Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Madrid: Hram și aniversare în comunitatea romano-catolicilor români

Duminică, 9 octombrie 2022, comunitatea romano-catolică română din Madrid a celebrat-o pe patroana ei cerească: Sfânta Fecioară Maria, Maica unității. Anul acesta sărbătorii hramului i s-a unit și sărbătorirea a 20 de ani de la începerea slujirii romano-catolicilor români în Spania, mai exact, la 12 octombrie 2002, în Lleida.

Este deja tradiție în comunitatea noastră ca, pe măsură ce sosesc, credincioșii să aducă flori Măicuței cerești. Această ofrandă florală, semn al iubirii gingașe a poporului "Grădinii Maicii Domnului", este inspirată din tradiția mult mai veche și frumoasă de la Pilar, în Zaragoza, sărbătoare în care a început pastorația imigranților români romano-catolici. Iar anul acesta s-au oferit mai multe ca niciodată. Unitatea, integrarea se realizează prin gesturi concrete de îmbogățire spirituală și culturală reciprocă.

Celebrarea a fost prezidată de pr. Adrian Burcă, capelan în Lleida și delegat pentru pastorația migranților în această dieceză. Predicator a fost pr. José Luis Segovia, vicar episcopal pentru pastorația socială și inovație în Arhiepiscopia de Madrid, care ne-a adus și salutul arhiepiscopului de Madrid, card. Carlos Osoro. Din partea Conferinței Episcopale Spaniole a participat pr. Xabier Gomez, director al Departamentului pentru migranți. Domnul consul Ionuț Urs ne-a adus salutul domnului ambasador al României în Regatul Spaniei, Excelența Sa George Gabriel Bologan.

În predica sa, pr. José Luis s-a axat pe două concepte: recunoștință și încredere. Primul motiv de recunoștință subliniat a fost cel al Bisericii locale pentru mărturia de credință dată de catolicii români, aici. Particularitățile lingvistice și de tradiții spirituale sunt o bogăție pentru Biserica locală și manifestă mai mult catolicitatea/universalitatea Bisericii. Iar încrederea este susținută de conștiința că avem un Dumnezeu plin de sensibilitate față de nevoile noastre, atunci când îi cerem ajutor, asemeni leproșilor din evanghelie. Această cerere de ajutor i-o adresăm cu mai multă apropiere, încredere, prin mijlocirea Măicuței noastre cerești.

De fapt, tocmai evlavia față de ea a fost primul punct de comuniune, integrare, pe care l-am simțit: fii ai "Grădinii Maicii Domnului" în "Pământul Marei". Când acest lucru se unește și cu acel reprezentativ strigăt al poporului în Parcul Izvor, în 1999, entuziasmat de prezența împreuna a Papei și a Patriarhului României, "Unitate, unitate!", titlul de "Maica unității", promovat de Papa Paul al VI-lea, dobândește un sens mai profund și concret.

Mulțumim lui Dumnezeu pentru harurile revărsate asupra comunității noastre, prin mijlocirea Măicuței unității. Mulțumim și pentru generoasa colaborare între episcopiile din Iași, Lleida, Zaragoza, Madrid, Tarragona, pentru a facilita slujirea în limba română în zonele cu mai multă prezență de romano-catolici români în Spania.

Pr. Leonard Diac

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 9 octombrie: Madrid: Hram și aniversare în comunitatea romano-catolicilor români


 

lecturi: 764.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat