Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

1922 - 15 octombrie - 2022: 100 de ani de la încoronarea regilor la Alba Iulia

Ferdinand I - un rege catolic care a murit catolic

Evocarea de astăzi, marcată de aniversarea centenarului încoronări Regelui Ferdinand și a soției sale Regina Maria, este un bun prilej de a aduce un omagiu acestui monarh vrednic de amintire, unul dintre marii domnitori și binefăcători ai poporului român, a cărui soartă a încredințat-o mereu în mâinile lui Dumnezeu, în care a crezut cu toată ființa, după cum a înscris și pe stema regală: Nihil sine Deo! (Nimic fără Dumnezeu!)

Regele Ferdinand I de Hohenzollern-Sigmaringen, numit Întregitorul României sau Ferdinand cel Loial, și Regina Maria, "mama răniților" rămân în istoria și conștiința poporului român prin contribuția lor la propășirea țării, trăind cu o mare demnitate, noblețe și cu o conștiință aleasă evenimentele și realitățile epocii. Un fir roșu al personalității Regelui Ferdinand I a fost credința creștină în Dumnezeu, manifestată nu doar prin vorbe, ci prin trăirea concretă în perioada 10 octombrie 1914 - 20 iulie 1927, cât a stat în fruntea monarhiei din România.

Născut în Germania, în ziua de 24 august 1865, din părinți catolici, Leopold de Hohenzollern-Sigmaringen și Antónia a Portugaliei, Regele Ferdinand, supranumit în copilărie "Nando", a primit o riguroasă educație catolică, iar studiile le-a urmat tot în școli catolice. Sosit în România, Majestatea Sa și-a păstrat credința, participând duminică de duminică la Sfânta Liturghie în capela Institutului "Sfânta Maria" din strada Pitar Moș din București, în capela Palatului Arhiepiscopal din București (azi, sediul Nunțiaturii Apostolice) sau în catedrala "Sfântul Iosif" din capitală. Amintesc, de asemenea, numeroasele Liturghii și celebrări liturgice la care a participat în catedrala "Adormirea Maicii Domnului" din Iași, lăcaș de cult atât de îndrăgit și frecventat de Majestatea Sa, mai ales în anii grei ai Primului Război Mondial, când familia regală era refugiată în Iași. Regele Ferdinand a rămas pururea viu și în amintirea duioasă și plină de recunoștință a catolicilor din Iași, Orașul Unirii, fiind cunoscut faptul că, atunci când nu se afla pe front, în mijlocul trupelor, venea aproape în fiecare duminică la catedrală pentru a participa la Sfânta Liturghie. Sosirea regelui și a suitei sale în curtea catedralei se petrecea în modul cel mai discret cu putință, nefiind însoțit de fotografi, motiv pentru care nu există vreo fotografie care să imortalizeze prezența regelui în catedrala catolică din Iași.

Vizitele Regelui Ferdinand au fost menționate în relatările trimise la Sfântul Scaun de către administratorul apostolic de atunci, Mons. Ulderic Cipolloni, duhovnic și sfetnic de încredere al Majestății Sale. Spre admirația și uimirea credincioșilor, regele se așeza mereu la rând pentru a intra în catedrala din Iași, aflându-și apoi un loc în prima bancă, unde, așezat sau în genunchi, lectura din cartea de rugăciuni în limba latină, pe care o avea mereu asupra sa. Asculta Sfânta Liturghie cu atâta evlavie, încât martorii prezenți în catedrală rămâneau încântați de modul în care își manifesta credința.

În acele timpuri teribile ale războiului, Regele Ferdinand l-a avut drept sfetnic tainic pe cel mai înțelept dintre regi, pe Cristos, Om-Dumnezeu, iar în fața altarului bisericii catedrale din Iași, cu privirea ațintită spre maiestuosul tablou al Sfintei Fecioare Maria înălțate la cer - patroana Diecezei de Iași -, Majestatea Sa depunea la picioarele Mântuitorului nostru încrederea și lacrimile poporului român, rugându-se fierbinte pentru viitorul acestui popor. Uneori, regele participa la Sfintele Liturghii celebrate în capela din palatul episcopal de la Iași, fiind apoi oaspete de seamă în salonul mare. În semn de mare prețuire față de Regele Ferdinand, în anii războiului, în toate bisericile de pe teritoriul Diecezei de Iași a fost recitată "Rugăciunea pentru Rege".

În repetate rânduri, Regele Ferdinand a primit de la Arhiepiscopul de București, Mons. Alexandru Theodor Cisar, mângâierea Sfintei Liturghii, a predicii, precum și binecuvântarea specială din partea Papei. Arhiepiscopul se deplasa deseori la Palatul Cotroceni sau la Palatul Scroviștea pentru a celebra Sfânta Liturghie, ori de câte ori era solicitat de rege. Grav bolnav, a făcut tot ce i-a stat în putință pentru ca Guvernul României să semneze, la 10 mai 1927, Concordatul cu Sfântul Scaun. În testamentul său din 2 iunie 1925, Regele Ferdinand scria: "Gândindu-mă la sfârșitul vieții mele, îndreptez către Atotputernicul prinosul recunoștinței mele că mi-a îngăduit să-mi consacru munca poporului român, a cărui propășire a fost, fără preget și fără încetare, scopul vieții mele. A vrut astfel pronia cerească să nu lase fără rod domnia mea și a dat dragostei mele de neam cea mai scumpă și sfântă răsplată. Ridic până la ultima suflare ruga mea fierbinte ca să binecuvânteze și în viitor soarta poporului român și să hărăzească iubitului meu fiu, viitorul rege al României întregite, ajutor ceresc, ca la rândul său să întărească și să sporească moștenirea națională, unind tot mai strâns puterile și însușirile românilor din toate ținuturile și din toate straturile sociale".

Trebuie să menționăm aici că prin bunăvoința Regelui Ferdinand a avut loc concretizarea relațiilor diplomatice dintre România și Sfântul Scaun, iar, după multiple schimburi de corespondență, relațiile comune dintre aceste state au fost inaugurate la 1 iunie 1920, prin trimiterea la Sfântul Scaun a ministrului Dimitrie Pennescu, constituindu-se ca o "legație" (reprezentanță). Printr-un decret semnat la 12 iunie 1920, Regele Ferdinand I, "prin grația lui Dumnezeu și voința națională, Rege al României... (...) am decretat și decretăm că Dimitrie C. Pennescu (...) este numit, în ziua de 1 iunie 1920, în calitate de trimis extraordinar și ministru plenipotențiar al nostru pe lângă Sfântul Scaun". Acceptul Sfântului Scaun pentru numirea sa a fost dat la trei săptămâni după publicarea decretului regal la București, iar trimisul Sfântului Scaun, Monseniorul Francesco Marmaggi, a sosit la București în ziua de 17 octombrie 1920, ca nunțiu apostolic. Delegația Apostolică s-a stabilit la București pe lângă Arhiepiscopia Romano-Catolică, în clădirea situată pe strada Pictor Constantin Stahi, nr. 5-7, care va deveni palatul Nunțiaturii Apostolice în România. Clădirea a fost construită în perioada 1896-1905, la inițiativa arhiepiscopului Franz Xaver von Hornstein, finanțarea fiind asigurată de binefăcători din Elveția și printr-o subvenție a Regelui Carol I. Misiunea principală a nunțiului Marmaggi a fost aceea a cunoaște realitățile din România și de a întări legăturile cu Regele Ferdinand I, fiind prezent la Alba Iulia în ziua încoronării acestuia ca rege la României. După stabilirea relațiilor cu episcopiile și eparhiile catolice, precum și cu diferite instituții ale statului român, au început negocierile pentru elaborarea unui concordat care să reglementeze ansamblul relațiilor dintre România (reprezentată de legații Caius Brediceanu și Nicolae Petrescu-Comnen) și Sfântul Scaun (reprezentat de nunții Francesco Marmaggi și Angelo Maria Dolci) și să stabilească organizarea ecleziastică a credincioșilor catolici din România. Concordatul a fost semnat la 10 mai 1927, dar a intrat în vigoare la 29 mai 1929, prin votul Parlamentului României (votul a fost dat la 24 mai, în Senat și la 29 mai, în Camera Deputaților). Sfântul Scaun putea avea în România un ambasador (nunțiu), iar Biserica Catolică putea avea instituții de învățământ și caritative, mănăstiri, biserici și alte bunuri imobile. Religia catolică putea fi trăită în libertate deplină.

Respectând hotărârile Guvernului României privind exercitarea publică a credinței, Regele Ferdinand era considerat ortodox, fapt pentru care a fost nevoit să accepte normele protocolare stabilite prin legi și directive. Astfel, în ziua de 15 octombrie 1922 avea loc la Alba Iulia unul dintre cele mai simbolice evenimente din istoria României: Regele Ferdinand și Regina Maria s-au încoronat, în cadrul unei ceremonii fastuoase, ca suverani ai României Mari. Locul de încoronare nu a fost ales întâmplător la Alba Iulia, căci orașul amintea de unirea înfăptuită de Mihai Viteazul în anul 1600 și de proclamarea Unirii Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu România la 1 decembrie 1918. Se împlinea astfel una din profețiile marelui politician Nicolae Filipescu care îi spunea regelui, încă din 1915: "Sire, să te încoronezi la Alba Iulia ca rege al tuturor românilor sau să mori pe câmpia de la Turda ca Mihai Viteazul".

Organizarea ceremonialului de încoronare a regelui a început încă din anul 1918, când a fost organizată o comisie formată din personalități marcante din viața politică și bisericească a României Mari. Special pentru momentul încoronării regelui a fost construită catedrala ortodoxă din Alba Iulia, care mai poartă denumirea și de "Catedrala Reîntregirii". Construcția lăcașului a început în luna martie 1921 și a fost ridicată în mai puțin de un an. Ceremonia încoronării Regelui Ferdinand și a soției sale Regina Maria a avut loc în ziua de 15 octombrie 1922. Printre invitații familiei regale a fost și Mons. Francesco Marmaggi, nunțiu apostolic al Sfântului Scaun în România.

Mângâiat sufletește prin dezlegarea primită din partea Papei Pius al XI-lea, regele s-a pregătit pentru trecerea la cele veșnice ca un bun creștin catolic: s-a spovedit și împărtășit, a primit din partea nunțiului apostolic Angelo Maria Dolci sfântul Maslu, binecuvântarea Sfântului Părinte Papa Pius al XI-lea și câteva moaște ale Sfintei Tereza a Pruncului Isus. Împăcat cu propria conștiință și cu poporul pe care l-a condus cu maxim devotament, și-a dat sufletul în mâinile Creatorului în ziua de 20 iulie 1927.

Pr. Alois Moraru


 

lecturi: 894.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat