Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Rotunda: Triplu motiv de bucurie în a doua zi de hram

După Liturghia de hram de sâmbătă, 1 octombrie 2022, prezidată de PS Petru Sescu, episcop auxiliar de Iași, comunitatea din Rotunda a continuat a doua zi cu o triplă bucurie: "bâlcișorul" cu Liturghia prezidată de PS Petru Gherghel, episcop emerit, cu jubileul de 30 de ani de la hirotonirea ca preot a părintelui Ștefan Lupu, fiu al satului Rotunda, și prezentarea monografiei satului Rotunda, cu titlul: Rotunda. Devenirea unei comunități catolice.

Sâmbătă, 1 octombrie 2022, comunitatea catolicilor din Rotunda a celebrat hramul bisericii parohiale "Sfântul Francisc din Assisi". La celebrarea liturgică prezidată de Preasfințitul Petru Sescu, episcop auxiliar de Iași, au participat 24 de preoți și numeroși credincioși din Rotunda și din împrejurimi.

În a doua zi de hram, duminică, 2 octombrie 2022, în cadrul Sfintei Liturghii de la ora 11:00, prezidată de Preasfințitul Petru Gherghel, credincioșii au avut bucuria să ia parte la o triplă sărbătoare, evidențiată de părintele paroh Carmil Duma cu aceste cuvinte:

"Preamărit să fie Dumnezeu întru sfinții și aleșii săi. Tu ești preot în veci după rânduiala lui Melchisedec. Amintiți-vă de mai marii voștri care v-au grăit despre cuvântul lui Dumnezeu, priviți cu luare aminte cum și-au trăit și încheiat viața și urmați-le credința. Astăzi este duminică și trăim bucuria comuniunii cu Dumnezeu, cu episcopul, cu preoții, cu credincioșii și împreună noi toți, frații care suntem adunați ca popor al lui Dumnezeu pentru celebrarea Sfintei Liturghii, la care marcăm trei momente: bâlcișorul, căci continuăm să-l cinstim pe Sfântul Francisc din Assisi, patronul spiritual al bisericii noastre, protector și mijlocitor pentru noi la Dumnezeu; jubileul de 30 de ani de la hirotonirea ca preot a părintelui Ștefan Lupu, fiu al satului Rotunda, și prezentarea monografiei satului Rotunda, cu titlul: Rotunda. Devenirea unei comunități catolice, cu prilejul împlinirii anul acesta a 260 de ani de la prima sa atestare documentară (1762-2022)".

În continuare, Preasfințitul Petru Gherghel i-a salutat pe toți cei prezenți în biserică și a subliniat semnificația și importanța prezenței noastre la Sfânta Liturghie spunând:

"Preamărit să fie Dumnezeu în sfinții săi, prin Sfântul Francisc. Sărbătoarea continuă, sărbătoarea întâlnirii cu Dumnezeu prin mijlocirea Sfântul Francisc. Este o mare bucurie a noastră, a tuturor, căci trăim un moment cu totul special: amintirea istorică a acestei comunități. Așadar, suntem aici nu singuri, ci cu toți ceilalți din Rotunda, mai ales cei care au fost înaintea dumneavoastră. Să-l preamărim pe Dumnezeu pentru că el a binecuvântat această comunitate, istoria ei, înaintașii ei".

La predică, părintele Fabian Doboș a vorbit despre virtutea simplității trăită de Sfântul Francisc, invitându-i și pe toți cei prezenți să o practice, deoarece ea, a spus părintele, "simplitatea nu înseamnă înjosire, nu înseamnă dispreț, nu însemnă ignoranță, pentru că ea este sora mai mare a sărăciei și a supunerii".

După Sfânta Liturghie, părintele Ștefan Lupu a prezentat monografia satului Rotunda și a subliniat că acest moment trebuie văzut ca un act de recunoștință pe care i-l aducem lui Dumnezeu pentru înaintașii noștri, deoarece anul acesta se împlinesc 260 de ani de la prima atestare documentară a satului Rotunda (1762-2022). De asemenea, părintele Ștefan, recunoscător lui Dumnezeu pentru darul sfintei Preoții, i-a mulțumit Preasfințitului Petru Gherghel care l-a hirotonit preot în anul 1992. Apoi a mulțumit autorilor pentru munca și contribuția lor la realizarea monografiei satului Rotunda și a vorbit pe scurt despre articolul fiecăruia. În încheiere, i-a invitat pe cei patru autori prezenți din cei zece să ia cuvântul și să transmită un gând despre ceea ce a scris fiecare.

Primul căruia i-a încredințat cuvântul a fost domnul Silviu Vacaru care ne-a introdus în trăirile înaintașilor noștri în ceea ce privește munca, încercările și greutățile prin care au trecut din momentul în care s-au așezat pe aceste meleaguri. A urmat apoi părintele Fabian Doboș care amintind de viața religioasă a oamenilor din Rotunda, a spus: "Când veți citi această carte, imaginați-vă că vă uitați într-o oglindă cu memorie". Apoi domnul Cătălin-George Fedor, printre altele, a spus: "în această carte, în afară de instituții și valori, veți găsi oameni. Citiți-o și lăsați-o și urmașilor dumneavoastră să o citească". Cel de-al patrulea vorbitor, părintele Carmil Duma, făcând o scurtă analiză demografică a satului Rotunda, din anul 1918 până în prezent, bazată pe un studiu amănunțit al registrelor parohiale a spus: "Comunitatea face impresia că este îmbătrânită din cauza fenomenului migrației, atât de prezentă mai ales la generațiile tinere, și a scăderii natalității. În realitate, dacă cei care au plecat din sat și copiii lor care s-au născut, ar trăi acasă, comunitatea ar avea o alta imagine, nicidecum cea îmbătrânită. Mă întreb, peste 30, dar mai ales peste 50 de ani, cum va arăta această comunitate? Dacă nu se vor găsi soluții pentru compensare, ameliorare și îmbunătățirea situației demografice, atunci, peste 50 de ani sperăm să mai fie cineva în sat care să citească această carte".

Și pentru că creștinul nu renunță la speranță, părintele Ștefan Lupu a încheiat pe un ton optimist spunând: "La finalul acestei cărți am pus o fotografie cu câțiva tineri din Rotunda căreia i-am atașat următorul mesaj: tinerii Parohiei Rotunda privesc senin spre viitor și sunt pregătiți să ducă mai departe moștenirea înaintașilor!"

La invitația făcută de părintele, Preasfințitul Gherghel a mai adăugat un cuvânt la încheiere: "În relatarea celor scrise ne-am îndreptat spre trecut și nici nu se putea altfel. Astăzi am făcut să fie prezenți printre noi pe toți cei care au trăit înaintea noastră. Să ducem mai departe același mister ca creștini ai acestor meleaguri".

La urmă părintele paroh a rostit o serie de mulțumiri: lui Dumnezeu pentru că a îngăduit să trăim aceste momente unice și frumoase, subliniind momentul istoric-cultural al prezentării cărții monografiei satului Rotunda; Preasfințitului Petru Gherghel pentru prezență, rostirea cuvântului de recunoștință față de Dumnezeu, față de înaintași, pentru încurajarea celor prezenți și comuniunea realizată cu ei la sfânta Liturghie; părintelui Ștefan Lupu pentru inițiativă, coordonare și prezentarea monografiei satului Rotunda, precum și autorilor acesteia; părintelui Fabian Doboș, pentru cuvântul de învățătură; preoților concelebranți; corului și tuturor celor prezenți pentru disponibilitatea și colaborarea de care au dat dovadă la interviuri și consultări în realizarea acestei lucrări științifice, invitându-ne la optimism, curaj, speranță și încredere în viitor, îndemnând cu argumente solide la procurarea acestei cărți care este: "Cartea de identitate a satului Rotunda și a fiecărui locuitor în parte, o carte cu care să se poată legitima oricând și oriunde, o carte care prezintă originile, înaintașii, cultura, civilizația, tradițiile profane și religioase a credincioșilor din Rotunda etc., dar și datoria sacră de a păstra și transmite urmașilor acest tezaur istoric".

Irina Frenț

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 1-2 octombrie: Rotunda: Triplu motiv de bucurie în a doua zi de hram

* * *

Editura "Sapientia": Rotunda. Devenirea unei comunități catolice


 

lecturi: 1817.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat