Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

În urmă cu șaizeci de ani primul act al Conciliului, poartă a Bisericii deschisă larg asupra lumii

de Amedeo Lomonaco

Au trecut 60 de ani de la deschiderea Conciliului al II-lea din Vatican, un eveniment care a schimbat fața Bisericii. Un Conciliu ecumenic, adică universal, este convocarea făcută de papa pentru a reuni colegiul episcopilor și a trata împreună, la lumina evangheliei, noile probleme puse de istorie.

Anunțarea

Anunțarea celui de-al douăzeci și unu Conciliu al Bisericii de Roma, la 25 ianuarie 1959, a fost făcut de Papa Ioan al XXIII-lea în Bazilica "Sfântul Paul din afara zidurilor": "Venerabili frați și iubiți fii ai noștri! Pronunțăm în fața voastră, desigur tremurând un pic de emoție, dar împreună cu determinare de propunere, numele și propunerea dublei celebrări: a unui sinod diecezan pentru urbe și a unui Conciliu Ecumenic pentru Biserica universală". După trei ani, la 2 februarie 1962, în ziua sărbătorii Prezentării lui Isus la templu, Papa Roncalli anunță data de început a acestei adunări grandioase: "Această dată este 11 octombrie din anul 1962; și este o referință la Conciliul din Efes, și mai precis la plecarea de la Biserica «Sfântul Petru în lanțuri» a preotului Filip - huius tituli presbyter - la Efes ca reprezentant al Papei Celestin". Biserica deschide izvoarele doctrinei sale pentru a favoriza înțelegerea, pacea și unitatea invocată de Cristos.

Deschiderea

Conciliul al II-lea din Vatican se deschide, așadar, la 11 octombrie 1962. În acea zi, în Piața "Sfântul Petru" umblă peste trei mii de participanți, între care cardinali, arhiepiscopi, episcopi, superiori de familii călugărești. Au venit din orice parte a lumii și reprezintă toate popoarele pământului. Bazilica Vaticană este transformată în aulă conciliară. Între aceste spații și momente de intensitate răsună cuvintele papei Ioan al XXIII-lea pentru deschiderea solemnă: "Situațiile și problemele foarte grave pe care omenirea trebuie să le înfrunte nu se schimbă; de fapt - afirmă papa Roncalli pronunțând discursul său în latină - Cristos ocupă mereu locul central al istoriei și al vieții". "De fiecare dată când sunt celebrate, Conciliile Ecumenice proclamă în formă solemnă această corespundere cu Cristos și cu Biserica sa și iradiază peste tot lumina adevărului, îndreaptă pe calea cea dreaptă". "Cât privește timpul prezent - subliniază Papa Ioan al XXIII-lea - Mireasa lui Cristos preferă să folosească medicamentul milostivirii în loc să ia în mâini armele rigorii; crede că trebuie să se meargă în întâmpinarea necesităților de astăzi mai degrabă expunând mai clar valoarea învățăturii sale decât condamnând". Biserica este Mamă iubitoare a tuturor. Conciliul, prin actualizări oportune, determină angajarea apostolică să facă un salt înainte pentru a prezenta tuturor oamenilor mesajul evangheliei.

"Discursul Lunii"

Un alt moment sculptat în istoria acelei zile inaugurale a Conciliului al II-lea din Vatican este salutul, în aceeași seară, pe care Ioan al XXIII-lea îl adresează credincioșilor adunați în piața "Sfântul Petru". Cuvinte rostite liber, spontane, care trec în istorie ca "discursul Lunii". Mulțimea printre luminile a peste 100.000 de lumânări este o scenă care-l înduioșează pe pontif, care decide să se arate la fereastră. Colaboratorilor săi cei mai apropiați le spune că se va arăta numai pentru o binecuvântare. Dar după aceea, în acel moment așa de excepțional pentru viața Bisericii, rostește un discurs extemporal care atinge inima tuturor. "Dragi fii, aud vocile voastre. Vocea mea este una singură, dar rezumă vocea întregii lumi; aici este reprezentată toată lumea. S-ar spune că și luna s-a grăbit, în seara aceasta - observați-o sus! -, să privească la acest spectacol". "În această dimineață - mai explică Papa Roncalli - a fost un spectacol pe care nici măcar Bazilica «Sfântul Petru», care are patru secole de istorie, n-a putut să contemple vreodată". Apoi răsună celelalte cuvinte care vor rămâne imprimate pentru totdeauna. "Întorcându-vă acasă, veți găsi copiii; dați o mângâiere copiilor voștri și spuneți: aceasta este mângâierea papei. Veți găsi vreo lacrimă de șters. Faceți ceva, spuneți un cuvânt bun. Papa este cu noi în special în orele tristeții și amărăciunii".

Documentele Conciliului

Lucrările Conciliului Ecumenic al II-lea din Vatican sunt împărțite în patru sesiuni. Din acest capitol fundamental al istoriei Bisericii au rezultat patru constituții, nouă decrete și trei declarații. Constituția dogmatică despre Biserică este documentul cel mai solemn din tot Conciliul. Se deschide cu cuvintele "Lumen gentium" (lumina neamurilor): "întrucât Biserica este în Cristos ca un sacrament, adică semn și instrument al unirii intime cu Dumnezeu și al unității întregului neam omenesc, ea își propune să arate mai limpede credincioșilor și lumii întregi, continuând învățătura conciliilor anterioare, natura și misiunea sa universală". Constituția dogmatică despre Revelație, care începe cu cuvintele "Dei Verbum", atinge însăși fundamentele credinței Bisericii: Cuvântul lui Dumnezeu, revelația sa și transmiterea sa. Constituția "Sacrosanctum Concilium" schițează principiile generale pentru reforma și promovarea liturgiei. Constituția despre Biserica în lumea contemporană se compune dintr-o primă parte despre vocația omului, și dintr-o a doua despre câteva probleme mai urgente.

Papii și Conciliul

"Un eveniment de har pentru Biserică și pentru lume". Este ceea ce scrie Papa Francisc în prefața la cartea intitulată "Ioan al XXIII-lea. Conciliul al II-lea din Vatican un Conciliu pentru lume". "De la Conciliul Ecumenic al II-lea din Vatican am primit mult. Am aprofundat, de exemplu, importanța poporului lui Dumnezeu, categorie centrală în textele conciliare, amintită de o 184 de ori, care ne ajută să înțelegem faptul că Biserica nu este o elită de preoți și consacrați și că fiecare botezat este un subiect activ de evanghelizare". Pentru Benedict al XVI-lea, Conciliul al II-lea din Vatican a fost "noi Rusalii". "Speram ca totul să se renoveze - a spus preoților din Roma la 14 februarie 2013 - ca să vină cu adevărat noi Rusalii, o nouă eră în Biserică (...), se simțea că Biserica nu mergea înainte, se reducea, părea mai degrabă o realitate din trecut și nu purtătoarea viitorului. Și în acel moment, speram ca această relație să se reînnoiască, să se schimbe; ca Biserica să fie din nou forță a zilei de mâine și forță a zilei de astăzi". Sfântul Ioan Paul al II-lea în scrisoarea apostolică Novo Millennio Ineunte definește Conciliul "marele har de care Biserica a beneficiat în secolul al XX-lea: în el ne este oferită o busolă sigură pentru a ne orienta pe drumul secolului care se deschide". La încheierea Conciliului, la 8 decembrie 1965, în "salutul universal", Sfântul Paul al VI-lea subliniază că "pentru Biserica catolică nimeni nu este străin": "Iată, acesta este salutul nostru: fie ca el să poată aprinde această nouă scânteie a carității divine în inimile noastre; o scânteie, care poate da foc principiilor, doctrinelor și propunerilor, pe care Conciliul le-a predispus, și care, înflăcărați astfel de caritate, să poată realiza cu adevărat în Biserică și în lume acea reînnoire de gândiri, de activități, de obiceiuri și de forță morală și de bucurie și de speranță, care a fost scopul însuși al Conciliului".

Radio Vatican și Conciliul

În aprilie 1962 Radio Vatican primește sarcina de a proiecta și a conduce lucrările de amplificare a Aulei Conciliare, cu toate serviciile anexate: regie, înregistrare și transmisie. Sunt studiate îndeosebi problemele referitoare la cantitatea de putere necesară ca să genereze un nivel sonor suficient și distribuit uniform de-a lungul băncilor părinților conciliari, înțelegerea optimală a limbii latine, poziția difuzoarelor. Soluția găsită este aceea de a instala coloane sonore, stative de plastic și suporturi pentru microfoane. Deoarece între aparatele existente pe piață lipsea un pre-amplificator tranzistorizat corespunzător pentru anumite cerințe, laboratorul de la Radio Vatican proiectează și realizează câteva exemplare în circuit imprimat și tranzistori. Aparatul, în ansamblul său, era compus printre altele din 32 de coloane de sunet, 24 difuzoare de masă, 40 de microfoane, 7.000 de metri de cabluri de microfon. Radio Vatican primește misiunea de a înregistra toate intervențiile părinților conciliari, înregistrările cărora sunt păstrate astăzi în Arhiva Apostolică Vaticană. În timpul tuturor sesiunilor Conciliului, postul de radio pontifical va garanta acoperirea lucrărilor transmițând în fiecare zi timp de cel puțin 10 ore în 30 de limbi.

(După Vatican News, 11 octombrie 2022)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 306.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat