Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Vatican: Papa Francisc i-a primit în audiență pe preoții și seminariștii studenți

Papa Francisc s-a întâlnit cu preoții și seminariștii studenți din toată lumea care studiază la Roma în universitățile pontificale. Audiența a avut loc în Aula "Paul al VI-lea" din Vatican, luni, 24 octombrie 2022. Papa a adresat mesajul său celor aproximativ 5.000 de studenți prezenți în jurul orei 12.30. Audiența a fost organizată de Oficiul pentru Cler din cadrul Curiei Vaticane.

Eminența Sa Mons. Lazzaro You Heung-sik, prefect al Congregației pentru Cler, împreună cu Asociația Rectorilor Colegiilor Ecleziastice din Roma au organizat pentru preoții și seminariști prezenți la Roma pentru studii o audiență cu Papa Francisc. Întâlnirea, pe lângă dialogul cu papa, a cuprins și alte momente de comuniune. Începând cu ora 10.45 au urcat pe scena din Aula "Paul al VI-lea" reprezentanți ai Colegiului Pontifical Mexican, ai Colegiului Ecleziastic Internațional "Sedes Sapientie" și ai Colegiului Urban Pontifical "De Propaganda Fide", care au interpretat câteva cântece despre vocația și misiunea preotului. Au fost, de asemenea, și prezentări ale unor colegii din Roma: Venerabilul Colegiu Englez, Colegiul "San Giovani Damasceno" și Almo Collegio Capranica.

A urmat apoi rugăciunea Ora Medie în limba latină și recitarea Sfântului Rozariu, decadele fiind rostite în diferite limbi: italiană, engleză, spaniolă și franceză.

În jurul orei 12.30 a sosit Papa Francisc care a primit în prealabil o listă cu peste 200 de întrebări din partea preoților și seminariștilor care au participat la audiență. Sanctitatea Sa și-a exprimat disponibilitatea de a răspunde la toate, dar a glumit spunând că poate unii nu pot trece peste masa de prânz.

În total au fost 10 întrebări adresate papei referitoare la viața spirituală și umană a preoților, papa îndemnându-i pe cei prezenți să se formeze bine, să trăiască aproape de episcopi și de comunitate, să învețe să facă gesturi de milostivire și gingășie față de cei în nevoie și să nu uite că vocația la preoție este o vocație la slujire. Ultima întrebare a fost adresată de un preot student ucrainian care l-a întrebat ce ar trebui să facă Biserica în zonele unde este război. Iar răspunsul papei a fost foarte clar: "În războaie Biserica este ca o mamă care suferă pentru copiii ei care nu se înțeleg între ei. Biserica suferă, este aproape de cei afectați de război și se roagă pentru ei".

Audiența cu Sfântul Părinte s-a încheiat în jurul orei 14.00 cu rugăciunea Angelus și binecuvântarea apostolică a Sanctității Sale.

Numărul preoților și seminariștilor din toată lumea prezenți la Roma pentru studii este de peste 5.000, aceștia fiind găzduiți în peste 130 de structuri de cazare, precum și numeroase parohii. Din România sunt 15 studenți preoți.

Pr. Claudiu Bulai

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 24 octombrie: Vatican: Papa Francisc i-a primit în audiență pe preoții și seminariștii studenți


 

lecturi: 811.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat