Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman: Misionar pentru o zi, de veghe pentru misiuni

În mesajul transmis anul acesta cu ocazia ,Zilei Mondiale a Misiunilor, Papa Francisc ne amintește faptul că fiecare dintre noi avem datoria de creștini botezați de a mărturisi evanghelia și pe Cristos prin aceasta. Pentru a fi și mai conștienți de ceea ce înseamnă misionar în Biserica lui Cristos, la Roman au avut loc două evenimente organizate de Centrul Misionar Diecezan Iași, în colaborare cu Congregația "Iosefinii lui Murialdo", prin care s-a dorit în primă fază a face cunoscut copiilor și tinerilor realitatea pe care o trăiesc copii și tinerii din aceste țări de misiune în care activează misionarii noștri: Kenya, Panama și Coasta de Fildeș, iar apoi de a ne aminti că suntem datori să ne rugăm pentru misionarii noștri pentru a fi mărturisitori ai lui Cristos.

"Misionar pentru o zi" a fost titlul evenimentului desfășurat la sediul Comunității "Iosefinii lui Murialdo", sâmbătă, 22 octombrie 2022, începând cu ora 10:00. Au participat 100 de copii de clasele primare și gimnaziale din parohiile catolice din Roman, însoțiți de preoții lor și un număr de 15 voluntari. Evenimentul a debutat prin vizionarea unui colaj foto din aceste trei țări. A urmat salutul părintelui Florin Sescu și binecuvântarea misionară oferită de pr. Bogdan. Momentul introductiv a fost organizat de Filip Sescu, constând într-un dans specific țărilor și împărțirea pe grupe a copiilor pentru a participa la cele trei ateliere organizate care au avut ca scop prezentarea fiecărei țări. Voluntarii și organizatorii atelierelor au purtat haine specifice fiecărei țări. Cele trei ateliere au fost:

1. Kenya: la acest atelier copiii au primit sarcina de a construi din material reciclabil o mașinuță cu care se joacă copiii din această țară, prin aceasta dorindu-se a se conștientiza lipsurile pe care le au copiii de acolo și îndemnul de a fi recunoscători pentru ceea ce ei au deja. Au vizionat apoi o machetă a unei case în care trăiesc copiii și familiile lor.

2. Panama: ideea acestui atelier a fost de a sensibiliza copiii la a fi empatici cu cei de vârsta lor care nu se pot bucura de diverse lucruri care se găsesc aici la tot pasul. Activitatea practică a constat în realizarea unei bărcuțe din hârtie pentru a înțelege necesitatea de a construi casele în stilul specific panamez.

3. Coasta de Fildeș: pentru a educa și mai mult copiii la a fi empatici și solidari cu acești copii, ideea atelierului a fost de a le aminti că ei au cu ce să se îmbrace, au ce mânca, au un pat pentru a dormi. Ca activitate practică au fost provocați să construiască din lut un vas pe care îl folosesc oamenii de acolo pentru a mânca și a bea.

Înainte de încheierea evenimentului, copiii au fost invitați la a descoperi comorile cele mai importante de care se bucură în fiecare zi și anume propria persoană și familia. Au primit apoi diverse lucruri. Binecuvântarea finală a fost oferită de pr. Ciprian Bișoc.

"Veghea misionară" a fost al doilea eveniment organizat în Parohia "Inima Neprihănită a Mariei" duminică, 23 octombrie 2022, începând cu ora 15:00, celebrare condusă de pr. Alexandru Percu. Aceasta a constat în ora de veghe și adorația euharistică în cadrul cărora ne-am rugat pentru misionarii noștri. Au participat preoți din parohiile romașcane, copii, tineri și un număr mare de credincioși. La final, după mărturia misionară oferită de pr. Alexandru, cei prezenți au primit trei simboluri: o pâine binecuvântată pe care au fost îndemnați să o împartă în familie; un rozariu misionar pentru a ne face conștienți de misiunea noastră de a fi misionari și pentru a ne aminti de datoria pe care o avem de a ne ruga pentru misionarii noștri și o iconiță cu mesajul Sfintei Tereza de Calcutta "aripile zâmbetului": un text care să ne mângâie sufletul.

Anton Barticel
asistent social
Fundația "Leonardo Murialdo" Roman

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 22-23 octombrie: Roman: Misionar pentru o zi, de veghe pentru misiuni


 

lecturi: 599.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat