Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Mesajul Sfântului Părinte Francisc cu ocazia celui de-al II-lea Forum Mondial al Alimentației 2022

Excelenței Sale
domnul Qu Dongyu,
director general al FAO

Excelență,

Îi salut în mod fratern pe toți cei care participă la cea de-a doua ediție a Forumului Mondial al Alimentației și pe cei care se angajează și se străduiesc în fiecare zi pentru eradicarea foamei și sărăciei în lume.

Hrana este esențială pentru viața umană, de fapt, ea este părtașă de sacralitatea sa și nu poate fi tratată ca orice altă marfă. Alimentele sunt semne concrete ale bunătății Creatorului și roade ale pământului. Îmi vin în minte bunicii noștri și respectul pe care îl aveau pentru pâine; o sărutau când era adusă la masă și nu lăsau nimic să se piardă. Însuși Cristos, în Euharistie, s-a făcut pâine, pâine vie pentru viața lumii (cf. In 6,51).

Respectarea alimentelor și acordarea poziției proeminente pe care ele o deține în viața umană va fi posibilă doar dacă, pe lângă faptul că ne interesează producerea, disponibilitatea și accesul la ele, precum și măsurile tehnice ale comerțului agricol, devenim conștienți că sunt un dar de la Dumnezeu pentru care suntem simpli administratori. După cum am spus în celelalte mesaje adresate recent organizației dumneavoastră, prima noastră preocupare trebuie să se concentreze asupra ființei umane ca atare, considerată în întregime și ținând cont de nevoile sale reale, în special de acelea ale celor cărora le lipsește susținerea de bază pentru supraviețuirea lor.

Iubiți frați și surori, în această perioadă de crize interconectate, mesajul lui Cristos, chiar și pentru necredincioși, ne provoacă să nu dăm pur și simplu hrană, ci să ne dăm pe noi înșine în slujba celorlalți, recunoscând și garantând centralitatea persoanei umane. Această prioritate va putea fi păstrată doar dacă credem din nou în fraternitatea și solidaritatea care trebuie să inspire relațiile dintre oameni și dintre popoare.

Îi încredințez lui Dumnezeu Atotputernic roadele acestei întâlniri, pentru ca să crească inițiativele și deciziile care să contribuie la binele și viitorul întregii omeniri.

Vatican, 17 octombrie 2022

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 194.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat