Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Papa Francisc: Angelus (23 octombrie 2022)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Evanghelia de la liturgia de astăzi ne prezintă o parabolă care are doi protagoniști, un fariseu și un vameș (cf. Lc 18,9-14), adică un om religios și un păcătos declarat. Ambii urcă la templu ca să se roage, dar numai vameșul se înalță cu adevărat la Dumnezeu, deoarece cu umilință coboară în adevărul despre el însuși și se prezintă așa cum este, fără măști, cu sărăcia sa. Am putea spune, așadar, că parabola este cuprinsă între două mișcări, exprimate de două verbe: a urca și a coborî.

Prima mișcare este a urca. De fapt, textul începe spunând: "Doi oameni au urcat la templu, ca să se roage" (v. 10). Acest aspect amintește atâtea episoade din Biblie, unde pentru a-l întâlni pe Domnul se urcă spre muntele prezenței sale: Abraham urcă pe munte pentru a oferi jertfa; Moise urcă pe Sinai pentru a primi poruncile; Isus urcă pe munte, unde este transfigurat. De aceea, a urca exprimă nevoia inimii de a se dezlipi de o viață plată pentru a merge la întâlnirea cu Domnul; de a se ridica din câmpiile eului nostru pentru a urca spre Dumnezeu - a se elibera de propriul eu -; de a aduna ceea ce trăim în vale pentru a duce în fața Domnului. Asta înseamnă "a urca", și când ne rugăm noi urcăm.

Dar pentru a trăi întâlnirea cu el și a fi transformați de rugăciune, pentru a ne ridica la Dumnezeu, este nevoie de al doilea moment: a coborî. Cum așa? Ce înseamnă asta? Pentru a urca spre el trebuie să coborâm înăuntrul nostru: să cultivăm sinceritatea și umilința inimii, care ne dăruiesc o privire onestă asupra fragilităților noastre și a sărăciilor noastre interioare. De fapt, în umilință devenim capabili să ducem la Dumnezeu, fără ficțiuni, ceea ce suntem realmente, limitele și rănile, păcatele, mizeriile care ne îngreunează inima, și să invocăm milostivirea sa pentru ca să ne însănătoșească, să ne vindece, să ne ridice. El ne va ridica, nu noi. Cu cât noi coborâm cu umilință, cu atât Dumnezeu ne face să urcăm în înălțime.

De fapt, vameșul din parabolă cu umilință stă la distanță (cf. v. 13) - nu se apropie, îi este rușine -, cere iertare, iar Domnul îl ridică. În schimb, fariseul se preamărește, singur de sine, convins că este în ordine: stă în picioare, începe să-i vorbească Domnului numai despre sine însuși, să se laude, să prezinte toate faptele religioase bune pe care le face și îi disprețuiește pe ceilalți: "Nu sunt ca acela...". Pentru că asta face mândria spirituală - "Dar, părinte, de ce ne vorbiți despre mândria spirituală?". Pentru că noi toți riscăm să cădem în asta -. Ea te face să te crezi în ordine și să-i judeci pe ceilalți. Aceasta este mândria spirituală: "Eu mă simt bine, eu sunt mai bun decât ceilalți: acesta este așa, acela este așa...". Și astfel, fără să-ți dai seama, adori eul tău și îl ștergi pe Dumnezeul tău. Este o rotire în jurul nostru. Aceasta este rugăciunea fără umilință.

Fraților, surorilor, fariseul și vameșul ne privesc de aproape. Gândindu-ne la ei, să privim la noi înșine: să verificăm dacă noi, ca fariseul, "ne credem în sine drepți" (v. 9) care ne duce la disprețuirea celorlalți. De exemplu, se întâmplă când căutăm complimente și facem mereu lista meritelor noastre și a faptelor noastre bune, când ne preocupăm de a apărea și nu de a fi, când ne lăsăm prinși în capcană de narcisism și de exhibiționism. Să veghem asupra narcisismului și asupra exhibiționismului, întemeiate pe gloria deșartă, care ne duc și pe noi, creștinii, pe noi, preoții, pe noi, episcopii, să avem mereu un cuvânt pe buze, care cuvânt? "Eu": "eu am făcut asta, eu am scris asta, eu am spus asta, eu am înțeles asta înaintea voastră", și așa mai departe. Unde este prea mult eu, este mai puțin Dumnezeu. La noi, în țara mea, aceste persoane sunt numite "eu-cu mine-pentru mine-numai eu", acesta este numele acelor oameni. Și odinioară se vorbea despre un preot care era așa, centrat în el însuși, și oamenii pentru a glumi spuneau: "Acela, când face tămâierea, o face invers, se auto-tămâiază". Așa este, te face să cazi și în ridicol.

Să cerem mijlocirea Mariei Preasfinte, slujitoarea umilă a Domnului, imagine vie a ceea ce Domnului îi place să împlinească, dând jos de pe tronuri pe cei puternici și înălțându-i pe cei umili (cf. Lc 1,52).

________________

După Angelus

Iubiți frați și surori!

Se celebrează astăzi Ziua Misionară Mondială, care are ca temă "Îmi veți fi martori". Este o ocazie importantă pentru a trezi în toți cei botezați dorința de a participa la misiunea universală a Bisericii, prin mărturia și vestirea evangheliei. Îi încurajez pe toți să-i susțină pe misionari cu rugăciunea și cu solidaritatea concretă, pentru ca să poată continua în lumea întreagă opera de evanghelizare și de promovare umană.

Astăzi se deschid înscrierile pentru Ziua Mondială a Tineretului care se va desfășura la Lisabona în august 2023. Am invitat doi tineri portughezi să fie aici cu mine în timp ce mă înscriu și eu ca pelerin. Voi face asta acum... (clic pe tabletă). Iată, m-am înscris. Tu, te-ai înscris? Fă-o... Și tu te-ai înscris? Fă-o... Iată, rămâneți aici. Dragi tineri, vă invit să vă înscrieți la această întâlnire în care, după o lungă perioadă de depărtare, vor regăsi bucuria îmbrățișare fraternă între popoare și între generații, de care avem atâta nevoie!

Ieri, la Madrid, au fost beatificați Vincenzo Nicasio Renuncio Toribio și unsprezece însoțitori din Congregația Preasfântului Răscumpărător, uciși din ură față de credință în 1936, în Spania. Exemplul acestor martori ai lui Cristos, până la vărsarea sângelui, să ne determine să fim coerenți și curajoși; mijlocirea lor să susțină pe cei care trudesc astăzi pentru a semăna evanghelia în lume. Aplauze pentru noii fericiți!

Cu trepidație urmăresc situația persistentă de conflict din Etiopia. Încă o dată repet cu suflet îndurerat că violența nu rezolvă discordiile, ci numai mărește consecințele sale tragice. Fac apel la cei care au responsabilități politice, pentru ca să înceteze suferințele populației lipsite de apărare și să se găsească soluții egale pentru o pace durabilă în toată țara. Fie ca eforturile părților pentru dialog și pentru căutarea binelui comun să conducă la un parcurs concret de reconciliere. Să nu lipsească fraților și surorilor etiopieni, așa de greu încercați, rugăciunea noastră, solidaritatea noastră și ajutoarele umanitare necesare.

Sunt îndurerat pentru inundațiile care lovesc diferite țări din Africa și care au provocat moarte și distrugere. Mă rog pentru victime și sunt aproape de milioanele de evacuați și doresc o angajare comună mai mare pentru a preveni aceste calamități.

Și vă salut pe voi toți, romani și pelerini din diferite țări. Îndeosebi, salut clericii și călugării indonezieni rezidenți la Roma; comunitatea peruviană care celebrează sărbătoarea lui Señor de los Milagros; Centrul Academic Romano Fundación și grupul din Diecezade poloneză de Tarnow. Salut credincioșii din San Donà di Piave, Padova, Pontedera și Molfetta; tinerii de la mir din Piacenza, grupul "Tiberiade" din Carrobbio degli Angeli și Mișcarea Nonviolentă din Verona. Și astăzi, la începutul unui nou guvern, să ne rugăm pentru unitatea și pacea Italiei.

Poimâine, marți, 25 octombrie, voi merge la Colosseum ca să mă rog pentru pacea în Ucraina și în lume, împreună cu reprezentanții Bisericilor și comunităților creștine și ai religiilor mondiale, reuniți la Roma pentru întâlnirea "Strigătul păcii". Vă invit să vă uniți spiritual la această mare invocație către Dumnezeu: rugăciunea este forța păcii. Să ne rugăm, să continuăm să ne rugăm pentru Ucraina așa de martirizată.

Urez tuturor o duminică frumoasă. Vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 365.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat