Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc în Bahrain pentru a promova pacea și dialogul între religii

"Pace pe pământ oamenilor de bunăvoință" - este luat din Evanghelia lui Luca (2,14) motoul călătoriei pe care Papa Francisc o va face în Bahrain de la 3 la 6 noiembrie 2022, cu ocazia lui "Bahrain forum for dialogue: east and west for human coexistence". Este ceea ce a comunicat joi, 6 octombrie 2022, Sala de Presă a Sfântului Scaun, împreună cu programul detaliat și logoul vizitei, a 39-a călătorie internațională a pontificatului.

În regatul insular din Golful Piersic episcopul de Roma va fi timp de trei zile la Awali, unde are sediu catedrala catolică, și va petrece a patra și în capitala Manama, rostind șase discursuri, o omilie și o meditație la Angelus.

Va pleca în dimineața de joi, 3 noiembrie, de la aeroportul roman Fiumicino către "Sakhir Air Base" din Awali, unde după-amiază va avea loc primirea oficială. Vor urma vizita de curtoazie la Maiestatea Sa regele Hamad Bin Issa Bin Salman Al Khalifa la "Sakhir Royal Palace" și ceremonia de bun-venit în curtea aceluiași palat, cu întâlnirea rezervată autorităților, societății civile și corpului diplomatic, în cursul căreia este prevăzut primul discurs al călătoriei.

Vineri, 4 noiembrie, Papa Francisc va participa dimineața la încheierea întâlnirii interreligioase care este la baza călătoriei, la piața Al-Fida' în complexul Palatului regal din Awali, pe unde se află și reședința papală. Aici, după-amiază, este în agendă o întâlnire privată cu marele imam de Al-Azhar care o precede pe cea cu membrii lui "Muslim council of elders" la moscheea "Sakhir Royal Palace" și cea ecumenică împreună cu rugăciunea pentru pace la catedrala catolică "Stăpâna Noastră din Arabia".

Ca în vizita precedentă în Kazahstan de la 13 la 15 septembrie, și în acest caz comunitatea de botezați constituie o "turmă mică" față de majoritatea musulmană a populației: de fapt, din circa un milion și jumătate de persoane, catolicii sunt abia 161.000, cei mai mulți muncitori migranți, a căror îngrijire pastorală este încredințată unui episcop, douăzeci de preoți (treisprezece diecezani și șapte călugări), un consacrat care nu este preot, șapte surori, circa nouăzeci de cateheți și un seminarist. Biserica gestionează două școli materne și primare cu 987 elevi, o școală medie inferioară și secundară cu 328 de elevi.

Și tocmai pentru catolicii din țară papa va celebra Liturghia în dimineața de sâmbătă, 5 noiembrie, la "Bahrain National Stadium", în timp ce după-amiază este întâlnirea cu tinerii la școala "Preasfânta Inimă", tot la Awali.

Duminică, 6 noiembrie, pontiful va ajunge în capitala Manama pentru o întâlnire de rugăciune și recitarea lui Angelus cu episcopii, preoții, consacrații, seminariștii și lucrătorii pastorali la biserica "Preasfânta Inimă", ultima întâlnire publică a călătoriei. Pe la amiază este întoarcerea la Awali pentru ceremonia de rămas-bun la "Sakhir Air Base". Decolarea este prevăzută pe la ora locală 13.00 și aterizarea la Roma-Fiumicino pe la ora 17.00.

Logoul vizitei este constituit din steagurile regatului Bahrain și al Sfântului Scaun, reprezentate în formă stilizată ca două mâini deschise, pentru a semnifica și angajarea popoarelor și a națiunilor de a se întâlni fără prejudecăți, ca "frați și surori". Rodul întâlnirii fraterne este darul păcii, simbolizat de ramura de măslin reprezentată în centru.

Scrierea "Papa Francisc" este de culoare albastră pentru a arăta că această călătorie este încredințată mijlocirii Fecioarei Maria, venerată cu titlul de Stăpâna Noastră din Arabia, îndeosebi în catedrala din Awali, dar al regatului Bahrain oferit Bisericii catolice din țară.

(După L'Osservatore Romano, 6 octombrie 2022)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 328.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat