Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Papa Francisc: Discurs adresat pelerinajului tinerilor din Belgia (10 octombrie 2022)

Dragi tineri, bună ziua și bine ați venit!

Sunt bucuros să vă întâlnesc. Vă salut pe toți cu afect și, prin intermediul vostru, exprim apropierea mea spirituală de toți tinerii angajați în parohiile și comunitățile lor creștine din Belgia.

Admir curajul credinței voastre, angajarea voastră și mărturia voastră creștină într-o societate care, știm, este tot mai secularizată. Este frumos a vedea tineri de vârsta voastră gata să se dedice proiectelor de evanghelizare și să trăiască mesajul lui Cristos în mijlocul ocupațiilor zilnice. Voi sunteți nu numai viitorul Bisericii, nu, nu numai acela, ci mai ales prezentul; ea are nevoie de voi, pentru că Biserica este tânără: are nevoie de generozitatea voastră, de bucuria voastră, de voința voastră de a construi o lume diferită, impregnată de valorile de fraternitate, de pace, de reconciliere.

Voi experimentați bucuria și entuziasmul, dar uneori și frica, dificultățile, rănile, confruntarea cu propriile limite, crizele. Să nu ne fie frică de crize, deoarece crizele ne fac să creștem. Îți pun în față diferitelor situații și tu trebuie să mergi înainte și să rezolvi probleme. A nu confunda criza cu conflictul: conflictul te închide, criza te face să crești. Pentru aceasta raportul vostru cu Cristos trebuie să fie solid. El este Prietenul fidel care nu dezamăgește niciodată. Întâlnirea cu Isus vă permite să aveți o privire nouă asupra situațiilor, să găsiți răspunsuri la întrebările voastre, să vă descoperiți capabili să asumați responsabilități, să mergeți înainte în viață și să consolidați credința voastră printr-un dialog cu privire la convingerile voastre. În afară de asta, nu vă fie frică să acceptați fragilitatea voastră, slăbiciunea, și asta s-o faceți cu umilință: "acestea sunt limitele mele, dar mergem înainte". "Părinte, eu sunt nevrotic, sau sunt nevrotică...". Bucură-te că ești nevrotică și mergi înainte, fără frică. Nu aveți nevoie să fiți super-eroi, ci mai degrabă persoane sincere, adevărate și libere.

Ca ambasadori ai tineretului belgian pentru pregătirea Zilei Mondiale a Tineretului din 2023 în Portugalia, vă invit să cultivați apropierea de toți tinerii, îndeosebi de cei care trăiesc în situații precare, de tinerii migranți și refugiați, de tinerii străzii, fără a-i uita pe ceilalți, în special pe cei care trăiesc experiența unei vieți de singurătate și de tristețe.

Știu că vă este sete de o Biserică adevărată și autentică, făcută din bărbați și femei cu credință vie și contagioasă. Așadar, invit pe fiecare dintre voi să-și pună această întrebare: eu ce anume aduc personal pentru a ne apropia de această țintă? Care este contribuția mea pentru o comunitate creștină bucuroasă? Bucuria trebuie să existe mereu, pentru că, știți, creștinii cu față de înmormântare nu funcționează, nu sunt creștini. Dacă tu ești creștin, vei avea bucuria.

Dragi tineri, un lucru foarte important: lăsați-vă luminați de sfaturile și de mărturia bătrânilor. De fapt, "acolo unde tinerii vorbesc cu bătrânii există viitor; dacă nu va fi acest dialog între bătrâni și tineri, viitorul nu se vede clar" (Cateheză, 17 august 2022). A face dialogul cu rădăcinile, cu bătrânii, cu acela care ne-a precedat, și noi să mergem înainte. Crescând în dialogul cu bătrânii putem să ne formăm o personalitate solidă pentru luptele zilnice, și în afară de asta ei ne transmit credința și convingerile lor religioase. Una din aceste lupte este cea a păcii. Așa cum știți bine, trecem prin momente dificile pentru omenire, care este în mare pericol. Suntem în pericol grav. De aceea vă spun: fiți artizani de pace în jurul vostru și în voi; ambasadori de pace, pentru ca lumea să redescopere frumusețea iubirii, a trăirii împreună, a fraternității și a solidarității. Viața voastră "este o angajare concretă pornind de la credință pentru construirea unei societăți noi, înseamnă a trăi în mijlocul lumii și al societății pentru a evangheliza diferitele sale instanțe, pentru a face să crească pacea, conviețuirea, dreptatea, drepturile umane, milostivirea și a extinde astfel Împărăția lui Dumnezeu în lume" (Exortația apostolică post-sinodală Christus vivit, 168).

În fața tuturor acestor provocări puteți să vă simțiți descurajați, nu la înălțime, dezarmați și neputincioși, este adevărat. Nu vă fie frică! Fiți creativi, fiți fanteziști; ridicați privirea pentru a înfrunta provocările vieții! Plini de harurile Domnului și cu forța Duhului Sfânt, "nu așteptați până mâine pentru a colabora la transformarea lumii cu energia voastră, îndrăzneala voastră și creativitatea voastră" (ibid., 178).

Dragi tinere și dragi tineri, vă rog, nu încetați niciodată să fiți purtători ai evangheliei oriunde mergeți. Știu că sunteți generoși, știu că sunteți plini de entuziasm și gata să cuceriți lumea. Nu vă lăsați distrași de lucrurile banale ale vieții, există atât de multe! Concentrați-vă pe esențial, care izvorăște din prietenia cu Isus Cristos.

Vă încurajez și vă felicit pentru munca pe care o desfășurați în comunitățile voastre. Vă încredințez grijii materne a Fecioarei Maria - Rozariul său este școală de rugăciune și de viață - și mijlocirii tinerilor sfinți. Vă însoțesc pe toți cu binecuvântarea mea, împreună cu familiile voastre și cu tot tineretul belgian. Și vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Mulțumesc!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 222.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat