Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Prefața papei la cartea lui Edith Bruck "Sunt Francisc"

Puncte de lumină în abisurile Shoah-ului

Este în librării de astăzi [20 octombrie 2022, cartea] "Sunt Francisc" de Edith Bruck (La nave di Teseo, 96 pagini), născută dintr-o reflecție a scriitoarei după vizita primită de Papa Bergoglio în februarie 2021. Publicăm prefața la volum scrisă de pontif.

Când am citit în L'Osservatore Romano din 26 ianuarie 2021, în ajunul Zilei Amintirii, interviul frumos al lui Francesca Romana de'Angelis luat lui Edith Bruck, am rămas impresionat de forța calmă și luminoasă a acestei femei. A reușit să găsească în viața sa, și apoi să transmită în opera sa literară, diferite "puncte de lumină" într-un din abisurile cele mai întunecate ale istoriei omenirii. Am închis ziarul și l-am sunat pe directorul Andrea Monda cerându-i să se ocupe pentru ca să o cunosc și dacă e posibil s-o întâlnesc pe doamna Bruck.

Și astfel, după nici o lună, am mers să o vizitez în casa ei în centrul Romei. A fost o vizită emoționantă pentru amândoi. O emoție pe care acum doamna Bruck a voit s-o relateze, și îi sunt recunoscător pentru asta, în această carte care încearcă să cuprindă o experiență foarte dificil de reprezentat și de transmis. Imediat ce am ieșit din lift, doamna m-a primit în pragul ușii liftului în tăcere, pentru că emoția aproape că o împiedica să vorbească: printre lacrimile care o podideau îmi mulțumea pentru vizită și eu la rândul meu i-am mulțumit pentru mărturia pe care o dădea, pe care a dat-o în toți acești ani, aș spune mai bine, mărturia care era și este. O amintire vie, iată pe cine aveam în fața ochilor mei: în această exilată și distinsă doamnă de nouăzeci de ani înzestrată cu acea forță care îi permitea să plângă, primind și nerezistând la darul lacrimilor, contemplam o amintire vie, devenită persoană.

M-a primit în salonul său împreună cu rudele mai apropiate și am conversat îndelung. Îmi amintesc că s-a vorbit despre acele "puncte de lumină" pe care a știut să le relateze în cărțile sale, dar și despre altceva, despre condiția bătrânilor, despre experiența sa intensă cu soțul Nelo Risi, bolnav de Alzeheimer timp îndelungat, din cinema (cu nepotul Marco s-a vorbit despre filmul Depășirea) cum se face într-o conversație plăcută familială, amicală.

După aceea ne-am auzit și ne-am întâlnit din nou, în ocazii publice și, recent, tot în privat, dar de data aceasta la mine, la Casa Sfânta Marta. Era din nou ziua de 27 ianuarie. Ziua Amintirii. Între timp situația lumii s-a schimbat și vânturile de război au început să sufle din nou, și în Europa. Doamna Edith a venit să mă viziteze cu o ajutătoare fidelă a sa, Olga, ucraineană, cu care am vorbit în mod inevitabil despre ceea ce se întâmpla la granița cu acel ținut așa de martirizat. Cât de important este ca amintirea să nu se piardă! Este nevoie de persoane care, chiar și numai trăind, țin vie amintirea, mențin aprins focul său. Edith și Olga mi-au adus o pâine coaptă de ele, care reevoca acea "pâine pierdută" a mamei pe care scriitoarea a imortalizat-o într-o carte a sa. Probabil că nicio pâine nu este pierdută niciodată definitiv, poate să fie mereu răscumpărată. Speranța învie mereu și mereu ne surprinde. Este surioara cea mică ce târăște de mână surorile mai mari, Credința și Caritatea, așa cum cântă Péguy. Acea pâine care n-a mai fost pierdută o aveam acum în mâinile noastre. O frângeam, împreună, și mâncam din ea un pic. Un gest simplu, uman. Ca o rugăciune. Astfel, aproape în tăcere, am devenit "com-panie", am mâncat pâinea împreună. Probabil așa se poate reîncepe, reporni ca umanitate, făcând ceva împreună, eventual cel mai simplu lucru, să ne hrănim.

Umanitatea este ceva delicat, fragil, mereu gata să se strice, să se deterioreze, să degenereze. Dar uneori se întâmplă să întâlnim și persoane, și acesta este cazul doamnei Edith, care revelează că posedă resurse de negândit, o forță care provine nu se știe bine de unde și care depășește orice adversitate și permite să rămânem umani.

Cartea pe care o aveți în mâini este tentativa de a relata această întâlnire pe care mie mi-a dat atâta forță și speranță și un sens de recunoștință, de încredere, care sunt convins că va fi comunicat și celui care va încerca s-o citească; cel puțin aceasta este dorința mea.

Papa Francisc
27 iunie 2022

(După L'Osservatore Romano, 20 octombrie 2022)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 367.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat