Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Fericiții don Bernardi și don Ghibaudo, martiri ai naziștilor și păstori exemplari ai Bisericii din Cuneo

de Tiziana Campisi

Martiri pentru că au fost uciși de naziști la 19 septembrie 1943 la Boves, alături de populație, în exercitarea slujirii lor sacerdotale, don Giuseppe Bernardi și don Mario Ghibaudo, preoți ai Bisericii din Cuneo, sunt fericiți. În această după-amiază (16 octombrie 2022), cardinalul Marcello Semeraro, prefect al Dicasterului Cauzelor Sfinților, în numele papei, a prezidat ritul de beatificare a celor doi preoți la "Madonna dei Boschi", în localitatea Boves. Aici s-a consumat ceea ce este numit masacrul de la Boves, primul făcut de nazifasciști în Italia: germanii au lovit populația civilă nearmată dând foc la peste 350 de locuințe și lăsând pe teren zeci de victime. Între acestea și parohul don Giuseppe, care avea 46 de ani, și tânărul său vice, don Mario, de 23 de ani, preot de doar trei luni. A existat o ciocnire între partizani și naziști și doi germani au fost răpiți. Au fost implicați don Bernardi și un antreprenor ca mediatori pentru eliberarea lor, dar, în pofida rezultatului pozitiv al tratativelor, comandantul trupelor SS a ordonat incendierea satului. Don Giuseppe a fost măcelărit și incendiat împreună cu alți concetățeni, don Mario a fost ucis în timp ce binecuvânta un bovesan împușcat de un soldat german. Ambii preoți au încercat să salveze Boves și locuitorii săi cu prețul vieții lor înșiși și despre don Giuseppe s-a aflat că a invitat câteva tinere să se roage cu el în fața trupului mort al unui soldat german, un gest care a făcut să se matureze roade de pace și de reconciliere. Semn al unuia dintre aceste roade este prezența astăzi la ritul de beatificare a celor doi preoți a unei delegații din Schondorf, localitatea de origine a comandantului trupelor SS responsabil de măcelul de la Boves.

Don Giuseppe și don Mario ca brațele lui Moise înălțate către Dumnezeu

În omilia sa, prefectul Dicasterului Cauzelor Sfinților a amintit imaginea lui Moise, descrisă în prima lectură a liturgiei zilei, care i-a învins pe amaleciți întinzând mâinile, "un gest de mijlocire în favoarea lui Israel suferind în luptă". Cardinalul Semeraro a explicat că și Catehismul Bisericii Catolice definește ceea ce a făcut Moise "profeție a mijlocirii lui Isus pe cruce" și a adăugat că don Bernardi și don Ghibaudo pot să fie asimilați "celor două brațe ale lui Moise, înălțate pentru a mijloci în favoarea" Bisericii din Cuneo.

Iubirea celor doi preoți față de turma lor

Prefectul Dicasterului Cauzelor Sfinților a specificat apoi că misiunea proprie a fiecărui preot este să mijlocească, misiunea sacerdotală este esențialmente "o mediere de mijlocire". Și citând cartea lui Pietro Bovati Ușa Cuvântului. Pentru a trăi milostivirea, a clarificat că "preotul mijlocește, nu pentru că este sfânt sau pentru că este mai meritoriu decât alții, ci pentru că el crede în forța răscumpărătoare a Domnului său în favoarea mulțimii". Și tocmai din iubire față de turma care le-a fost încredințată au murit cei doi preoți ai Bisericii din Cuneo, a evidențiat cardinalul Semeraro, amintind că don Bernardi nu a fugit pentru a apăra populația și că don Ghibaudo a fost ucis "în timp ce exercita propria slujire sacerdotală administrând dezlegarea unei persoane muribunde". Iată mijlocirea lor, a continuat cardinalul, binecuvântau și dădeau dezlegarea. "Cei doi fericiți ai noștri au înălțat, ca și Moise, mâinile lor spre cer, mijlocind la Dumnezeu". Prin ei, figura slujirii sacerdotale ca mijlocire este pusă pe prim plan, a spus prefectul Dicasterului Cauzelor Sfinților adăugând că și Papa Francisc, la Liturghia Crismei din 2018, a vorbit despre preot mijlocitor cu privire la preotul aproape de Dumnezeu și de poporul lui Dumnezeu.

Mijlocirea, misiune a fiecărui creștin și a întregii Biserici

"Însă mijlocirea este misiune a fiecărui creștin", a continuat cardinalul Semeraro, precizând că rugăciunea creștină este mereu și înainte de toate mijlocire pentru toți oamenii și că rugăciunea creștinului este mereu catolică și inclusivă. Terminând omilia sa, cardinalul a subliniat că mijlocirea "este forma ultimă a responsabilității creștine față de lume". "De fapt, când nu putem facem nimic altceva pentru a-l ajuta pe aproapele, ne rămâne mereu posibilitatea de a înălța brațele către Dumnezeu și pentru a mijloci - a continuat el. Când nu putem face nimic altceva pentru pace, precum și pentru reconciliere, ne rămâne posibilitatea de a înălța brațele către Dumnezeu pentru a mijloci". Misiunea de a practica rugăciunea de mijlocire, de a mijloci pentru alții, a concluzionat cardinalul Semeraro, revine fiecărui creștin și întregii Biserici și, mai ales celui care are un rol de responsabilitate, care trebuie să-i privească pe ceilalți "cu ochii și inima lui Dumnezeu, cu însăși compasiunea și duioșia sa invincibilă".

(După Vatican News, 16 octombrie 2022)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 295.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat