Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc, păzitor al "focului"

de Armando Matteo

Este sub ochii tuturor legătura strânsă care îl unește pe Papa Francisc cu Conciliul al II-lea din Vatican. El se simte fiu și păzitor al său. De-a lungul întregii sale existențe, a transformat și continuă să transforme și astăzi marile intuiții ale evenimentului conciliar în sânge din sângele său, în carne din carnea sa. Și este vorba de o realitate de o asemenea însemnătate încât, așa cum a recunoscut el însuși de mai multe ori, el amintește și relansează conciliul și "fără a-l cita", adică fără a simți necesitatea de a preciza documentul la care se referă. În momentele decisive ale magisteriului său, se întâmplă astfel un soi de fuziune între orizonturile sale, afectele sale și cuvintele sale și orizonturile, afectele și cuvintele înseși ale conciliului.

De altfel - și cuvintele care urmează sunt ale sale - "în istoria Americii Latine în care am fost cufundat, mai întâi ca tânăr student iezuit și apoi în exercitarea slujirii, am respirat un climat eclezial care, cu entuziasm, a absorbit și și-a însușit intuițiile teologice, ecleziale și spirituale ale conciliului și le-a înculturat și le-a realizat. Pentru noi, cei mai tineri, conciliul a devenit orizontul credinței noastre, al limbajelor noastre și al practicii noastre, adică a devenit foarte repede ecosistemul nostru eclezial și pastoral, dar nu am luat obișnuința de a cita adesea decretele conciliare sau ne a ne opri asupra reflecțiilor de tip speculativ. Pur și simplu, conciliul a intrat în modul nostru de a fi creștini și de a fi Biserică și, în decursul vieții mele, intuițiile mele, percepțiile mele și spiritualitatea mea au fost pur și simplu generate de sugestiile doctrinei Conciliului al II-lea din Vatican. Nu era multă nevoie de a cita textele conciliului" (Prefața la M. Czerny - C. Barone, Fraternitatea semn al timpurilor. Magisteriul social al papei Francisc, LEV, 2021).

Iată punctul: Papa Francisc recunoaște deschis și fericit că "generarea" propriilor intuiții, a propriilor percepții și a propriei spiritualități s-a petrecut tocmai în contact cu sugestiile Conciliului al II-lea din Vatican.

Dar nu este numai asta. Papa Francisc nu este numai fiu al acelui eveniment. A fost și continuă să fie și păzitorul său: păzitor al Conciliului al II-lea din Vatican, păzitor al "focului" său.

Și este posibil de găsit, după părerea mea, indicația unui astfel de "foc" în unele cuvinte pe care el le-a adresat Asociației Teologice Italiene, în urmă cu doar câțiva ani. Iată-le: "Biserica trebuie să se refere mereu la acel eveniment, cu care a început «o nouă etapă a evanghelizării» (Bula Misericordiae vultus, 4) și cu care ea și-a asumat responsabilitatea de a vesti evanghelia într-un mod nou, mai potrivit unei lumi și unei culturi profund schimbate. Este evident că acel efort cere întregii Biserici, și teologilor în mod deosebit, să fie receptat după o «fidelitate creativă»: având conștiința că în acești 50 de ani au avut loc ulterioare schimbări și având încrederea că evanghelia poate continua să atingă și femeile și bărbații de astăzi. De aceea vă cer să continuați să rămâneți fideli și ancorați, în munca voastră teologică, în Conciliu și în capacitatea pe care a arătat-o Biserica acolo de a se lăsa fecundată de noutatea perenă a evangheliei lui Cristos" (Audiență acordată membrilor Asociației Teologice Italiene, 29 decembrie 2017).

Conciliul - ni se spune aici - a avut două merite de nedepășit în istoria recentă a creștinismului: înainte de toate a fost timpul în care Biserica și-a asumat responsabilitatea de a vesti evanghelia în mod nou într-o lume nouă; și tocmai pentru acest scop, în al doilea rând, a fost timpul în care Biserica a arătat că se lasă fecundată de noutatea perenă a evangheliei.

În această perspectivă se înțelege bine pentru ce magisteriul Papei Francisc este în întregime o păzire a "focului" conciliului: el veghează pentru ca acel foc să poată în sfârșit incendia orice creștin și orice creștină din timpul nostru.

Păzirea acelui "foc" se exercită astfel, pentru Papa Francisc, în chemarea sa adresată fiecărui credincios - și fiecărui păstor în mod deosebit - să se insereze în dinamismul pe care l-a demarat evenimentul conciliar în mod curajos și rodnic. Nu întâmplător pontiful indica mai sus exact în "fidelitatea creatoare" cifrul unei receptări autentice și depline a conciliului.

În sfârșit, dacă în sine este adevărat, așa cum amintește același Papa Francisc, că este nevoie de o sută de ani pentru a pune în practică până la capăt un conciliu, atunci trebuie să spunem că astăzi ne aflăm la mai mult de jumătate a drumului. Din acest punct de vedere, ar trebui să recunoaștem cu curaj că nu poate fi numai Papa Francisc păzitorul "focului" conciliului. Ne revine și nouă. Pentru aceasta, așadar, să încetăm să luăm și să pierdem timp și, împreună cu Papa Francisc, să recunoaștem noua situație - și față de anii Conciliului al II-lea din Vatican - în care se află bărbații și femeile timpului pe care ne revine să-l trăim: să încetăm să amânăm iarăși la calendele grecești (= la nesfârșit) realizarea apelului său de a începe o profundă revizitare a "mentalității noastre pastorale". "Focul" conciliului ne cere tocmai asta: ne cere să exercităm în mod nou mărturia evangheliei pentru ca tocmai contemporanii noștri și contemporanele noastre, cei mai tineri și cele mai tinere în mod deosebit, să se poată simți atinși și atinse de Domnul Isus, de ochii săi de milostivire, de mâinile sale care eliberează și vindecă, de cuvintele sale care încurajează și îndreaptă pe toți să primească propria existență ca provenind de la iubirea Tatălui și destinată la iubirea aproapelui. Destinată, pe scurt, să creeze o lume mai fraternă și mai dreaptă.

(După L'Osservatore Romano, 11 octombrie 2022)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 285.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat