Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Pe calea desăvârșirii

Un eveniment care pregătește terenul pentru inițiative de același gen repropuse periodic, în așa fel încât să poată fi aprofundată o lucrare de ansamblu între "mulți consultanți teologi, istorici și medici", o adevărată "polifonie" a vocilor, despre teme de relevanță deosebită. Așa a ilustrat cardinalul Marcello Semeraro, prefect al Dicasterului Cauzelor Sfinților, luni după-amiază, 3 octombrie 2022, în salutul introductiv, semnificația întâlnirii de studiu "Sfințenia astăzi", în desfășurare de la 3 la 6 octombrie la Roma la Institutul patristic Augustinianum. Un domeniu în care profesori și studioși care provin din lumea academică și exponenți ai culturii și ai mass-media se confruntă despre două teme principale: "Eroismul creștin între perenitate și actualizare" și "Faima de sfințenie în epoca digitală".

Cu privire la prima, cardinalul a reevocat cuvintele Sfântului John Henry Newman care, în Meditații și rugăciuni, a scris că este "opinie a multor sfinți că, dacă noi vrem să fim desăvârșiți, nu trebuie să facem altceva decât să îndeplinim datoriile noastre zilnice. Iată o cale scurtă care duce la desăvârșire; scurtă, nu pentru că este ușoară, ci pentru că toți pot s-o urmeze".

Care sunt, așadar, aceste datorii? "Dacă tu mă întrebi ce trebuie să faci pentru a fi desăvârșit - explică teologul englez - eu îți voi răspunde astfel: să nu rămâi în pat după ora fixată pentru a te scula; îndreaptă primele tale gânduri către Dumnezeu; fă o scurtă vizită la Isus din Preasfântul Sacrament; recită cu evlavie Angelus; mănâncă și bea pentru gloria lui Dumnezeu; recită bine Rozariul; fii recules; alungă gândurile rele; fă cu evlavie meditația de seară; examinează-ți conștiința în fiecare zi".

Cu privire la a doua temă, constatarea unei solide și bine răspândite fama sanctitatis, a subliniat prefectul, a fost mereu condiția fundamentală pentru demararea unei cauze de beatificare și canonizare. Însă în ultimele decenii, a adăugat el, "pare că această analiză prealabilă a trecut pe al doilea plan: de exemplu, în Positiones, faima de sfințenie (sau de martiriu sau de oferire a vieții) și faima de semne sunt în mod obișnuit inserate de acum la sfârșitul expunerii". Iată pentru ce, a precizat Semeraro, la 31 mai 2021, Dicasterul a transmis tuturor episcopilor o scrisoare în care recomanda "să se verifice consistența și caracterul genuin al acestei faime, împreună cu caracterul exemplar și actualitatea candidaților, în afară de o semnificativă fama signorum". Așadar, o temă cu atât mai actuală în fața provocărilor noi și urgente puse de era digitală.

Conferința arhiepiscopului Forte

Conciliul al II-lea din Vatican, în constituția despre Biserică Lumen gentium, clarifică faptul că Duhul Sfânt a fost trimis în ziua de Rusalii "pentru a sfinți Biserica încontinuu" ca scop și rod principal al acțiunii sale. De la această reflecție a pornit conferința următoare a arhiepiscopului de Chieti-Vasto, Bruno Forte. Care a afirmat că în timp lucrarea Duhului se exprimă într-o dinamică triplă: să fie memoria vie a lui Dumnezeu, care actualizează minunățiile venirii lui Cristos între noi, transmițându-ne darul sfințeniei oferit nouă în cuvântul întrupat; să transforme acele "astăzi" ale oamenilor în acea "astăzi" a harului care mântuiește și care sfințește"; să unească neîncetat "prezentul lumii cu acel «încă nu» din ultima zi, făcându-ne să pregustăm ceva din sfințenia infinită a lui Dumnezeu". Și tocmai cu o privire îndreptată spre lumea de astăzi, prelatul a reafirmat că Biserica, ascultând de Duhul, nu trebuie să se închidă "într-un castel de certitudini ușoare", ci să se angajeze "să discearnă semnele timpurilor", după cum este indicat în Gaudium et spes: "aspirația la dreptate, la libertate și la pace, prezența universală de martori fideli ai evangheliei și ai radicalității iubirii, dusă până la dăruirea vieții în solidaritate cu cei mai slabi și până la slujirea dreptății pentru toți". De fapt, a amintit Forte, mai ales în exercitarea carității comunitatea creștină acceptă aceste provocări, "se face solidară cu omul concret și îl slujește în cauza celei mai depline promovări a lui și de aceea a eliberării de tot ceea ce ofensează demnitatea sa de fiu al lui Dumnezeu".

Celelalte intervenții

Cele două lucruri necesare pentru "a face sfințenia", conform Sfântului Paul al VI-lea, sunt "harul lui Dumnezeu" și "bunăvoința". A pornit de la cuvintele Papei Montini directorul lui "Avvenire", Marco Tarquinio, intervenind după Forte. Și a adăugat un al treilea lucru: "necesitatea simțului limitei", gândindu-se la slujirea pe care Biserica o desfășoară "atestând calitatea și adevărul de vieți sfinte, adică bune, drepte și mântuite", capabile să genereze binele chiar și acolo unde triumfă răul, "chiar și răul absolut al războiului"; și, în fața războaielor de astăzi care chinuiesc lumea, "vom descoperi mai mult cât de existent și rezistent poate să fie binele". Și în Fericiri este posibil să se găsească o altă cale spre sfințenie, au argumentat astăzi, în respectivele comunicări, teologa Rosalba Manes, de la Universitatea Pontificală Gregoriana, și Angela Ales Bello, profesor la Universitatea Pontificală Laterană. Aici Isus, a spus Manes, "face cunoscută fața luminoasă a Tatălui" care este de partea celor din urmă, a celor rebutați, adică a celor pe care "el îi folosește pentru a edifica împărăția sa". Scopul - a clarificat Ales Bello - este de a înțelege Fericirile ca realizare deplină a "sufletului sufletului", adică "a noastră înșine", reacționând cu "blândețe umilă", așa cum scrie Papa Francisc în Gaudete et exsultate.

(După L'Osservatore Romano, 4 octombrie 2022)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 394.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat