Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Credință și știință în cartea-dialog între Papa Benedict al XVI-lea și matematicianul Odifreddi

de Michele Raviart

"Sunt fericit de neliniștea dumneavoastră despre Dumnezeu și Isus", scrie papa emerit într-un pasaj din volumul "În drum spre căutarea Adevărului. Scrisori și colocvii cu Benedict al XVI-lea" de Piergiorgio Odifreddi, matematician ateu, care adună scrisorile și rezumatele celor cinci întâlniri între cei doi, petrecute de la renunțarea la pontificat în 2013 până în 2020.

Un semn de atenție față de dialog

Cartea, editată de Rizzoli și prezentată joi la Universitatea Lumsa, este o călătorie între credință, știință, etică și antropologie, o dovadă a modului în care este posibil de a dialoga între poziții diferite, dacă nu diametral opuse, și mărturia despre unele teme care au ocupat reflecțiile papei emerit din 2013. "Este extrem de semnificativ", subliniază la Vatican News părintele Federico Lombardi, președinte al Fundației Ratzinger, co-organizatoare a prezentării, "că Benedict al XVI-lea, în timpul în care a încetat să fie papă și a avut deci mai mult timp de reflecție, a luat foarte în serios cererea pe care a avut-o de la Odifreddi de a intra în dialog cu el. Acesta este un semn al atenției sale față de dialogul dintre credință, rațiune și știință, și al atitudinii foarte disponibile și deschise cu care l-a trăit întotdeauna".

Nașterea unei prietenii

În 2011, Odifreddi a scris o scrisoare deschisă lui Benedict al XVI-lea de comentariu la "Introducere la creștinism", volum istoric pe care Joseph Ratzinger l-a scris ca teolog în 1968. O primă tentativă de a obține un răspuns a fost zadarnică până în 2013 când, după renunțare și prin intermediul secretarului papei emerit, Georg Gänswein, prezent și la prezentarea cărții, Benedict al XVI-lea a trimis la rândul său o scrisoare, începând un raport de prietenie între cei doi. "O prietenie frumoasă" care este "o dimensiune rară" între două poziții diferite în care "se dialoghează și nu se ceartă", unde "se întâlnesc idei și nu se demonizează adversarul", a explicat Monseniorul Vincenzo Paglia, președinte al Academiei Pontificale pentru Viață. "Cred că învățătura poate să fie aceasta", explică Piergiorgio Odifreddi, că dacă până și un papă și un ateu pot sta liniștiți de vorbă prietenește înseamnă că probabil că în viață ne putem comporta și așa".

Apropierea în doliu

În evoluția corespondenței între cei doi surprinde evoluția temelor. La începuturi confruntarea este între știință și credință, subliniază Odifreddi, apoi cu trecerea timpului "era inutil să se continue «controversele» despre aceste teme", și s-a trecut la alte teme, precum logica, viața și moartea. Tocmai asupra temei morții a existat convergența cea mai strânsă între cei doi. Papa emerit îi ceruse lui Odifreddi o părere ca ateu despre moarte și matematicianul a scris o scrisoare definită de el însuși "teoretică". Apoi în 2020, anul pandemiei, au murit atât Georg Ratzinger, frate iubit al lui Benedict, cât și mama lui Odifreddi. "Acela a fost momentul cel mai de apropiere", a explicat el, când două persoane cunosc aceeași durere a pierderii persoanelor dragi.

(După Vatican News, 6 octombrie 2022)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 376.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat