Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Traian: Exerciții spirituale pentru preoți. Seria 10-14 octombrie 2022

În perioada 10-14 octombrie 2022, la Centrul "Gaudium et Spes" de la Traian (Neamț) au avut exerciții spirituale pentru preoți, predicator fiind pr. Petru-Sebastian Tamaș, director coordonator la Liceul Catolic "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" din Iași. Tema principală a exercițiilor a fost "Căi spre sfințire".

Încă de la deschidere pr. Petru ne-a invitat la "sfințenie". Era și firesc!

"Sfinții reformează Biserica, spunea părintele predicator. Sfințenia este calea pe care suntem invitați cu toții, nu doar credincioșii, ci mai ales preoții. Un preot sfânt va reuși să sfințească. Sfinții sunt plini de curaj, sunt prietenii lui Dumnezeu. Atât timp cât cineva crede că este bogat, înseamnă că nu mai are nevoie de nimic. Dumnezeu însă oferă acolo unde vede că este nevoie, unde lipsește".

Prima meditație ne-a invitat "Să găsim Centrul (unum necessarium), pe Cristos, singurul care are răspunsuri, care dă echilibru, care dă sens vieții omului. A-l avea pe Cristos în centru înseamnă a "Nu uita propriul botez" (meditația II). A uita că suntem botezați înseamnă a uita că suntem iubiți de Dumnezeu. A recunoaște însă că avem nevoie de iubirea lui Dumnezeu presupune "A recunoaște că suntem păcătoși" (meditația III). Nu poți începe un proces de vindecare atât timp cât nu recunoști că ești bolnav! Doar a recunoaște că e limitat și chiar păcătos, preotul poate înțelege cu adevărat comunitatea încredințată de episcop ca fiind o comunitate în drum spre Dumnezeu, nu deja mântuită!

Din acest punct de vedere, câtă nevoie avem de entuziasm!, nu de apatie sau chiar de lene. De aceea "a lupta cu ispita acediei" (meditația IV) trebuie să fie parte din meniul spiritual zilnic al fiecărui preot, un preot care nu este preot pentru sine, ci "pentru alții" (meditația V).

Niciodată, Dumnezeu nu încredințează o misiune cuiva spre binele egoist al acelei persoane, ci mereu în vederea slujirii, mereu pentru alții, așa cum în Cristos, a venit să moară pentru "alții", pentru păcătoși.

Pentru a înțelege toate acestea, avem nevoie "să luptăm cu autismul spiritual" (meditația VI). Nu putem să ne închidem în noi înșine, să fim ursuzi în fața minunatului proiect de iubire a lui Dumnezeu și în fața turmei încredințate spre păstorire.

La capătul celor trei zile pline de încărcătură spirituală un lucru este foarte clar: "ca preoți nu trebuie să trăim pe datorie!" Nu putem celebra din datorie, nu ne putem ruga că așa trebuie, nu putem sluji cu silă, ci toate acestea doar din credință, cu speranță și cum multă iubire!

Joi, la Sfânta Liturghie ne-am bucurat să-l avem în mijlocul nostru pe PS Petru Sescu, episcop auxiliar de Iași, care a adus și salutul și încurajarea PS Iosif Păuleț, episcop de Iași.

"Vă mulțumesc, a spus episcopul, pentru că stați alături de episcop, că împreună ducem mai departe planul lui Dumnezeu cu privire la credincioșii încredințați nouă spre păstorire. Continuați să rămâne fideli și plini de entuziasm în slujire".

Meditațiile au fost completate de-a lungul celor trie zile cu minunate momente de rugăciune și adorație, cu Sfânta Liturghie și mai ales cu multele momente de reflecție personală.

Tuturor, vii mulțumiri, pentru că ați ales Centrul "Gaudium et spes", această "oază de liniște" sufletească, loc de întâlnire, de formare și de rugăciune.

Pr. Felician Tiba

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 10-14 octombrie: "Căi spre sfințire". Exerciții spirituale pentru preoți la Traian


 

lecturi: 2424.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat