Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Torreciudad: A XVI-a Întâlnire a familiilor de catolici români rezidenți în Spania

Duminică, 16 octombrie 2022, a avut loc cea de-a XVI-a Întâlnire a familiilor de catolici români rezidenți în Spania.

Locul întâlnirii a fost, ca și la edițiile anterioare, sanctuarul marian de la Torreciudad. Situat într-un peisaj de vis, și-a deschis și anul acesta porțile pentru a găzdui peste cei 70 de pelerini români, veniți în principal din Lleida și Zaragoza.

Ca de obicei, drumul cu autocarul a fost un prilej de comuniune și de rugăciune pentru pregătirea sufletească necesară unei astfel de zile.

Întâlnirea noastră a început cu o procesiune până la capela unde am participat la Sfânta Liturghie, cele două comunități împreună cu responsabilii lor: părintele Cristi și părintele Adrian. O Liturghie frumoasă, participativă, cu un cuvânt de învățătură interpelativ și interactiv, bazat în principal pe figura și importanța Sfintei Fecioare pentru a ajunge la Isus, prin simpla - și în același timp complicata - poruncă a iubirii. Aș rezuma aceste învățături într-o singură invocație adresată Mariei: Mamă. Îndemnul părintelui a fost să fim asemenea unui copil care își ridică brațele spre mama sa pentru a fi luat în brațe, fără să întrebe dacă brațele sunt obosite sau nu: să avem curajul și încrederea de a ne lăsa luați în brațe de Mama noastră, cu tot ceea ce ni se întâmplă în viața de zi cu zi.

A urmat apoi o noutate pentru noi: vizitarea unui spațiu așa-numit "Trăiește experiența credinței", o călătorie virtuală care are ca scop să trezească interesul și întrebări existențiale: un material audiovizual în care, conduși de apostolul Ioan, descoperim, cu ajutorul tehnologiei, traversând prin fel și fel de experiențe cotidiene, ce înseamnă fericirea și care este cheia pentru a ajunge la ea. Descoperim iubirea Sfintei Fecioare, Mama întregii omeniri, care își deschide brațele pentru a-i primi pe fiii ei preaiubiți.

Cea mai atractivă parte a acestei experiențe este cea în care, cu ajutorul unor ochelari de realitate virtuală ești transportat pe Calvar, la picioarele crucii unde moare Isus, în timp ce apostolul povestește care este dovada cea mai mare a iubirii față de oameni - a-și da viața din iubire. O întreagă cateheză în care tehnologia ajută la transformarea mesajului pentru a putea ajunge la oricine, de la cel mai mic până la cel mai mare, interpretat și adaptat pentru a fi înțeles și pus în practică în experiențele cotidiene. Pentru a fi sfinți (în devenire, deocamdată), nu e nevoie se fapte eroice, ci de a iubi chiar și atunci când ne este greu, iubirea ca sacrificiu este cea care ne conduce pe drumul sfințeniei.

Ultima parte a acestei experiențe de credință a avut loc în sanctuar, o videoproiecție cu multe efecte în care altarul parcă prinde viață, iar dialogul imaginat între Sfânta Fecioară și Sfântul Josemaria, fundatorul Opus Dei, încearcă să arate calea către fericire, care constă în dăruire, angajament, muncă, spiritul de sacrificiu și, mai ales, iubirea.

A urmat apoi momentul agapei frățești (cu 497 de sarmale "a la Iustina"), o agapă nu numai pentru fizic, ci și pentru suflet. Clipe de comuniune, de depănare a amintirilor, mulțumiți că ne putem întâlni din nou pentru a sărbători împreună.

Cu adevărat putem spune că ne-am alimentat sufletele din spiritualitatea acestui sanctuar, un loc de devoțiune către Sfânta Fecioară, care ne binecuvântează cu harurile sale și ne redă bucuria și renovarea interioară.

Mai multe fotografii am publicat pe pagina de Facebook Corul Miorita Lleida.

Clementina Budău


 

lecturi: 600.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat