binecuvântare tuturor acelora care până în prezent s-au implicat și se implică în continuare pentru ca această opera a lui Dumnezeu să devină realitate a infinitei iubiri providențiale a Tatălui ceresc prin mâinile celor care o vor gestiona, dar și prin toți aceia care ne pot susține cu rugăciunile și sprijinul spiritual, material și financiar. Astfel, fiecare dintre noi poate deveni înfăptuitor de bine care nu poate fi răsplătit decât în ceruri.

Această Sfântă Liturghie a fost un moment de har și de binecuvântare, iar de la sfântul fondator am cerut să mijlocească pentru noi virtuțile sale de care avem nevoie pentru a ne trăi sfințenia și a construi împreună împărăția lui Dumnezeu în gesturile cele mai mici din viața zilnică.

Sr. Victoria Pop și Andrei Gherguț

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 23 octombrie: Iași: Piatra de temelie a unui nou proiect al Familiei Guanelliene. Foto: Ovidiu Bișog


 

lecturi: 1150.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat