Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Oțeleni: Încheierea Anului Jubiliar al Sfintei Maria Bertilla

Duminică, 16 octombrie 2022, în biserica din Oțeleni, în prezența PS Petru Sescu, episcop auxiliar de Iași, a părintelui paroh, Isidor Gheorghieș, și a altor preoți, a unui mare număr de credincioși, precum și a tuturor surorilor Maestre ale Sfintei Doroteea "Fiicele Sfintelor Inimi", prezente în România, a avut loc încheierea Anului Jubiliar al Sfintei Maria Bertilla, început anul trecut, în ziua de 20 octombrie.

În paralel, cu aceeași ocazie, la Brendola (Italia), cardinalul Pietro Parolin, secretarul de stat al Sfântului Părinte Papa Francisc, a prezidat o celebrare similară.

În biserica din Oțeleni, împodobită pentru sărbătoare, corul copiilor s-a dezlănțuit înălțând către cer cântarea de mulțumire pentru "lucrurile mari" pe care Dumnezeu le-a realizat prin mijlocirea Sfintei Maria Bertilla și prin surorile care slujesc în această comunitate.

"Sfințenia este posibilă, ne-a spus Preasfințitul la predică. Sfânta Maria Bertilla nu a trăit mult, doar 34 de ani, dar, asemenea Sfintei Tereza a Pruncului Isus, ne-a arătat că nu mulții ani pe care îi trăim dau sfințenia unei persoane, ci calitatea vieții ei, relația ei profundă cu Dumnezeu. Mai întâi în simplitatea vieții de familie, înconjurată de un tată problematic, cu o mamă-erou, mai apoi, primită în congregația surorilor și pusă la cele mai umile munci, Maria Bertilla a învățat că slujirea lui Dumnezeu trece inevitabil prin slujirea aproapelui. Abia mai târziu, după diferite probe, surorile o acceptă să lucreze în spital alături de bolnavi, unde bătătorește și mai mult calea către sfințenie.

Câtă nevoie avem astăzi de astfel de modele!, a completat episcopul. Poate că și din comunitatea din Oțeleni, inspirate de exemplul Sfintei Maria Bertilla, de entuziasmul surorilor, să se găsească tinere care să urmeze carisma Surorilor Dorotee.

La finalul Sfintei Liturghii, după ce Preasfințitul ne-a adus și salutul PS Iosif Păuleț, episcop de Iași, după ce părintele paroh Isidor Gheorghieș a mulțumit celor prezenți și le-a felicitat pe surori pentru ceea ce fac în comunitatea pe care Sfinția Sa o păstorește, o tânără din comunitate, în numele tuturor copiilor, tinerilor, al bătrânilor și al bolnavilor a ținut să mulțumească și să sublinieze rolul pe care îl au surorile pentru toți aceștia.

"Dacă nu le vedem în prima bancă, înseamnă că știu să-i promoveze pe copii și pe tineri, să fie ei primii. Dacă le vedem pe ulițele satului cu vreo sacoșă în mână, înseamnă că sigur se duc la vreun bătrân sau la vreun bolnav. Dacă le vedem poarta deschis la casa unde locuiesc, sigur îi așteaptă pe copii și pe tineri pentru cateheză sau pe grupul de femei din Mișcarea Euharistică, pentru adorație sau pentru a petrece timp de calitate împreună".

Un cor de copii a completat frumusețea sărbătorii prin cântecele și poeziile recitate, iar surorile au oferit la Casa "Sfânta Bertilla" din Oțeleni o agapă frățească.

Încheierea Anului Jubiliar al Sfintei Maria Bertilla este pentru noi nu doar un moment de sărbătoare, ci și de recunoștință față de Dumnezeu pentru harurile pe care sora noastră sfântă le mijlocește pentru congregație și pentru cei pe care surorile îi întâlnesc și îi slujesc în comunitățile în care se află.

Aducem și noi prinosul nostru de mulțumire lui Dumnezeu pentru exemplul Sfintei Maria Bertilla, episcopilor în ale căror dieceze ne aflăm, preoților în ale căror parohii slujim, precum și tuturor binefăcătorilor noștri.

Dumnezeu să vă binecuvânteze pe toți prin mijlocirea Sfintei Maria Bertilla!

Surorile Maestre ale Sfintei Doroteea "Fiicele Sfintelor Inimi"

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 16 octombrie: Oțeleni: Încheierea Anului Jubiliar al Sfintei Maria Bertilla


 

lecturi: 1307.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat