Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Moinești: Funeraliile părintelui Andrei Dăscălașu (II)

Joi, 6 octombrie 2022, la ora 11.00, în Parohia Romano-Catolică "Înălțarea Domnului" din Moinești, a fost celebrată Sfânta Liturghia de înmormântare a părintelui Andrei Dăscălașu oficiată de PS Iosif Păuleț. Au concelebrat PS Benone Ambăruș, episcop auxiliar de Roma, coleg de promoție cu pr. Andrei, și alți opt colegi, împreună cu alți 40 de preoți din Dieceza de Iași și Republica Moldova.

La începutul Sfintei Liturghii, PS Iosif Păuleț, după salutul adresat PS Benone Ambăruș, familiei îndoliate, colegilor de promoție, autorităților civile și credincioșilor prezenți, a amintit de importanța rugăciunii și de jertfa Sfintei Liturghii pentru odihna veșnică a pr. Andrei. De asemenea, ne-a îndemnat să învățam de la el curajul de a ne trăi credința întrucât cu toți vom încheia într-o zi călătoria vieții pământești.

După ce pr. Egidiu Condac a dat citire biografiei pr. Andrei Dăscălașu, amintind de slujirea sa în Republica Moldova, au fost proclamate lecturile sfinte din Cartea Profetului Isaia și din Evanghelia după Sfântul Luca despre moartea și învierea lui Isus.

A urmat predica PS Benone Ambăruș, episcop auxiliar de Roma, care a amintit faptul că singura boală a vieții care duce la moarte este viața însăși, adică odată ce începem să trăim știm că va sosi și momentul morții, pe care nimeni nu este pregătit să-l înfrunte. Toți avem certitudinea morții, dar nu suntem pregătiți nici noi, nici ceilalți.

Prin întruparea sa, Isus a venit să ne învețe să trăim, să iubim și să murim. Pornind de la moartea și învierea lui Isus, PS Benone a subliniat foarte frumos faptul că toată viața noastră este o continuă moarte și o continuă înviere. Așa este, de exemplu, viața noastră interioară, viața afectivă, viața biologică și viața naturii. Făcând referință la pr. Andrei, a rezumat viața lui preoțească prin expresia "rostogolitor de pietre". Pr. Andrei a fost un rostogolitor de pietre spirituale, materiale, care și-a dedicat viața spre a ajuta oamenii în a muri și a învia. I-a ajutat pe oameni să învie în casa lor spirituală prin intermediul sacramentelor, prin îngrijirea trupurilor față de cei săraci, adică a ajuta pe cineva să se repună pe picioare. Pr. Andrei a făcut totul în spirit de slujire, asemenea bunului păstor Isus, care prin excelență rostogolește pietrele de pe mormintele noastre. Preasfințitul și-a încheiat predica spunând că participarea tuturor celor prezenți la Liturghia de înmormântare este un semn de mulțumire față de pr. Andrei pentru pietrele care au fost rostogolite de pe mormintele oamenilor. Tot la fel, Tatăl ceresc rostogolește piatra de pe mormântul părintelui, primindu-l la ospățul ceresc.

La încheierea Sfintei Liturghii, pr. Mihai Bălan, paroh al Catedralei "Providența Divină" și decan de Chișinău, a dat citire câtorva cuvinte de recunoștință față de pr. Andrei transmise de episcopul Anton Coșa, pentru activitatea pastorală desfășurată în Republica Moldova. După Sfânta Liturghie, ne-am îndreptat cu toții spre locul său de veci din cimitirul din Moinești, de unde ne-am luat rămas bun sperând ca astfel să-l revedem în ceruri, unde fiecăruia dintre noi îi este pregătit loc.

Odihna cea veșnică dă-i-o slujitorului tău, preot Andrei, Doamne, și lumina fără de sfârșit să-i strălucească! Să se odihnească în pace! Amin.

Pr. Ciprian Miclăuș

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 6 octombrie: Moinești: Funeraliile părintelui Andrei Dăscălașu

* * *

Din arhiva ercis.ro:

Moinești: Funeraliile părintelui Andrei Dăscălașu (de pr. Petru Ciobanu)

A trecut la Domnul pr. Andrei Dăscălașu (3 octombrie)


 

lecturi: 2948.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat