Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

La Madrid, cardinalul Semeraro a beatificat doisprezece martiri redemptoriști

O comoară în vase de lut

În Prefața sfinților martiri, Biserica se adresează astfel Domnului: "Pe cel slab tu îl conduci la virtutea desăvârșită și pe cel lipsit de putere îl ajuți să fie statornic în mărturisirea credinței". Este lauda răsunată și sâmbătă, 22 octombrie 2022, în catedrala "Santa María la Rela de la Almudena" din Madrid, în timpul beatificării părintelui Vicente Renuncio Toribio și alți 11 redemptoriști. A subliniat asta cardinalul Marcello Semeraro, prefect al Dicasterului Cauzelor Sfinților, prezidând ritul pentru a-l reprezenta pe Papa Francisc.

Este vorba de un grup de călugări martiri uciși în 1936, "în timpul persecuției anticreștine care a chinuit Spania în anii războiului civil". S-a petrecut chiar în capitala madrilenă, unde "lupta împotriva Bisericii a fost deosebit de sângeroasă". Lor le pot fi aplicate cuvintele Sfântului Paul din Scrisoarea a doua către Corinteni: "Suntem apăsați de necazuri din toate părțile, dar nu striviți; suntem în cumpănă, dar nu disperați; persecutați, dar nu abandonați; doborâți, dar nu uciși. Pretutindeni purtăm în trupul nostru moartea lui Isus ca să se arate și viața lui Isus în trupul nostru".

Apostolul neamurilor, a afirmat prefectul la omilie, "scoate în evidență, într-un aspect, condiția noastră de fragilitate, pentru că suntem ca niște vase de lut". Pe de altă parte revelează "secretul mărturiei creștine, deoarece spune că acel vas fragil păstrează o comoară, adică forța vieții lui Cristos, care locuiește în noi". De aceea, "viața Răstignitului-Înviat este în creștin". Acesta este punctul central al textului paulin, a explicat cardinalul. Și aceasta este și "vestea pe care noi vrem s-o luăm astăzi din evenimentul martiric, pe care-l comemorăm: acolo se află forța interioară a mărturiei fericiților noștri". Unul dintre ei, a amintit cardinalul, "pentru a motiva celebrarea zilnică a sfintei liturghii celui care, pentru a-l proteja de persecuție, încerca să-l descurajeze", obișnuia să repete că dacă ar fi fost capturat ar fi spus clar că este un preot și un redemptorist, iar în cazul în care l-ar fi ucis ar fi fost o mare onoare.

După aceea prefectul a invitat să se reflecteze asupra cuvintelor lui Isus prezentate în Evanghelia lui Matei (10,26-33). Există în ele, a spus el, "un îndemn, care este și o încurajare: Nu vă fie frică!". De alte două ori, tot în relatarea evanghelistului, se află un îndemn asemănător. Astfel, discipolilor înfricoșați de valurile care scufundau barca, Isus le spune: "De ce vă este frică, oameni cu puțină credință?". Și după ce s-a ridicat și a amenințat vânturile și marea, "a fost mare liniște" (8,26). Și când, tulburați, văzându-l că merge pe mare spuneau: "Este o fantomă!" și strigau de frică, răsună asigurarea: "Curaj, eu sunt, nu vă fie frică!" (14,26-27). De trei ori a fost repetată fraza: "Nu vă fie frică! Nu vă temeți!".

De ce toate acestea? Oare pentru că "trebuie să fim îndrăzneți? Sau pentru că trebuie să ne antrenăm și astfel să devenim puternici? Nicidecum", a afirmat Semeraro. Mai degrabă, pentru că "vrem să fim discipoli fideli ai lui Isus". Imediat înainte de cuvintele din relatarea evanghelică, Isus le-a spus discipolilor săi: "Este suficient pentru discipol să devină ca învățătorul său" (10,25). Și cu asta voia să spună: "Dacă voi sunteți ca mine, atunci nu trebuie să vă fie frică! Veți învinge moartea exact ca mine! Și în voi, ceea ce este moarte devine viață. Pentru aceasta nu trebuie să vă fie frică: nu trebuie să vă fie frică din cauza intimității mele cu voi".

Cuvântul care încheie toată Evanghelia lui Matei este semnificativ: "Și iată, eu sunt cu voi în toate zilele până la sfârșitul lumii" (28,20). Tot această convingere se poate regăsi în expresia unuia dintre martiri: "Nu ne pot face nimic dacă suntem fideli față de Dumnezeu". În aceste cuvinte, pline de confidență și de încredere "găsim - a evidențiat cardinalul - și cealaltă motivație pentru care discipolul nu trebuie să se lase copleșit de frică: și este certitudinea providenței Tatălui, care se manifestă chiar și față de păsări și față de firele de păr de pe cap".

Exemplele sunt semnificative, a explicat celebrantul, reafirmând că "nimic din noi nu este nesemnificativ pentru Tatăl din cer". În această privință Semeraro a amintit textual cuvintele lui Isus: "Priviți păsările cerului: nu seamănă, nu seceră, nici nu adună în hambar, iar Tatăl vostru ceresc le hrănește. Oare nu sunteți voi mult mai de preț decât ele?" (6,26). La fel "se va spune pentru exagerarea cu privire la firele de păr de pe cap. Dacă le avem pe cap, știm câte sunt? Și când le pierdem, ne dăm seama?". Ioan Gură de Aur în comentariul său scria că "Dumnezeu vă iubește mai bine și chiar mai mult decât un tată, și vă iubește așa de mult încât numără chiar și firele de păr! Așadar, nu trebuie să ne fie frică". Și tocmai asta, a afirmat prefectul, "vrem să culegem din beatificarea acestor martiri: mesajul încrederii totale în Dumnezeu. Încredere în iubirea Tatălui; încredere în intimitatea lui Isus răstignit și înviat cu noi".

Citându-l tot pe Sfântul Ioan Gură de Aur în comentariul la pagina din Evanghelia lui Matei, prefectul a remarcat că Isus "nu-i pune pe discipolii săi la adăpost de riscuri și de nenorociri, ci se pune mereu alături de ei pentru a-i întări și a-i încuraja". Credința radicală în Dumnezeu, care "este Tatăl nostru, și solidaritatea absolută cu Fiul său Isus Cristos: aceste două coordonate, singure, pot să ne orienteze, și atunci când ne aflăm în mijlocul fricilor și al șantajelor umane". Desigur, a adăugat cardinalul, cu toate acestea "pasărea cade la pământ și discipolul este omorât". Acest scandal, care "va dura până la sfârșitul istoriei, poate să fie depășit de noi numai cu certitudinea de credință" - a concluzionat el, citând psalmul 23 care se exprimă cu aceste cuvinte: "Chiar dacă ar fi să umblu prin valea întunecată, nu mă tem de niciun rău, căci tu ești cu mine".

(După L'Osservatore Romano, 22 octombrie 2022)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 383.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat