Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Mesajul Sfântului Părinte pentru Ziua Mondială a Alimentației 2022

Excelenței Sale
domnul Qu Dongyu,
director general al FAO

Excelență,

Vă mulțumesc pentru scrisoarea dumneavoastră atentă, în care mă invitați să particip la celebrarea Zilei Mondiale a Alimentației 2022, anul în care este comemorată cea de-a 77-a aniversare de la înființarea FAO. Această instituție a luat naștere pentru a răspunde nevoilor atâtor oameni copleșiți de sărăcie și foamete în contextul celui de-al doilea război mondial. Și astăzi, din păcate, trăim într-un context de război, pe care l-am putea numi "al treilea război mondial". Lumea este în război și asta ar trebui să ne facă să reflectăm.

Tema zilei din acest an este: "A nu lăsa pe nimeni în urmă. O producție mai bună, o nutriție mai bună, un mediu mai bun și o viață mai bună pentru toți". Cu siguranță, nu va fi posibil să facem față numeroaselor crize care afectează umanitatea dacă nu muncim și nu mergem împreună, fără să lăsăm pe nimeni în urmă. Pentru aceasta este necesar, mai presus de toate, să-i vedem pe ceilalți ca frații noștri și surorile noastre, ca membri care alcătuiesc aceeași familie umană și ale căror suferințe și nevoi ne afectează pe toți, pentru că "dacă un membru suferă, toți ceilalți suferă cu el" (cf. 1Cor 12,26).

Cele "patru îmbunătățiri" - o producție mai bună, o nutriție mai bună, un mediu mai bun și o viață mai bună pentru toți -, care alcătuiesc tema acestui an, îmi permit să menționez importanța Cadrului Strategic FAO pentru 2022-2031 și să subliniez ca necesitatea intervențiilor să fie planificate și programate astfel încât să contribuie la eradicarea totală a foametei și a malnutriției și să nu fie doar răspunsul la lipsuri circumstanțiale sau apeluri lansate din cauza situațiilor de urgență. Pentru a obține soluții juste și de durată, este necesar să reiterăm urgența abordării împreună și la toate nivelurile a problemei sărăciei, strâns legată de lipsa hranei adecvate.

Cu toate acestea, obiectivele care sunt stabilite sunt ambițioase și par a fi de neatins. Cum le-am putea obține? În primul rând, fără a pierde din vedere faptul că axa oricărei strategii sunt persoanele, cu istorii și chipuri specifice, care locuiesc într-un loc determinat; nu sunt numere, date sau statistici nesfârșite. De asemenea, introducerea "categoriei iubirii" în limbajul cooperării internaționale, pentru a îmbrăca relațiile internaționale cu umanitate și solidaritate, urmărind binele comun. De aceea, suntem chemați să ne reorientăm privirea spre ceea ce este esențial, spre ceea ce ne-a fost dăruit gratuit, concentrându-ne munca pe îngrijirea celorlalți și a creației (cf. Scrisoarea enciclică Laudato si', 216 șu).

Domnule director general, reînnoiesc încă o dată angajamentul Sfântului Scaun și al Bisericii catolice de a merge împreună cu FAO și alte organizații interguvernamentale care lucrează în numele săracilor, punând pe primul loc fraternitatea, armonia și colaborarea reciprocă, pentru a descoperi orizonturi care să aducă beneficii reale lumii, nu numai pentru astăzi, ci și pentru generațiile viitoare. Îmi înalț rugăciunea către Dumnezeu Atotputernicul cerând pentru această intenție, știind că fiecare făptură primește hrană din mâna sa și că îi binecuvântează din belșug pe cei care frâng pâinea cu cei flămânzi.

Vatican, 14 octombrie 2022

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 260.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat