Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

La douăzeci de ani de la "Rosarium Virginis Mariae" a lui Ioan Paul al II-lea

Rugăciune de pace

"În Rozariu este mântuirea", cea necesară "în acest moment marcat de războiul din Ucraina". A subliniat asta arhiepiscopul Domenico Sorrentino, episcop de Assisi - Nocera - Umbra - Gualdo Tadino și de Foligno, în intervenția sa la întâlnirea "«A-l contempla pe Isus cu ochii Mariei». La 20 de ani de la scrisoarea apostolică a Sfântului Ioan Paul al II-lea Rosarium Virginis Marie", desfășurată în sanctuarul de la Pompei, miercuri, 19 octombrie 2022.

"Avem nevoie de mântuire, care în ebraică este Yehoshu'a, pentru noi este Isus", a explicat prelatul. Și războiul, a adăugat el, ne face să înțelegem că "umanitatea noastră a ieșit frumoasă din mâinile lui Dumnezeu și a fost desfigurată de păcatul strămoșesc și de acel prim episod de violență fratricidă între Cain și Abel. Apoi a fost o secvență infinită de episoade de violență. Și este și astăzi".

Monseniorul Sorrentino a fost prelat al citadelei mariane din 2001 până în 2003: și tocmai în acest rol, la 16 octombrie 2002 a condus o delegație de 1.500 de pompeiani pentru a duce la Roma tabloul Sfintei Fecioare Maria a Rozariului, pe care Ioan Paul al II-lea l-a voit alături de el, în Piața "Sfântul Petru", când a semnat scrisoarea apostolică și a proclamat Anul Rozariului. Reevocând acel moment, arhiepiscopul a făcut referință și la perioada istorică a războiului rece, la zidul din Berlin și la căderea sa (9 noiembrie 1989) care a dat o iluzie de pace.

Rozariul, a evidențiat prelatul, "nu numai că ne face să ne amintim, ci ne face să asimilăm" pentru că ne face să ne îndreptăm privirea spre Maria și spre Isus: "În fraza Mariei adresată lui Bartolo Longo «Cine propagă Rozariul este mântuit!» Sfânta Fecioară i-l încredințează din nou pe Dumnezeu pentru a-l dărui din nou omenirii". De altfel, în Rosarium Virginis Mariae, Ioan Paul al II-lea - ca papa Rozariului, Leon al XIII-lea - a încredințat acestei rugăciuni două misiuni specifice: "familia și pacea". De fapt, în ea se regăsește "pacea inimii", care nu este numai un nu spus violenței, oprimării, distrugerii, ci este o deschidere la mântuirea lui Isus care duce la "reevanghelizarea lumii".

Și arhiepiscopul Tommaso Caputo, prelat de Pompei, făcând introducerea la întâlnire, a amintit că "prin Rozariu, rugăciune mariană cu inimă cristologică, primim misterul lui Cristos și trăim experiența iubirii lui Dumnezeu. Acea iubire atrage cu forță specială", ca "focul arzător care arde, ascuns în acea coroniță pe care o depănăm printre degete".

Reevocând venirea în urmă cu o sută cincizeci de ani a tânărului avocat Bartolo Longo "în Valea pe care el însuși a definit-o «dezolată», locuită de câteva sute de agricultori constrânși să conviețuiască împreună cu malaria și cu tâlhăriile hoților", Monseniorul Caputo a relansat "inspirația sa interioară" - "Dacă tu cauți mântuire, propagă Rozariul. Este promisiune a Mariei" - care, în acea lună octombrie din 1872, l-a dus la determinarea de a nu mai părăsi Pompei. "În toată viața sa lungă - a evidențiat arhiepiscopul - în fidelitate constantă față de inspirația inițială el a devenit instrument al unui proiect al lui Dumnezeu, mediat de Maria; un proiect în fiecare zi mai surprinzător și vrednic de uimire". Prelatul a afirmat că fără Rozariu "n-ar fi fost venirea la Pompei, la 13 noiembrie 1875, a imaginii pe care toți o venerăm" și n-ar fi existat "construirea sanctuarului sau inaugurarea celei dintâi dintre numeroasele opere de caritate, orfelinatul feminin"; nici "n-ar fi apărut noul oraș Pompei, constituit primărie în 1928". Nu întâmplător, chiar pentru aceasta la 1 octombrie a fost deschis în mod solemn Anul jubiliar Longhian, care se va încheia la 31 octombrie 2023: "Dorim să trăim acest An - a asigurat arhiepiscopul - ca un timp pentru a reflecta, a medita, a ne ruga, dar și pentru a regăsi lumina vocației orașului Pompei și gustul de fi împreună".

Prelatul a amintit că la 16 octombrie 2002, ziua semnării lui Rosarium Virginis Mariae, a fost o dată memorabilă și pentru mișcarea Focolarelor. La sfârșitul audienței generale, Ioan Paul al II-lea a înmânat de fapt o scrisoare lui Chiara Lubich, președinte al Operei Mariei, reunită în acele zile în adunare generală la Castel Gandolfo. Cu acel text papa încredința în mod ideal Mișcării rugăciunea Rozariului, însăși rădăcina sanctuarului de la Pompei. În această privință, Margaret Karram, din 2021 al treilea președinte al Focolarelor, intervenind la întâlnire a repropus semnificația Rozariului ca "rugăciune de pace". Karram a afirmat că este impresionată de "actualitatea extraordinară" a scrisorii apostolice. În aceste luni în care se trăiește "în direct conflictul foarte dureros dintre Rusia și Ucraina la porțile Europei, dar nu numai, dacă ne gândim și la alte țări mai mult sau mai puțin relatate de mass-media precum Yemen, Siria, Libia, Afganistan și altele", se simte mai puternic "chemarea de a căuta raportul cu Dumnezeu, de a da timp rugăciunii". Recitarea Rozariului, a subliniat ea, "este fără îndoială o invitație la contemplație". Și "în timpuri frenetice precum cele actuale, unde adesea nu reușim să ne oprim pentru a-l privi «pe celălalt», «pe ceilalți» până înăuntrul istoriilor, durerilor, nevoilor lor - a insistat ea -, a putea contempla fața lui Dumnezeu este necesar, aș spune, indispensabil pentru a reînvăța să-l iubim pe cel pe care-l avem în fața noastră".

La sfârșitul întâlnirii, participanții au ajuns la sanctuar, unde împreună au recitat Rozariul, condus de rector, Monseniorul Pasquale Mocerino. Ziua s-a încheiat cu concelebrarea Liturghiei prezidată de arhiepiscopul Sorrentino.

(După L'Osservatore Romano, 21 octombrie 2022)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 278.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat