Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

O soră româncă își oferă viața pentru sfințirea preoților

Joi, 8 septembrie 2022, în sărbătoarea Nașterea Sfintei Fecioare Maria, o soră originară din Galați, pe nume Maria Antoneta Dior, a depus voturile perpetue în cadrul Congregației "Surorile Oblate ale Inimii Preasfinte a lui Isus". Celebrarea s-a desfășurat la Roma în Casa Generală în prezența Superioarei Generale, a celorlalte surori din congregație, a rudelor și a prietenilor. La 18 septembrie, episcopul Giuseppe Giuliani a celebrat Sfânta Liturghie în catedrala din Troia ca mulțumire pentru acest eveniment.

Primele semne ale chemării la viața consacrată au fost pe la vârsta de șapte ani. Sora Maria recunoaște că persoanele consacrate din Parohia Galați au fost primele care au semănat în ea sămânța vocației de a-l urma pe Cristos.

Pe la vârsta de 14 ani simte din nou chemarea lui Cristos, dar de data aceasta într-un mod mai profund, totuși renunță de a o asculta fiind descurajată de un membru din familie.

Un an mai târziu se îndrăgostește de un băiat cu care se gândea să aibă un viitor împreună. Urmează o criză de credință care o îndepărtează de Biserică.

În această stare merge să o ajute pe mama ei care lucra în Italia la Troia și începe să lucreze și ea ca badantă (îngrijitoare). Îl regăsește din nou pe Cristos după ce intră în catedrala din Troia și contemplă crucifixul în fața căruia mama ei se ruga intens. În această biserică îl întâlnește pe părintele Luciano Verrilli care o ajută să-l descopere ușor-ușor pe Cristos.

Ca badantă îl descoperă pe Cristos suferind în cei bolnavi. A mai lucrat apoi ca voluntar în întreținerea curățeniei în catedrală și în alte case. Toate aceste experiențe au ajutat-o să crească și să se maturizeze.

După ce a împlinit 18 ani a răspuns chemării sale cu toată libertatea, cu toată maturitatea, recunoscând că până în acel moment purta o luptă continuă, nedorind să accepte voința lui Dumnezeu.

Fiind alături de o bătrână pe care o îngrijea și la a cărei moarte a asistat, a descoperit cât de mult timp a pierdut fiind departe de Dumnezeu și cât de dureros este pentru suflet să trăiască fără el și și-a dat seama că fiecare moment al vieții este prețios doar împreună cu el și nimic nu poate fi fără el.

Părintele Paolo Paolella, parohul catedralei, a ajutat-o cu dragoste paternă să răspundă definitiv la vocea Domnului care o chema să-l urmeze.

Le-a cunoscut pe surorile oblate prin intermediul unei nepoate de-a bătrânei de care se îngrijea. Pe când era în viață, bătrâna insista ca ea să meargă să le cunoască, dar fără niciun rezultat. Când a intrat în conventul surorilor oblate din Foggia a simțit ca și cum Domnul o aștepta cu brațele deschise, dintotdeauna. Nu cunoștea nimic despre viața consacrată, nici despre carisma acestei congregații, dar atunci când le-a cunoscut a simțit că este chemată să trăiască conform acestei carisme: să-și ofere viața ca reparare și spre sfințirea preoților diecezani. Această carismă i-a fost confirmată ulterior și de formarea creștină primită în familie atunci când era mică și când se ruga alături de mama ei pentru preoți și pentru sfințirea lor.

La Liturghia de mulțumire din catedrala din Troia, sora Maria Antoneta i-a mulțumit Domnului în fața crucifixului miraculos, pentru că aici s-a dezvoltat vocația sa și aici a găsit puterea și lumina necesară să accepte voința Domnului.

Când se îngrijea de acea bătrână se gândea la cuvintele lui Isus: "Tot ceea ce ați făcut unuia dintre frații mei cei mai mici, mie mi-ați făcut" (Mt 25,40). "În fața acestei suferințe am înțeles că misiunea mea în Biserică este aceea de a mă îngriji de persoanele bolnave, deoarece în suferința lor este Domnul care mă cheamă la convertire și la iubirea aproapelui, deoarece doar prin suferință se ajunge la înviere", afirmă sora Maria Antoneta.

La finalul mărturiei sale vocaționale, sora le transmite un mesaj tinerilor diecezei noastre: "Tineri, să nu vă fie teamă de Isus, să nu vă fie teamă de a vă consuma din iubire pentru Domnul. El visează pentru voi lucruri mari și va umple viața voastră de bucurie și frumusețe pentru Biserică și pentru lume. Să nu vă fie teamă! Mai devreme sau mai târziu Domnul vă va cuceri".

Pr. Alexandru Percu,
directorul Oficiului pentru Vocații

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 8 septembrie: O soră româncă își oferă viața pentru sfințirea preoților

* * *

Oficiul pentru Vocații Iași: "Oameni și vocații. Interviu cu sora Maria Antoneta Dior" (13 octombrie 2022)


 

lecturi: 2189.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat