Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Cardinalul Farrell deschide întâlnirea internațională pregătitoare a ZMT 2023

Protagoniști creativi

Reuniți ca "unică Biserică universală pe cale": Papa Francisc "dorește o Biserică sinodală de acest tip". A subliniat asta cardinalul Kevin Farrell intervenind ieri [17 octombrie 2022] la întâlnirea internațională pregătitoare a ZMT 2023 din Lisabona. Promovată de Comitetul local de organizare, în colaborare cu Oficiul tineri de la Dicasterul pentru Laici, Familie și Viață, întâlnirea este în desfășurare până miercuri, 19 octombrie 2022, la Fatima. Participă circa 300 de delegați care provin din 100 de țări și care aparțin Conferințelor Episcopale, mișcărilor și asociațiilor.

Luând cuvânt în timpul sesiunii inaugurale, prefectul Dicasterului a amintit că în exortația apostolică post-sinodală Christus vivit pontiful "elaborează o pastorație sinodală a tineretului" care este un "poliedru minunat" (nr. 207). În ea, tinerii înșiși sunt "protagoniștii schimbării" (nr. 174). În această privință, cardinalul i-a invitat pe participanți să "lase ca tinerii înșiși să fie protagoniștii". De fapt, ei "vor avea mari idei creative despre modul de a da formă pelerinajului ZMT". O bună ocazie de pregătire, a adăugat el, poate să fie Ziua Mondială a Tineretului diecezană, pe care Papa Francisc a decis să se celebreze în sărbătoarea lui Cristos Rege: în acest sens Dicasterul a dat câteva indicații în publicația Orientări pastorale pentru celebrarea Zilei Mondiale a Tineretului în Bisericile particulare.

Conform lui Farrell, principiul sinodalității are și "o relevanță directă pentru întâlnirea noastră de aici de la Fatima". Pentru că dacă eforturile mai relevante în vederea ZMT sunt cele ale patriarhiei de Lisabona și al comitetului de organizare, asta nu înseamnă că "toți ceilalți" sunt destinați să fie simpli "consumatori ai unei oferte". Asta "n-ar fi o Biserică sinodală": în schimb, a precizat el, "toți suntem co-organizatori ai următoarei Zile Mondiale a Tineretului. Suntem co-responsabili".

Cardinalul a subliniat că "fiind "cele mai mare eveniment al tineretului din lume". ZMT cere "mari eforturi de organizare și logistice". Totuși, "roadele lor sunt de un alt nivel". Adesea sunt ascunse și mici: "există ascultarea tăcută a chemării lui Cristos la chemarea sacerdotală și la viața consacrată, există primele semne plăpânde ale viitoarei căsătorii și există apelurile celor nevoiași și ale creației care îi determină pe tineri să se ridice și să acționeze". Toate sunt mișcări care "vin de la Cristos". iubirea sa îi mișcă pe tineri "așa cum a mișcat-o pe Maria spre colinele din Iudeea pentru a o vizita pe verișoara sa Elisabeta". În această privință, Farrell a citat cuvintele Papei Francisc, în mesajul său pentru a 37-a ZMT, când a amintit vizitele Născătoarei de Dumnezeu la poporul său. Chiar de la Fatima, Fecioara "a trimis tuturor generațiilor mesajul puternic și minunat al iubirii lui Dumnezeu care cheamă la convertire, la adevărata libertate". De aici invitația de a forma "o comunitate puternică de rugăciune în acest loc special".

La întâlnire, prima în prezența delegațiilor pastorației tineretului după ZMT din Panama - de fapt, din cauza pandemiei ultima reuniune s-a ținut online în noiembrie 2020 - au participat printre alții cardinalul Manuel Clemente, patriarh de Lisabona, arhiepiscopul Ivo Scapolo, nunțiu apostolic, monseniorul José Ornelas Carvalho, președinte al Conferinței Episcopale Portugheze, Monseniorul Amérigo Aguiar, auxiliar de Lisabona și coordonator general al ZMT, membrii comitetului de organizare și Augusto Santos Silva, președinte al Parlamentului Portugaliei.

(După L'Osservatore Romano, 18 octombrie 2022)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 300.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat