Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

De la Roma se ridică "Strigătul păcii" pentru ca să învingă țesătorii dialogului

de Amedeo Lomonaco

"Rugăciunea este forța păcii". Au răsunat aceste cuvinte, rostite de Papa Francisc la Angelus în ziua de deschidere la Roma a întâlnirii internaționale de rugăciune pentru pace a religiilor mondiale organizată de Comunitatea "Sfântul Egidiu". Papa, așa cum a amintit astăzi însuși pontiful, va merge marți, 25 octombrie 2022, la Colosseum "pentru a se ruga pentru pacea în Ucraina și în lume, împreună cu reprezentanții Bisericilor și comunităților creștine și ai religiilor mondiale". Este vorba despre una din întâlnirile centrale ale acestui eveniment centrat pe tema "Strigătul păcii" și inaugurat după-amiază la Convention Center "La Nuvola".

În spiritul de la Assisi

Au trecut 36 de ani de la rugăciunea pentru pace convocată de Ioan Paul al II-lea la Assisi. "Pacea - a spus Papa Wojtyła la 17 octombrie 1986 - este un șantier deschis pentru toți" și este "o responsabilitate universală". În acest timp marcat de multiple conflicte, între care cel din Ucraina, șantierul păcii are nevoie de țesători de dialog, de constructor de punți de reconciliere. La evenimentul deschis astăzi și programat până la 25 octombrie participă reprezentanți ai marilor religii mondiale, personalități din lumea culturii, din societatea civilă, din politică. Toți împreună la Roma pentru a vorbi despre pace.

A privi mai departe

Întâlnirea a fost moderată de Kieboom Hilde, vice-președinte al Comunității "Sfântul Egidiu": evenimentul din acest an, a afirmat ea, are o semnificație profundă dacă privim la Europa, unde s-a deschis "rana războiului din Ucraina", și la lumea zguduită de conflicte dramatice. "Strigătul păcii" s-a deschis cu intervenția lui Andrea Riccardi, fondator al mișcării internaționale născute în 1968, la trei ani după încheierea Conciliului al II-lea din Vatican. Acest eveniment - a spus el - "nu este spațiul închis al unui laborator", ci o fereastră "în fața scenariilor din lume" și în fața războiului. Cu toate acestea, a adăugat el, "nu se vede o cale de ieșire": această lume globală, în care nu încetează cursa înarmărilor, favorizează ca aceste conflicte "să se eternizeze ca în Siria", unde tinerii au trăit numai timpuri de război. Dar acestea sunt și zile de rugăciune. Rugăciunea este "sora strigătului de durere". Reparcurgând istoria întâlnirii internaționale de rugăciune pentru pace, Andrea Riccardi a subliniat că "Assisi a fost o viziune inspiratoare", un mesaj care pregătea calea globalizării într-un destin comun dar în diversități. "Dialogul - a adăugat el - crește în prietenie, în rugăciune". Tocmai ascultarea și dialogul sunt structurile fundamentale ale religiilor: dialogul cu Dumnezeu, cu textele sacre, cu bărbații și femeile. A dispărut "generația celui de-al doilea război mondial și a Shoah într-o lume facilă la uitare". Este nevoie de "o viziune de pace în fața gândurilor obosite și resemnate". Speranța, a afirmat în cele din urmă Riccardi, începe "cu refuzarea unei lecturi sigure a prezentului: trebuie privit mai departe". Când mințile și inimile se deschid, "se nasc drumuri pentru a răspunde la strigătul păcii".

Pacea are nevoie de curaj

Întâlnirea internațională de rugăciune pentru pace a continuat după aceea cu intervenția președintelui Republicii Italiene, Sergio Mattarella. "Provocarea este mereu aceeași: a realiza cu perseverență parcursuri de pace, printr-o angajare colectivă a comunității internaționale care să valorizeze dialogul, negocierile, recurgerea la diplomație în locul armelor". "Este vorba de o muncă obositoare, care cere grijă și acțiune răbdătoare, pentru că pacea este pace numai dacă aduce cu sine antidotul împotriva apariției de noi războaie, dacă este sustenabilă în timp și pe larg împărtășită". Este vorba de "o angajare care cere contribuția fiecăruia pentru ca «strigătul păcii» să se răspândească mereu printr-o forță tot mai nouă. Pentru aceasta suntem aici astăzi, mulți, din atâtea părți ale lumii". "Pacea - a spus președintele italian - este un proces, nu un moment al istoriei: are nevoie de curaj, de determinare, de voință politică și de angajarea a fiecăruia. Opera religiilor și a liderilor lor în această direcție este fundamentală, începând de la amintirea că bărbații și femeile sunt fii și fiice ale aceluiași cer". "Nu se poate ajunge la pace exaltând războiul și voința de putere. Pentru că pacea este integrală sau nu există". "Mai mult ca oricând, în acest moment, avem nevoie de un multilateralism eficace. În această angajare comună, alături de instituțiile internaționale și de state, este tot mai importantă contribuția tuturor exprimărilor societății". În Ucraina, ca în altă parte, este nevoie de a reînnoda firele umanității. Nu ne putem resemna "cu sfâșierea războaielor infinite". "Războiul nenorocit pornit de Rusia - a subliniat în cele din urmă Mattarella - reprezintă o provocare directă pentru valorile păcii, pune în fiecare zi în pericol grav poporul ucrainean, lovește și poporul rus, generează consecințe dramatice pentru întreaga lume. Acea agresiune răstoarnă regulile, principiile și valorile vieții internaționale".

Pacea nu este legea celui mai puternic

După președintele italian, a luat cuvântul șeful de stat francez, Emmanuel Macron. "În acest moment se vorbește numai despre «victorie», despre «înfrângere», a accepta să fim astfel în afara timpului și să vorbim despre pace este ceva mare. Și pentru aceasta am venit astăzi". "Să nu lăsăm - a adăugat el - ca pacea să fie capturată astăzi de puterea rusă. Astăzi pacea nu poate să fie consacrarea legii celui mai puternic, nici încetarea focului care ar defini o stare de fapt". Președintele francez a amintit după aceea că "ucrainenii și ucrainenele se bat pentru a rezista, pentru a apăra libertatea lor, pentru a apăra granițele lor, teritoriul lor și suveranitatea lor națională. Însă o pace este posibilă, este aceea pe care ei o vor decide, când o vor decide și care va respecta drepturile lor de popor suveran". "Acest război - a subliniat apoi Macron - implică o putere care posedă o armă nucleară. Nimic nu justifică acest război, nimic nu explică acest război". "Eu m-am străduit complet în acești ani pentru a dialoga cu președintele Putin". "Acest război - a spus șeful de stat francez - este rod al unui naționalism exacerbat". Un naționalism "alimentat de puterea rusă care s-a hrănit din umilirea provenită din distrugerea imperiului sovietic". Dacă vrem să fim la înălțimea strigătului de pace, "trebuie făcut în așa fel încât să se lupte împotriva umilirilor, împotriva formelor de resentiment", a explicat Macron. Președintele francez a revelat în cele din urmă că mâine îi va dărui Papei Francisc cartea filozofului Immanuel Kant intitulată "Pentru pacea perpetuă". Este nevoie de mult curaj, a concluzionat Macron, pentru a voi pacea, pentru a o recupera și pentru a o menține. "A construi pacea înseamnă mereu a accepta viziunea celuilalt". "Avem nevoie să trăim mereu la frontiera păcii".

Mărturia unei femei ucrainene

În timpul întâlnirii internaționale de rugăciune pentru pace a răsunat și mărturia lui Olga Makar, jurnalistă specializată în teme sociale și responsabilă a mișcării "Tineri pentru Pace" din Comunitatea "Sfântul Egidiu" din Ucraina. "La 24 februarie m-am trezit din cauza zgomotului exploziilor. Ceea ce părea imposibil se întâmpla: a izbucnit războiul. În aceste luni am ascultat multe istorii dramatice și doliul a devenit norma". Întrebarea pe care fiecare ucrainean și-o pune astăzi este aceasta: "Cum pot să trăiesc acum?". Răspunsul pe care mi l-am dat, a afirmat Olga Makar, este mai mult decât o speranță: "Casele noastre sunt distruse, dar iubirea noastră, solidaritatea noastră, visele noastre nu pot să fie distruse". Mulți au găsit în ajutorul față de ceilalți un răspuns la război. Comunitatea "Sfântul Egidiu" a asistat populația încă din primele zile. "Pas după pas, reconstruim pacea care a fost frântă". Într-o zi, a afirmat în cele din urmă Olga Makar, "acest război se va termina".

A țese o pânză

Cardinalul Matteo Zuppi, arhiepiscop de Bologna și președinte al Conferinței Episcopale Italiene, a subliniat că pânza construită de Comunitatea "Sfântul Egidiu" permite multora să aleagă pacea și dialogul. "Pacea - a spus cardinalul - este o problemă prea importantă pentru a fi încredințată câtorva și ne privește pe toți". "Nimeni de aici nu este șomer în angajarea pentru pace. Cel puțin ar trebui să nu fie". Acum "se aude vorbindu-se prea mult despre rearmare". "Să combatem pandemia războiului așa cum am combătut-o pe cea de Covid". Enciclica Fratelli tutti, a explicat arhiepiscopul de Bologna, este "limba noastră artificială internațională". "Nu poate exista pace în inima omului care caută pace numai pentru el însuși". "Dialogul este calea păcii": nu confundă agresorul și agresatul, ci încearcă să întrerupă logica implacabilă a războiului. Nu trebuie să se cadă în înșelăciune: războiul este întotdeauna un faliment. Și cum a spus Papa Francisc, a amintit în cele din urmă cardinalul Zuppi, este o înfrângere în fața forțelor răului.

O operă de construit

Pacea este și un drum, o mărturie. Rabinul șef din Franța, Korsia Ha?m, a subliniat că "pacea este mereu o speranță, un orizont, o chemare". Trebuie să ne întoarcem la esențial: ceea ce împărtășim în toate religiile, a explicat rabinul șef din Franța, este că rugăciunea cea mai frumoasă este "opera mâinilor noastre". Și pacea este o operă pe care trebuie s-o construim. A striga pacea, a subliniat el, înseamnă a avea și curajul de a abandona totul pentru a mărturisi pacea. Strigătul nostru de pace, a spus în cele din urmă Korsia Ha?m, trebuie "să acopere zgomotul armelor".

Pacea este înțelepciune

Adunarea inaugurală a întâlnirii internaționale de rugăciune pentru pace a religiilor mondiale organizată de Comunitatea "Sfântul Egidiu" s-a încheiat cu intervenția secretarului general al Ligii Islamice Mondiale, Shaykh Muhammad bin Abdul Karim al-Issa. "Noi fiind credincioși îl invocăm pe Dumnezeu în fiecare zi pentru ca să prevaleze pacea și pentru ca frații să se îmbrățișeze din nou". "Când apar diviziuni în lume, se creează un gol unde răsar idei negative care duc, uneori, la decizii de gravitate extremă". "Vrem toți dialogul, dar să fie un dialog liniștit, rodnic. Trebuie să construim punți". "Este indispensabil - a spus în cele din urmă Shaykh Muhammad bin Abdul Karim al-Issa - ca înțelepciunea să poată coborî în realitate". "Nu există contrast care să nu aibă o soluție: toate alibiurile pot găsi remediu". Unicul învingător adevărat "este logica înțelepciunii".

(După Vatican News, 23 octombrie 2022)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 241.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat