Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Foto: Wikipedia
Papa Francisc: Discurs adresat salezienilor veniți pentru canonizarea Fericitului Artemide Zatti (8 octombrie 2022)

Iubiți frați și surori salezieni, bună ziua și bine ați venit!

Mulțumesc rectorului major pentru prezentarea sa; salut membrii consiliului general, cardinalii și episcopii salezieni - sunt mulți! -; sunt bucuros să primesc pelerinii veniți de la Boretto, localitatea natală a lui Artemide Zatti, și pe cei care provin din Argentina și din Filipine; salut membrii familiei saleziene care provin din numeroase țări ale lumii, în mod special salezienii coadiutori. Și un salut special persoanei care a primit harul vindecării prin mijlocirea fericitului, pe care mâine voi avea bucuria de a-l canoniza. Aș vrea să amintesc figura sa din patru puncte de vedere.

Înainte de toate, ca migrant. Salezienii au ajuns în Argentina în 1875 și într-un prim moment au desfășurat apostolatul lor la Buenos Aires. La Buenos Aires au mers în cartierul cel mai important, au mers la Boca, unde erau comuniștii, socialiștii, mâncătorii de preoți! Acolo au mers salezienii, și în alte locuri, mai ales în favoarea emigraților italieni. Artemide i-a cunoscut pe salezieni la Bahía Blanca, unde în 1897 cu familia sa a venit din Italia. Din păcate, mulți migranți pierdeau valorile credinței, cuprinși toți de muncă și de problemele pe care le întâlneau. Dar familia Zatti, mulțumire fie lui Dumnezeu, au fost excepție. Participarea la viața comunității creștine, raporturile cordiale cu preoții, rugăciunea comună în casă, frecventarea sacramentelor n-au dispărut. Artemide a crescut într-un ambient creștin optim și, grație călăuzirii părintelui Carlo Cavalli, a maturizat alegerea pentru viața saleziană.

Un al doilea aspect, "rudenia": el a fost "ruda tuturor săracilor"; aceasta este rudenia lui Zatti. Tuberculoza care l-a lovit la vârsta de douăzeci de ani părea că trebuie să frângă orice vis, dar, grație vindecării obținute prin mijlocirea Mariei Ajutătoare, Artemide și-a dedicat întreaga viață bolnavilor, mai ales săracilor din Viedma și din regiunea Rio Negro: eroismul lui Zatti a făcut din ele locuri de iradiere a iubirii lui Dumnezeu, unde îngrijirea sănătății devine experiență de mântuire. În acea fâșie de pământ patagonic, unde se scurge viața fericitului nostru, a fost rescrisă o pagină din Evanghelie: bunul samaritean a găsit în el inimă, mâini și pasiune, înainte de toate pentru cei mici, cei săraci, cei păcătoși, cei din urmă. Astfel un spital a devenit "Hanul Tatălui", semn al unei Biserici care vrea să fie bogată în daruri de umanitate și de Har, locuință a poruncii iubirii față de Dumnezeu și față de fratele, loc de sănătate ca garanție de mântuire. Este adevărat și că asta intră în vocația saleziană: salezienii sunt marii educatori ai inimii, ai iubirii, ai afectivității, ai vieții sociale; mari educatori ai inimii.

Spitalul și casele săracilor, vizitate noapte și zi mergând cu bicicleta, erau frontiera misiunii sale. Trăia dăruirea totală de sine lui Dumnezeu și consacrarea tuturor forțelor sale pentru binele aproapelui. Munca intensă și disponibilitatea neobosită pentru nevoile săracilor erau animate de o profundă unire cu Domnul: rugăciunea constantă, adorația euharistică prelungită, rugăciunea rozariului. Artemide este un om de comuniune, care știe să lucreze cu celelalte: surori, medici, asistente medicale; și cu exemplul său și sfatul său formează persoanele, plăsmuiește conștiințele, convertește inimile.

În al treilea rând îl vedem ca salezian coadiutor. Amintim mărturia frumoasă dată de el în 1915 la Viedma, cu ocazia inaugurării unui monument în amintirea părintelui Evasio Garrone, salezian misionar și considerat de Artemide binefăcător distins. În acea circumstanță a făcut această declarație: "Dacă eu mă simt bine, sunt sănătos și în măsură să fac un pic de bine aproapelui meu bolnav, o datorez părintelui Garrone, doctor, care văzând înrăutățindu-se din zi în zi sănătatea mea, eu fiind afectat de tuberculoză cu frecvente tuse cu sânge, mi-a spus cu hotărâre că, dacă nu voiam să ajung ca mulți alții, să fac o promisiune Mariei Ajutătoare că rămân mereu alături de el, ajutându-l în îngrijirea bolnavilor, că el, încrezându-se în Maria, mă va vindeca. AM CREZUT, pentru că știam prin faimă că Maria Ajutătoare îl ajuta în mod vizibil. AM PROMIS, pentru că a fost mereu dorința mea să fiu de ajutor în ceva aproapelui meu. Și, Dumnezeu ascultându-l pe slujitorul său, M-AM VINDECAT". Am crezut, am promis, m-am vindecat. Trei cuvinte scrise aici.

Această viață redobândită nu mai este proprietate a sa: simte că este în întregime pentru săraci. Cele trei verbe "am crezut, am promis, m-am vindecat" exprimă binecuvântarea și mângâierea care ating viața lui Artemide. Trăiește această misiune în comuniune cu confrații salezieni: este primul care este prezent la momentele comunitare și cu bucuria și simpatia sa animă fraternitatea.

A patra și ultima trăsătură pe care aș vrea s-o evidențiez: este mijlocitor pentru vocații. Și eu am experimentat asta. Vă spun o experiență personală. Când eram provincial al iezuiților din Argentina, am cunoscut experiența lui Artemide Zatti, i-am citit biografia și am încredințat lui cererea adresată Domnului de vocații sfinte la viața consacrată laicală pentru Societatea lui Isus. De când am început să ne rugăm prin mijlocirea sa, a crescut în mod sensibil numărul coadiutorilor tineri; și erau perseverenți și foarte angajați. Și astfel am dat mărturie despre acest har pe care l-am primit.

Și în această privință, doresc să subliniez importanța vocației fraților. Am văzut asta în Societatea lui Isus și știu că la fel se poate spune despre salezieni. Frații au o carismă specială care se alimentează în rugăciune și în muncă. Și fac bine întregului trup al Congregației. Sunt persoane cu evlavie, sunt veseli, muncitori. În ei nu se văd "complexe de inferioritate", nu, sunt maturi, nu se simt complexați pentru faptul că nu sunt preoți, și nu aspiră să devină diaconi, nu, frați; nu vor promovări: frați, pentru că toată bogăția este acolo. Sunt conștienți de vocația lor și o vor așa (cf. Scrisoare către don Cayetano Bruno, 1986).

Vouă, iubiți frați coadiutori, mulțumiri, mulțumiri! Să puteți fi și voi mereu recunoscători pentru darul acestei chemări, care aduce o mărturie specială de viață consacrată, și astfel s-o propuneți tinerilor ca formă de viață evanghelică în slujba celor mici și a celor săraci.

Mulțumesc vouă tuturor, fraților și surorilor, că ați venit pentru a sărbători canonizarea lui Artemide Zatti. Vă binecuvântez din inimă, și pe cei care n-au putut veni datorită vârstei sau a condițiilor de sănătate, sau a condițiilor buzunarelor! Îi binecuvântez pe toți. Și vă cer cu rugăminte să vă rugați pentru mine. Mulțumesc.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 335.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat