Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Acțiunea Catolică: Zi de formare pentru comitetele parohiale la Roman

Ca urmare a alegerilor desfășurate și a constituirii noilor comitete parohiale ale Acțiunii Catolice din Dieceza de Iași, sâmbătă, 8 octombrie 2022, a avut loc la Roman, o zi de formare pentru consolidarea noilor echipe de lucru. Motoul întâlnirii a fost versetul din Ef 4,15: "Fideli adevărului în iubire, să creștem în toate". Gazda acestei întâlniri a fost Acțiunea Catolică din Parohia "Inima Neprihănită a Mariei" din Roman, care împreună cu noul paroh, părintele Felix Roca - asistentul spiritual general al Acțiunii Catolice, pr. vicar Bogdan Enășoae, sub privirea iubitoare a Sfintei Fecioare Maria, și-au deschis brațele pentru a-i primi pe cei 150 de participanți din 33 de parohii ale Diecezei de Iași. Tema, dar și îndemnul cu care Acțiunea Catolică a pornit la drum în noul an asociativ 2022-2023, este "Înaintează în larg, Acțiunea Catolică! Slujește cu fidelitate și pasiune!".

Întâlnirea a fost prezidată de Cristina Mare, președinte al Acțiunii Catolice din Dieceza de Iași, susținută de echipa Consiliului diecezan și de asistenții spirituali zonali. Salutară a fost prezența unui număr mare de preoți care au însoțit grupurile parohiale.

Startul zilei a fost dat de salutul părintelui paroh, al Consiliului diecezan și al parohiilor prezente, iar activitatea a continuat cu momentul de formare susținut de pr. Felix Roca, introducere în tema acestui an: "Slujește cu fidelitate și pasiune!" O primă provocare a fost găsirea sensului și a valorii profunde a cuvintelor cheie: "fidelitate" și "pasiune". Fidelitatea e o realitate ce face parte din viață, dar care necesită efort, alegere conștientă. Ea decurge din măreția fidelității lui Dumnezeu care ne-a iubit primul, fără ca noi să merităm, dar care, prin Isus ne-a arătat cum să rămânem fideli adevărului, învățăturii lui Dumnezeu care se reflectă în Biserică. Ca și acționari avem datoria de a fi fideli față de binele comunității din care facem parte, dar cum? Cu pasiune! Cu implicare! Deschiși spre inițiativă, spre colaborare și mai ales prin legătura între generații, așa cum accentuează Papa Francisc în cuvântările sale. În încheierea prezentării, pr. Felix ne-a adresat un îndemn: "Nu e de ajuns să ne plângem de întuneric, dar trebuie să fim cei care aprindem lumina!"

Programul a continuat cu Sfânta Liturghie, care fost prezidată de pr. Francisc Fărcășel, asistent spiritual al adulților din zona Roman, împreună cu preoții care au însoțit grupurile. Părintele a scos în evidență fidelitatea Sfintei Fecioare Maria, cea care a ascultat Cuvântul și l-a păzit. Pentru noi, creștinii, nu e suficient să fim botezați, este importantă atitudinea de ascultare a Cuvântului lui Dumnezeu, în tăcere, în interiorul inimii noastre, fapt care ne transformă pentru a spune un continuu "Da" lui Isus. Felicităm corul și pe toți cei care au animat cu armonia instrumentelor și au unit cântările noastre cu corurile cerești la Liturghie.

Prânzul comunitar a avut gust de sarmale și aromă de cozonac, pentru care spunem "Sărut mâna pentru masă!" gazdelor noastre generoase.

A doua parte a zilei a adus un moment formativ în care membrii împărțiți în echipe, după responsabilitățile pe care le au în parohii, au fost provocați să identifice responsabilitățile fișei postului după indiciile trimise de echipe, una alteia, prin intermediul unor stații "walkie-talkie". O activitate care a părut joc, dar care a fost destul de serioasă, necesitând implicare și seriozitate, abilități de comunicare și de reflecție asupra semnificației fiecărei responsabilități.

Concluziile zilei au încheiat ziua de formare, cu bucuria de a ne reîntoarce în parohii mai bogați în idei, mai fideli în misiunea noastră și mai pasionați.

O invitație specială a fost lansată de Cristina Mare, pentru toți acționarii din parohii, de a ne reuni la Iași, în inima diecezei noastre, în data de 22 octombrie 2022, pentru a sărbători împlinirea a 30 de ani de activitate în Dieceza de Iași.

Salutăm cu drag noile parohii care au aderat în Acțiunea Catolică, Parohia "Preasfânta Inimă a lui Isus" din Nicolae Bălcescu și Parohia "Schimbarea la Față a lui Isus" din Izvoarele. Le dorim mult curaj, fidelitate și pasiune și să știe că au tot sprijinul Consiliului Diecezan.

Mulțumiri parohiei gazdă pentru primire, disponibilitate și efort. Mulțumim participanților pentru că au răspuns invitației noastre și astfel au ales să înțeleagă mai bine misiunea lor.

A fost o zi rodnică, pe parcursul căreia s-a simțit ambientul familial, bucuria de a fi împreună, belșugul de haruri revărsate de Isus și Maria, precum și lucrarea Duhului Sfânt.

Punând în inimă motoul acestui an asociativ și mandatul "Slujește cu fidelitate și pasiune!", dorim să rămânem activi și uniți cu misiunea Bisericii.

Mariana Sofronie

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 8 octombrie: Acțiunea Catolică: Zi de formare pentru comitetele parohiale la Roman


 

lecturi: 937.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat