Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Italia: Cinci ani de la înființarea comunității române din Parma

Duminică, 9 octombrie 2022, cu ocazia sărbătoririi a celor cinci ani de la înființarea comunității românilor catolici din Parma, ne-am unit cu comunitatea catolică italiană de la biserica "Sacro Cuore" unde s-a născut comunitatea noastră și de care ne-am apropiat din ce în ce mai mult datorită faptului că ne-au acceptat în mijlocul lor, ne-au primit ca într-o familie frumoasă și ne-au dat posibilitatea să celebrăm Sfânta Liturghie în limba română în această parohie.

Sărbătoarea a început după Sfânta Liturghie a comunității italiene de la ora 11:00, la care au fost așteptați și invitați de către responsabilul comunității noastre în semn de recunoștință și de mulțumire pentru ospitalitate și pentru bucuria de a împărtăși împreună acest eveniment, la care au răspuns în număr cât mai mare și s-au prezentat cu mare drag, s-au unit alături de câțiva reprezentanți ai comunității noastre, deoarece nu toată comunitatea a putut să fie prezentă la acest eveniment, a fost un moment de împărtășire comună unde noi am participat cu produse și mâncăruri tradiționale, atât românești, cât și italienești pentru a ne uni împreună cu atât din punct de vedere creștinesc, cât și din punct de vedere frățesc. Ei au apreciat gestul nostru fratern, s-au bucurat alături de noi, ne-au mulțumit, felicitat și urat să petrecem cât mai mulți ani împreună.

Atât din partea noastră, cât și din partea lor s-a simțit și manifestat bucuria de a sta împreună și de a trăi acest eveniment cu toții, deoarece suntem conștienți că sărbătorile ne unesc tot mai mult și ne dau posibilitatea să ne cunoaștem mult mai bine.

Sfânta Liturghie în limba română a fost prezidată de pr. Vincențiu Bejan, OFMCap., cel care ne-a păstorit timp de trei ani de la înființarea acestei comunității, alături de pr. Lucian Iosif Dumea, OFMCap., invitat de comunitatea noastră în semn de recunoștință pentru faptul că ne-a păstorit un an de zile.

La începutul Sfintei Liturghii pr. Vincențiu ne-a urat bun venit, s-a bucurat de faptul că suntem uniți cu toții la împlinirea celor cinci ani petrecuți împreună de la înființarea comunității, i-a mulțumit pr. Lucian pentru prezența sa în mijlocul nostru, apoi a făcut referire la sfânta evanghelie, la cei zece leproși care au fost vindecați de Isus și numai unul singur s-a întors ca să-i mulțumească.

Părintele a spus: "Mulțumirea este un comportament de umilință, pentru că mulțumirea prin umilință vindecă și sufletul nostru. Să-i mulțumim Domnului pentru tot ceea ce avem, pentru tot ceea ce suntem și asta ne va face să crească și credința noastră așa cum vedem și în Evanghelia celor zece leproși pe care-i vindeca Isus și numai unul sigur îi mulțumește. De aceea, poate numai 1%, din viața noastră îi mulțumim Domnului. Trebuie să-i mulțumim cât mai mult ca să primim și harul ca să creștem în lumina harului său".

Pr. Lucian a început predica spunând că este onorat să fie invitat ca oaspetele acestei comunități, mai ales în această zi, "în care sărbătorim cinci ani de existență, cinci ani în care ne-am unit împreună, ne-am rugat, am celebrat Euharistia, ne-am bucurat și la o masă împreună etc. [...] Deci au fost zile frumoase petrecute împreună și de aceea spun eu că aceasta Sfântă Liturghie să fie de mulțumire, pentru acești cinci ani, pentru faptul de a fi împreună, pentru faptul de a fi o familie. Să-i mulțumim, așadar, și este foarte important în viața noastră să-i mulțumim, pentru tot ce este frumos, pentru tot ce este bun, pentru tot darul pe care îl primim din partea lui Dumnezeu, dar și din partea semenilor noștri".

Așadar, îi suntem recunoscători și noi lui Dumnezeu pentru că ne-a unit prin credință în această comunitate alături de frații noștri italieni, prin intermediul fraților capucini care ne-au ajutat să fondăm comunitatea noastră în Parma, Italia, dar nu în ultimul rând pentru tot ceea ce ne dăruiește în fiecare zi și pentru tot ceea ce trăim și suntem cu ajutorul său și prin grija sa părintească!

După Sfânta Liturghie, comunitatea a sărbătorit acest eveniment prin muzică, dansuri și mâncăruri tradiționale.

Ana-Claudia Andrici


 

lecturi: 1058.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat