Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Media catolică din România: împreună pe drumul sinodal al Bisericii universale

"A vorbi cu inima. Fideli adevărului în iubire" (Ef 4,15) este tema aleasă de Papa Francisc pentru Ziua Mondială a Comunicațiilor Sociale din 2023, anunțată de Departamentul de Comunicare al Vaticanului pe 29 septembrie 2022, în sărbătoarea Sfântului Arhanghel Gabriel, patronul ceresc al telecomunicațiilor.

Tema aceasta o continuă pe cea a mesajului dedicat anului curent: "A asculta cu urechea inimii". Aceste teme sunt propuse împreună, pentru a pregăti drumul sinodal deosebit de important inițiat de Biserică, ce se va conclude cu celebrarea adunării Sinodului Episcopilor din octombrie 2023.

Redacția de limbă română a Radio Vatican subliniază aspectele centrale punctate în comunicatul Departamentului de Comunicare sus amintit: "Astăzi, în contextul dramatic al conflictului global prin care trecem, este mai necesar ca niciodată afirmarea unei comunicări care să nu fie ostilă. O comunicare deschisă la dialogul cu celălalt,... care să lucreze pentru demontarea psihozei belice care se cuibărește în inimile noastre. Este un efort care se cere din partea tuturor, dar în special din partea operatorilor comunicării, chemați să-și desfășoare profesia ca o misiune pentru a construi un viitor mai just, mai fratern și mai uman."

În linia celor subliniate mai sus, la invitația Consiliului Permanent al Conferinței Episcopilor Catolici din România, câțiva operatori media din țară s-au întâlnit la finalul lunii septembrie la Oradea, pentru a discuta modalități de colaborare mai strânsă, în vederea desfășurării misiunii comune de evanghelizare și inițierea unei comunicări deschise pentru susținerea reciprocă a acestei activități misionare.

La această întâlnire au luat parte membri ai Consiliului Permanent al Conferinței Episcopilor: ÎPS Aurel Percă (vicepreședinte CER), PS Claudiu Pop (președintele Comisiei pentru Comunicații Sociale a CER.), PS László Böcskei (gazda evenimentului la Oradea) și reprezentanți ai principalilor operatori media: pr. Doru Popovici (director) pentru Radio Maria și Maria TV, pr. Adrian Blăjuță (director) pentru ERCIS FM, pr. Francisc Ungureanu (director) și Adriana Răcășan (producător general) pentru Angelus TV.

Participanții au avut ocazia de a își împărtăși unii altora și mai ales episcopilor prezenți dificultățile cu care se confruntă, legate mai ales de nevoile financiare considerabile pentru a putea desfășura și realiza pentru comunitățile catolice din țară și diaspora programe de radio și televiziune la nivel profesional, atât editorial, cât și tehnic.

PS Claudiu Pop, în calitatea sa de președinte al Comisiei pentru Comunicații Sociale a CER, a apreciat că toate inițiativele prezentate sunt demne de susținut și popularizat în rândul credincioșilor și i-a încurajat pe participanți să ceară ajutorul întregii comunități și să se sprijine reciproc, mai ales prin rugăciunea stăruitoare.

Este foarte important ca aceste inițiative media născute în Biserică să rămână în profundă comuniune cu aceasta, prin colaborarea strânsă cu episcopii, și să își desfășoare activitatea sub autoritatea lor, în calitatea lor de păstori ai Bisericii și garanți ai bunei călăuziri a turmei încredințate lor.

Ascultând îndemnul Excelenței Sale PS Claudiu Pop și observând modelul de succes pus în practică de colegii de la Radio Maria și Maria TV în ceea ce privește strângerile de fonduri, postul de radio ERCIS FM și televiziunea Angelus TV își dau din nou mâna pentru a începe un nou drum împreună, realizând o campanie media comună.

Avem bucuria de a anunța pe această cale campania media denumită "Te ascult cu inima! Vorbește cu inima!", menită să popularizeze aceste canale de radio și televiziune și totodată să faciliteze strângerea de fonduri pentru susținerea activității de zi cu zi și mai ales a proiectelor speciale propuse de ERCIS FM și Angelus TV.

Atât Episcopia Romano-Catolică de Iași, cât și Arhiepiscopia Romano-Catolică de București susțin această campanie și îi încurajează pe credincioșii din toată țara și diaspora să fie sensibili la nevoile acestor două realități media relativ noi în Biserică, ce au mai multă nevoie de ajutor financiar pentru a se dezvolta și a crește împreună cu cele deja existente.

Misiunea acestor canale media nu se restrânge doar la teritoriul diecezelor unde acestea activează sau își au sediile, ci se adresează întregii comunității catolice din toată țara, din diaspora, cât și persoanelor de toate confesiunile, religiile și non-afiliate religios, publicului general interesat de teme culturale, sociale și de actualitate, propunând un conținut foarte variat și actual.

Campania "Te ascult cu inima! Vorbește cu inima!" va începe în luna noiembrie, atunci când vor fi anunțate detaliile despre perioada și modul de desfășurare a acesteia, precum și surprizele inedite de care susținătorii acestor posturi se vor bucura.

Până atunci urmărește-ne la radio, la televizor, pe canalele social media și pe site-urile www.ercisfm.ro și Angelus TV.

Susține media catolică din România, sprijină activitatea misionară de evanghelizare a Bisericii noastre!

ERCIS FM și Angelus TV

* * *

Tema Mesajului Sfântului Părinte Francisc pentru a 57-a Zi Mondială a Comunicațiilor Sociale, 29 septembrie 2022


 

lecturi: 693.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat