Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Satu Nou (NT): Zi cu mare însemnătate istorică

Duminică, 16 octombrie 2022, în Parohia "Maica Îndurerată" din Satu Nou, județul Neamț, au avut loc mai multe evenimente de mare importanță, pentru această comunitate: celebrarea Sfintei Liturghii pentru părintele Adrian Ciobanu la un an de la trecerea la cele veșnice, sfințirea Capelei mortuare "Adormirea Maicii Domnului", sfințirea Monumentului dedicat eroilor neamului și preoților răposați care au slujit în comunitate, monument care este totodată și mormântul "Soldatului necunoscut", precum și sfințirea sălii de cateheză pentru copii și tineri.

Momentul a debutat cu venirea Mons. Petru Sescu, episcop auxiliar de Iași, datorită căruia evenimentele marcate au căpătat o semnificație specială. Pentru aceasta, comunitatea noastră îi este profund recunoscătoare. Excelența Sa ne-a transmis și salutul Preasfințitului Iosif Păuleț.

Mulțumim pentru prezență și comuniune în rugăciune și părintelui decan Sebastian Bilboc și celorlalți preoți.

Toate cele patru evenimente: celebrarea Sfintei Liturghii pentru părintele Adrian Ciobanu la un an de la trecerea la cele veșnice, sfințirea Capelei mortuare "Adormirea Maicii Domnului", sfințirea Monumentului dedicat eroilor neamului și preoților răposați care au slujit în comunitatea noastră, monument care este totodată și mormântul "Soldatului necunoscut", precum și sfințirea sălii de cateheză pentru copii și tineri, au contribuit la o comuniune a credincioșilor noștri pentru un moment profund de rugăciune și recunoștință.

În cadrul Sfintei Liturghii, cu credință și recunoștință, ne-am rugat pentru sufletul preotului răposat Adrian Ciobanu. Cuvântul de învățătură a fost ținut de părintele Iosif Antili, coleg cu părintele Adrian. Prin mesajul transmis ni s-a reamintit și despre modul său de viață, mereu cu zâmbetul pe buze și cu o disponibilitate aparte în a comunica cu toată lumea, precum și despre venerația sa către Preacurata Fecioară Maria.

După Sfânta Liturghie, printr-o procesiune solemnă, ne-am îndreptat spre cimitir. A urmat al doilea eveniment: sfințirea Capelei mortuare. Înaintea acestui moment, domnul primar Dănuț Petraru a prezentat un scurt istoric al capelei. A subliniat că părintele Marin Temea a considerat capela o necesitate și a construit-o. Pentru aceasta, îi adresăm cuvinte de mulțumire și recunoștință. De asemenea, gândul nostru de apreciere se îndreaptă și către părintele decan Sebastian Bilboc, pentru contribuția Sfinției Sale în timp ce ne-a fost paroh, către părintele Adrian, Dumnezeu să-l fericească, dar și către părintele paroh Mihai-Daniel Bitiușcă, care și-a dat toată silința să finalizeze acest proiect cât mai repede cu putință. Dumnezeu să-i răsplătească cu harurile sale pentru tot binele pe care l-au adus comunității noastre!

Cel de-al treilea moment important a fost sfințirea noului Monument al eroilor, amplasat în cimitirul Parohiei Satu Nou. În acesta sunt puse rămășițele pământești ale unui soldat care, în timpul războiului, a fost împușcat în fața bisericii catolice din Satu Nou (1944). După mărturia fostului părinte paroh, Marin Temea, când s-au făcut săpături pentru a se construi noua biserică, au fost descoperite osemintele acestui soldat și s-a decis mutarea lor în cimitir.

Am mers apoi la mormântul părintelui Adrian unde Excelența Sa Petru Sescu, episcop auxiliar, a celebrat prohodul pentru părintele Adrian și pentru toți răposații din cimitir.

În încheiere, întorcându-ne la parohie, a avut loc sfințirea sălii de cateheză pentru copii și tineri, sală care se află în mansarda parohiei. Aici, copiii și tinerii se adună pentru activitățile de la cateheză și pentru momente recreative.

Toate aceste lucrări s-au realizat prin implicarea părinților parohi și prin participarea credincioșilor care continuă să dea dovadă că iubesc Biserica și pe păstorii lor. Sunt binefăcători știuți și neștiuți pentru care ne rugăm să primească răsplată îmbelșugată pentru jertfa lor!

Mulțumim și tuturor celor care s-au implicat în organizarea acestor evenimente.

Pace și haruri de la Domnul tuturor!

Loredana Simon

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 16 octombrie: Satu Nou (NT): Zi cu mare însemnătate istorică


 

lecturi: 2904.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat