Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Pentru a face Biserica mai vie și inclusivă

De Salvatore Cernuzio

Două sesiuni ale Sinodului pentru "a favoriza înțelegerea sinodalității ca dimensiune constitutivă a Bisericii" și "a ajuta pe toți s-o trăiască pe un drum de frați și surori care mărturisesc bucuria Evangheliei". La Angelus din 16 octombrie, Papa Francisc a anunțat astfel "bifurcarea" adunării sinodale în două momente în 2023 și 2024. În colocviu cu mass-media vaticane, sora Nathalie Becquart și Monseniorul Luis Marín de San Martín, cei doi sub-secretari ai Secretariatului General al Sinodului, comentează decizia pontifului și, întorși de la reuniunile cu experții la Frascati, explică lucrarea care a dus la redactarea Documentului pentru faza continentală care va fi publicat "la sfârșitul lunii", rod al sintezelor Bisericilor locale. "O participare mare, dar încă trebuie să mergem înainte".

Sora Nathalie, Monseniore Luis, care este semnificația alegerii papei de a împărți Sinodul în două sesiuni și ce roade se speră să poată aduce?

Becquart: Papa Francisc a spus că sinodalitatea are nevoie de timp, două sesiuni ajută în maturare. Scopul acestui Sinod este convertirea sinodală a Bisericii, așa nu este suficient un an și poate că nici doi, dar cu siguranță un timp prelungit poate fi util ca "să facă mai mult" procesul, pentru că viziunea acestui Sinod este cu adevărat un proces, nu un eveniment singular.

Marín de San Martín: Papa a prelungit adunarea episcopilor, nu Sinodul, pentru că Sinodul deja a început, deja participăm la el acum. Nu este ca Sinodul despre familie când erau două Sinoade, ci o unică adunare împărțită în două. Obiectivul este, înainte de toate, aprofundarea realității sinodale a Bisericii și apoi o dezvoltare mai mare a discernământului Bisericii care vine din ascultarea Duhului Sfânt. Nu trebuie să ne grăbim și să luăm decizii imediat, este un proces în care glasul Duhului vorbește poporului lui Dumnezeu. Un moment de dialog și împărtășire și pentru a pune împreună diversitatea experiențelor și sensibilităților în Biserică în așa fel încât să îmbogățească propriile realități.

Secretariatul General al Sinodului a vorbit despre o participare amplă din partea credincioșilor și a diecezelor. Și asta a influențat asupra alegerii papei de a prelungi drumul sinodal?

Becquart: Nu știu, dar este adevărat că, pentru prima dată în istoria Bisericii, avem un Sinod pentru toți. Și este adevărat că aproape toate Conferințele Episcopale au făcut o consultare sinodală. Nu chiar toți, dar cu siguranță s-a făcut un enorm pas înainte. Trebuie continuat să se asculte diversitatea poporului lui Dumnezeu și să se dezvolte mersul împreună. Să spunem că Biserica încă învață sinodalitatea, suntem la început.

Marín de San Martín: Răspunsul Conferințelor Episcopale a fost amplu: 112 răspunsuri din 114. Ca și Bisericile orientale, 15 din 15, sau Dicasterele din Curia Romană, 17 din 23. Apoi viața consacrată, mișcările laicale și atâția alții. A fost și Sinodul digital, o inițiativă splendidă a Dicasterului pentru Comunicare. Însă dacă se merge la nivelul parohiilor, găsim golurile: nu toți au răspuns, unor parohi le este un pic frică, nu știu ce să facă. Dar, așa cum spuneam, este un proces. Flacăra există și după aceea poate înflăcăra lumea. Sunt bucuros de răspuns, niciodată nu mi-aș fi imaginat ceva de acest gen pentru ceva așa de nou, probabil dificil la început. Însă totul merge înainte, încet, încet...

Parcursul sinodal a pornit anul trecut "de jos". Și "de jos" ce instanțe, ce cereri, au reieșit? Pe voi personal care v-au impresionat?

Becquart: Primul lucru pe care aș vrea să-l împărtășesc este că în toate feedback-urile experienței sinodale prezentate în sinteze oamenii spun că au trăit o experiență de bucurie. O experiență care provoacă dorința de a continua în acest stil de ascultare și de dialog. Atâtea persoane au spus: "Este prima dată când Biserica mă întreabă ceva, că ascultă glasul meu. Biserica nu este făcută deci numai din episcopi, ci și eu, și noi, suntem parte a Bisericii". În afară de asta, am fost foarte impresionată să văd, ba chiar, să contemplu că în pofida atâtor dificultăți, cum sunt situațiile politice de violență și conflictele, unele țări au participat la procesul sinodal. Avem mărturia de consultări sinodale în locuri izolate, cu limbi locale. Această creativitate este cu adevărat foarte frumoasă și este foarte frumos faptul că și în situații dificile de criză economică sau război se spune "Sinodul este aici".

Marín de San Martín: Din sinteze a reieșit realitatea unei Biserici înainte de toate vie. Precum și unită. O unitate pluriformă. Este o Biserică creativă care se află în fața unei serii de provocări de dus înainte și de rezolvat. De exemplu, individualismul și apoi nevoia de a întări simțul comunității. După aceea provocarea coresponsabilității care înseamnă participarea tuturor celor botezați. Este frumos cum în aceste sinteze poporul lui Dumnezeu a participat, probabil că nu toți în mod activ, dar ceva s-a mișcat și toți au o dorință de a se simți implicați în viața Bisericii. O participare care, spuneam, nu înseamnă uniformitate. De fapt găsim varietatea de carisme, începând de la cea a laicilor care au o vocație specifică ce vine din Botez. În afară de asta, este importantă provocarea evanghelizării: de atâtea ori facem numai lista problemelor, n-ar trebui numai să ne plângem, ci să ducem bucuria credinței, să conducem la întâlnirea cu Cristos pentru a lumina zonele de umbră din lume. Și a face asta cu limbajul potrivit pentru ca evanghelia să ajungă în fiecare colț al pământului.

Printre așteptările credincioșilor pentru rezultatele parcursului sinodal există o participare mai mare a femeilor și a laicilor precum și faptul ca Biserica să fie mai prezentă și în dialog cu lumea. Ce răspuns trebuie dat la aceasta?

Becquart: Sinodalitatea este o chemare pentru Biserica de astăzi ca să fie mai inclusivă și să dea spațiu mai mare tuturor. Faza consultării a făcut o fotografie a vieții comunităților, cu lumini și umbre. De exemplu, problema femeilor este foarte puternică în fiecare parte a lumii, și cea a laicilor, a diversităților, a minorităților, a populațiilor care s-au simțit mai mult la margini, de exemplu, persoanele cu dizabilități. este cu adevărat strigătul oamenilor, al săracilor și al celor mici. Așadar trebuie să continuăm să discernem împreună despre modul de a fi o Biserică mai deschisă. Am înțeles că stilul sinodalității trebuie articulat cu un stil de a fi în lume, cu un spirit de dialog și fraternitate. Trebuie să ieșim dintr-o viziune parțială a Bisericii. Cuvântul cheie pentru sinodalitate este reciprocitate, circularitate, fraternitate.

Marín de San Martín: Sinodalitatea tinde spre autenticitatea Bisericii. Procesul sinodal ajută la trăirea realității credinței care nu este un spiritualism incorporal, închis, cu un limbaj pe care îl înțelegem numai noi și vorbește numai despre problemele noastre, ci vrea să ducă înainte în lume lumina, persoana lui Cristos, experiența lui Cristos. În această provocare, toți am fost convocați. Suntem un popor pe cale, dinamic, care încearcă să dea un răspuns la problemele lumii. Răspunsul este întotdeauna Cristos dar există moduri diferite de a spune asta. Mai înainte am vorbit despre limbaj, de exemplu pentru mine a fost o descoperire cea a digitalului, un alt "continent" unde îi găsim pe tineri. Ne plângem că tinerii nu vin, noi suntem cei care trebuie să mergem în locurile lor... Cred că o problemă este și mentalitatea prevalent occidentală. Biserica este mult mai amplă, să ne gândim la Africa, Orientul Mijlociu, Asia. Trebuie să depășim mentalitatea unică și să ne articulăm în comunități pluriforme.

Cele spuse până acum, în ce mod au fost prezentate în Documentul pentru faza continentală care urmează să înceapă?

Becquart: Documentul este un ecou al tuturor vocilor venite în sintezele sinodale. Este cu adevărat un document de ascultare, nu un tratat teologic, nu un catehism, ci o hartă pentru a continua drumul împreună. Acest Document va fi trimis tuturor Bisericilor locale pentru a provoca discuții și reflecții. Etapa continentală vrea să creeze dialog mai mare între Biserica universală și diferitele regiuni din lume, dar și între Bisericile locale din același continent, așa încât toți să învețe de la ceilalți și să discearnă împreună pașii care trebuie făcuți.

Marín de San Martín: În document am lăsat să vorbească Bisericile locale. Sinodul este un proces circular: am auzit cuvântul poporului lui Dumnezeu și acum redăm acest cuvânt Bisericilor locale. Sintezele trimise nu se vor termina în rafturi, ne bazăm pe particularitățile continentale care sunt o bogăție pentru toată Biserica. De aceea suntem la un punct de sosire nu de plecare. Este un document prețios ceea ce vom publica.

Când?

Marín de San Martín: La sfârșitul lunii, cât mai curând.

(După L'Osservatore Romano, 21 octombrie 2022)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 465.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat