Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Fatima: Întâlnirea internațională de pregătire pentru ZMT Lisabona 2023

În perioada 17-19 octombrie 2022 a avut loc la Fatima, în Portugalia, întâlnirea internațională de pregătire pentru ZMT Lisabona 2023. La întâlnire au participat delegații ale conferințelor episcopale, ale mișcărilor și asociațiilor de tineri și ale congregațiilor religioase din întreaga lume: 280 de participanți din 180 de țări. Întâlnirea pregătită de Comitetul de Organizare Local (COL) în colaborare cu Secțiunea de Tineret din cadrul Dicasterului pentru Laici, Familie și Viață a avut menirea de a oferi informații referitoare la evenimentul care va avea loc în perioada 1-6 august 2023 la Lisabona, precum și de a culege sugestii și recomandări din partea responsabililor cu pastorația tineretului. Din partea Conferinței Episcopilor din România au participat părintele Felix Roca, responsabil al Oficiului Național pentru Pastorația Tineretului, și Raluca Cocuț, voluntară în cadrul aceluiași oficiu.

În prima zi, cardinalul Kevin Farrell, prefectul Dicasterului pentru Laici, Familie și Viață, a subliniat că următoarea Zi Mondială a Tineretului (ZMT), de la Lisabona, este una dintre "cele mai importante", deoarece va avea loc în perioada post-pandemică: "Este poate una dintre cele mai importante, în ultimii 30 de ani, pentru că urmează să renască din nou, după mult timp, de la ZMT Panama". Oficialul Sfântului Scaun a susținut că este necesar "să-i lăsăm pe tineri să fie protagoniști", cu "ideile lor creative".

Întâlnirea de la Fatima a inclus un mesaj video din partea Papei Francisc, care i-a salutat pe participanți. "Du-te și spune-i mamei ce faci. Nu vă simțiți niciodată orfani: o aveți pe Maica Maria și pe Maica Biserică", a spus el. Papa Francisc a subliniat, de asemenea, importanța ascultării "cu inima" încurajându-i pe participanți în munca lor.

Cardinalul Manuel Clemente, patriarh de Lisabona, a subliniat că acest ZMT este un eveniment important de "revitalizare" și "întinerire" a Bisericii și a societății. Oficialul portughez a vorbit despre un moment "unic", care a stârnit "cel mai mare interes" din partea autorităților politice. Episcopul Jose Ornelas Carvalho, președintele Conferinței Episcopale Portugheze, a exprimat bucuria bisericii locale de a găzdui acest important eveniment.

În prima zi a întâlnirii, a fost prezent cu un cuvânt de încurajare și președintele Parlamentului portughez, Augusto Santos Silva, care a exprimat bucuria poporului portughez de a găzdui următorul ZMT și care i-a asigurat pe toți cei prezenți de ospitalitatea și grija cu care statul contribuie la buna organizare a întâlnirii mondiale din 2023.

În prima sesiune plenară din cea de-a doua zi a întâlnirii, departamentul de voluntariat a prezentat audienței oportunitățile de voluntariat pe care ZMT Lisabona le pune la dispoziția tinerilor din întreaga lume: pe termen lung, pe termen mediu sau pe termen scurt, precum și toate beneficiile incluse, puse la dispoziție de comitetul local de organizare.

De asemenea, au fost atinse aspecte ce privesc Zilele în Dieceze. Atât marile orașe, cât și comunitățile mai mici se pregătesc să primească pelerini de pe întreg mapamondul. Zilele în Dieceza vor avea loc în perioada 26-31 iulie 2023 și vor fi o oportunitate pentru tineri să cunoască comunitățile locale, particularitățile diecezane, vor descoperi cultura portugheză și vor trăi o experiență misionară în stilul ZMT.

În ultima sesiune a dimineții au fost prezentate mai multe detalii cu privire la înscrieri. S-au prezentat opțiunile de înregistrare, informațiile și documentele necesare și aspectele logistice care trebuie respectate de fiecare grup care se înscrie la ZMT Lisabona 2023.

Lucrările de după-amiază au cuprins dezbaterile în grupuri mici, unde fiecare delegat a putut contribui cu recomandări, propuneri și aspecte importante în ce privesc participarea tinerilor la ZMT Lisabona din propriile țări și comunități. Concluziile discuțiilor în grupuri mici precum și ale COL au fost împărtășite în plenara din ultima parte a zilei.

Cea de-a treia zi a întâlnirii a fost rezervată vizitei la Lisabona, unde participanții de la Fatima s-au întâlnit cu primarul capitalei portugheze. Apoi, COL au prezentat tuturor celor prezenți locurile evenimentelor centrale unde tineri de pe întreg mapamondul se vor întâlni în 2023: parcul pentru liturghia de deschidere și Via Crucis, locația pentru Centrul Vocațional și Parcul Reconcilierii, precum și locul unde vor avea loc seara de veghe și Liturghia de încheiere a ZMT Lisabona, în prezența Papei Francisc.

Desfășurată la Fatima, la Sanctuarul Sfintei Fecioare Maria, întâlnirea a fost îmbogățită cu multe momente de rugăciune și de comuniune, în care au fost încredințate toate pregătirile întâlnirii, precum și reușita acesteia.

Pr. Felix Roca

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 17-19 octombrie: Fatima: Întâlnirea internațională de pregătire pentru ZMT Lisabona 2023


 

lecturi: 452.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat