Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Papa Francisc: Angelus (16 octombrie 2022)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Evanghelia de la liturgia de astăzi se încheie cu o întrebare îngrijorată a lui Isus: "Dar când va veni Fiul Omului, va găsi oare credință pe pământ?" (Lc 18,8). Ca și cum ar spune: Când voi veni la sfârșitul istoriei - dar, putem să ne gândim, și acum, în acest moment al vieții -, voi găsi un pic de credință în voi, în lumea voastră? Este o întrebare serioasă. Să ne imaginăm că Domnul vine astăzi pe pământ: ar vedea, din păcate, atâtea războaie, atâta sărăcie, atâtea inegalități, și în același timp mari cuceriri ale tehnicii, mijloace moderne și oameni care sunt mereu în grabă, fără să se oprească vreodată; dar ar găsi pe cei care îi dedică timp și afect, pe cei care îl pun pe primul loc? Și mai ales să ne întrebăm: Ce ar găsi în mine, dacă Domnul ar veni astăzi, ce ar găsi în mine, în viața mea, în inima mea? Ce priorități ale vieții mele ar vedea?

Adesea, noi ne concentrăm asupra atâtor lucruri urgente dar nenecesare, ne ocupăm și ne preocupăm de multe realități secundare; și eventual, fără să ne dăm seama, neglijăm ceea ce contează mai mult și lăsăm ca iubirea noastră față de Dumnezeu să se răcească, să se răcească puțin câte puțin. Astăzi Isus ne oferă remediul pentru a încălzi o credință lâncezită. Și care este remediul? Rugăciunea. Rugăciunea este medicamentul credinței, reconstituitorul sufletului. Însă trebuie ca să fie o rugăciune constantă. Dacă trebuie să urmăm o cură pentru a ne simți mai bine, este important s-o respectăm bine, să luăm medicamentele în modurile și la orele cuvenite, cu statornicie și regularitate. În toate în viață este nevoie de asta. Să ne gândim la o plantă pe care o ținem în casă: trebuie s-o hrănim cu statornicie în fiecare zi, nu putem s-o udăm și după aceea s-o lăsăm fără apă timp de săptămâni! Cu atât mai mult pentru rugăciune: nu se poate trăi numai din momente forte sau din întâlniri intense din când în când pentru ca după aceea "să intrăm în letargie". Credința noastră se va usca. Este nevoie de apa zilnică a rugăciunii, este nevoie de un timp dedicat lui Dumnezeu, în așa fel încât el să poată intra în timpul nostru, în istoria noastră; de momente constante în care să-i deschidem inima, așa încât el să poată revărsa în noi în fiecare zi iubire, pace, bucurie, forță, speranță; adică să hrănească credința noastră.

Pentru aceasta Isus le vorbește astăzi "discipolilor săi - tuturor, nu numai câtorva! - despre datoria de a se ruga întotdeauna și de a nu se descuraja" (v. 1). Dar cineva ar putea obiecta: "Dar eu cum să fac? Nu trăiesc într-o mănăstire, nu am mult timp pentru a mă ruga!". Probabil, poate veni în ajutorul acestei dificultăți, care este adevărată, o practică spirituală înțeleaptă, care s-a uitat un pic astăzi, pe care bătrânii noștri, mai ales bunicele, o cunosc bine: aceea a așa-numitelor iaculatorii. Numele este un pic demodat, dar substanța este bună. Despre ce este vorba? Este vorba de rugăciuni foarte scurte, ușor de memorat, pe care le putem repeta adesea în timpul zilei, în cursul diferitelor activități, pentru a rămâne "sintonizați" cu Domnul. Să dăm câteva exemple. Imediat ce ne-am trezit putem spune: "Doamne, îți mulțumesc și îți ofer ziua aceasta": aceasta este o mică rugăciune; apoi, înainte de o activitate, putem repeta: "Vino, Duhule Sfânt"; și între un lucru și altul să ne rugăm așa: "Isuse, mă încred în tine, Isuse, te iubesc". Mici rugăciuni dar care ne mențin în contact cu Domnul. De câte ori trimitem "mesaje" persoanelor pe care le iubim! Să facem asta și cu Domnul, pentru ca inima să rămână conectată cu el. Și să nu uităm să citim răspunsurile sale. Domnul răspunde, mereu. Unde le găsim? În evanghelie, care trebuie ținută mereu la îndemână și deschisă în fiecare zi de câteva ori, pentru a primi un cuvânt de viață adresat nouă.

Și să ne întoarcem la acel sfat pe care l-am dat de atâtea ori: purtați o mică Evanghelie de buzunar, în buzunar, în geantă, și astfel când aveți un minut deschideți și citiți ceva, și Domnul va răspunde.

Fecioara Maria, fidelă în ascultare, să ne învețe arta de a ne ruga întotdeauna și de a nu ne descuraja.

________________

După Angelus

Iubiți frați și surori!

La 10 octombrie anul trecut s-a deschis prima fază a celei de-a XVI-a Adunări Generale Ordinare a Sinodului Episcopilor, cu tema "Pentru o Biserică sinodală: comuniune, participare, misiune". De atunci se desfășoară în Bisericile particulare prima fază a Sinodului, cu ascultarea și discernământul. Roadele procesului sinodal început sunt multe, dar pentru ca să ajungă la maturare deplină este necesar să nu ne grăbim. De aceea, cu scopul de a dispune de un timp de discernământ mai întins, am stabilit că această Adunare sinodală se va desfășura în două sesiuni. Prima de la 4 la 29 octombrie 2023 și a doua în octombrie 2024. Am încredere că această decizie poate favoriza înțelegerea sinodalității ca dimensiune constitutivă a Bisericii și să-i ajute pe toți s-o trăiască pe un drum de frați și surori care mărturisesc bucuria evangheliei.

Astăzi, la Boves (Cuneo), vor fi proclamați fericiți don Giuseppe Bernardi și don Mario Ghibaudo, paroh și vice-paroh, uciși din ură față de credință în 1943. În pericolul extrem n-au abandonat poporul încredințat lor, ci l-au asistat până la vărsarea sângelui, împărtășind destinul tragic al altor cetățeni, exterminați de naziști. Exemplul lor să trezească în preoți dorința de a fi păstori după Inima lui Cristos, mereu alături de proprii credincioși. Aplauze pentru noii fericiți!

Marțea viitoare, 18 octombrie, Fundația "Kirche in Not" promovează inițiativa "Un milion de copii recită Rozariul pentru pacea în lume". Mulțumesc tuturor băieților și fetelor care participă! Ne unim cu ei și încredințăm mijlocirii Sfintei Fecioare Maria poporul ucrainean martirizat și celelalte populații care suferă datorită războiului și a oricărei forme de violență și de mizerie.

În această privință a mizeriei, mâine este Ziua Mondială pentru Eradicarea Sărăciei: fiecare poate da o mână de ajutor pentru o societate în care nimeni să nu se simtă exclus pentru că este lipsit.

Vă salut pe voi toți, romani și pelerini din diferite țări: familii, grupuri parohiale, asociații. Îndeosebi, salut fanfara muzicală din Fribourg pe care am auzit-o cântând: buni; corul "Comelico" din Santo Stefano di Cadore; Asociația Armata Neprihănitei și reprezentanții Confederației spaniole a Organizațiilor antreprenoriale și Federația Spaniolă a Autonomilor. Și salut și credincioși din Chajarí, în provincia Entre Ríos (Argentina) care sunt acolo: Dumnezeu să-i binecuvânteze!

Vă urez tuturor o duminică frumoasă. Și, vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu

* * *

18 octombrie: "Un milion de copii se roagă Rozariul", inițiativa mondială de rugăciune (www.arcb.ro)


 

lecturi: 359.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat