Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Mesaj al Secretariatului General al Sinodului pentru a 60-a aniversare a deschiderii Conciliului al II-lea din Vatican

În slujba Conciliului

Publicăm textul mesajului difuzat luni, 10 octombrie 2022, de Secretariatul General al Sinodului Episcopilor cu ocazia celei de-a 60-a aniversări a deschiderii Conciliului al II-lea din Vatican.

A 60-a aniversare a deschiderii Conciliului al II-lea din Vatican este un moment de har deosebit și pentru Sinod, care reprezintă un rod al acelei adunări ecumenice, ba chiar una din "moștenirile sale cele mai prețioase" (Francisc, Constituția apostolică Episcopalis Communio, 15 septembrie 2018, 1). De fapt, Synodus Episcoporum a fost instituit de Sfântul Paul al VI-lea la începutul celei de-a patra și ultime perioade a Conciliului (15 septembrie 1965), venind în întâmpinarea cererilor înaintate de numeroși părinți conciliari.

Scopul Sinodului era și rămâne acela de a prelungi, în viața și în misiunea Bisericii, stilul Conciliului al II-lea din Vatican, precum și de a favoriza în poporul lui Dumnezeu însușirea vie a învățăturii sale, având conștiința că acel Conciliu a reprezentat "marele har de care Biserica a beneficiat în secolul al XX-lea" (Ioan Paul al II-lea, Scrisoarea apostolică Novo millennio ineunte, 6 ianuarie 2001, 57). O misiune departe de a fi epuizată, dat fiind că receptarea magisteriului conciliar este un proces în desfășurare, ba chiar la începuturi în anumite aspecte.

În decursul acestor decenii, Sinodul s-a pus în mod constant în slujba Conciliului, contribuind prin partea sa la reînnoirea feței Bisericii, într-o fidelitate tot mai profundă față de Sfânta Scriptură și de Tradiția vie și în ascultare atentă a semnelor timpurilor. Adunările sale - generale ordinare, generale extraordinare și speciale - au fost toate, fiecare în modul său, impregnate de limfa vitală a Conciliului, ale cărui învățături le-au aprofundat, ale cărui potențialități în fața noilor scenarii le-au deschis, a cărui înculturare între diferitele popoare au favorizat-o de fiecare dată.

Și procesul sinodal aflat în desfășurare, dedicat "Sinodalității în viața și în misiunea Bisericii", se situează pe urma Conciliului. Sinodalitatea este în întregime o temă conciliară, cu toate că acest termen - de creare recentă - nu se află în mod expres în documentele adunării ecumenice. Magna charta a Sinodului 2021-2023 este doctrina Conciliului despre Biserică, îndeosebi teologia poporului lui Dumnezeu, un popor care "are drept condiție demnitatea și libertatea fiilor lui Dumnezeu, în inima cărora Duhul Sfânt locuiește ca într-un templu" (Lumen gentium, 9).

De altfel, "comuniune, participare și misiune" - termenii pe care Papa Francisc a voit să-i includă chiar în titlul parcursului sinodal, făcând din ei ca să spunem așa cuvintele cheie - sunt eminamente cuvinte conciliare. Biserica pe care suntem chemați s-o visăm și s-o edificăm este o comunitate de femei și bărbați uniți în comuniune de credința unică, de botezul comun și de aceeași euharistie, după imaginea lui Dumnezeu Treime: femei și bărbați care împreună, în diversitatea slujirilor și a carismelor primite, participă activ la instaurarea Împărăției lui Dumnezeu, cu râvna misionară de a duce la toate și la toți mărturia bucuroasă a lui Cristos, unic Mântuitor al lumii.

Deja Benedict al XVI-lea afirma că "dimensiunea sinodală este constitutivă a Bisericii: ea constă în a con-veni din fiecare popor și cultură pentru a deveni una în Cristos și a merge împreună în urma Lui, care a spus: «Eu sunt calea, adevărul și viața» (In 14,6)" (Angelus, 5 octombrie 2008). În același orizont Papa Francisc, comemorând a 50-a aniversare a instituirii Sinodului, a afirmat că drumul sinodalității, "dimensiune constitutivă a Bisericii", "este drumul pe care Dumnezeu îl așteaptă de la Biserica din al treilea mileniu" (17 octombrie 2015).

Cetatea Vaticanului
10 octombrie 2022
La un an de la deschiderea procesului sinodal 2021-2023

(După L'Osservatore Romano, 10 octombrie 2022)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 224.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat