Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 
© Vatican Media
Cu Rozariul pe drumurile păcii

"Așa cum cel drept îi cere cont lui Dumnezeu pentru fărădelegea și violența din lume", și "noi, astăzi, putem întreba: pentru ce acest război fratricid în Ucraina? Pentru ce războiul în Siria și în atâtea alte locuri? Pentru ce atâta nedreptate în lume, atâta sărăcie, atâta foame? Pentru ce riscul unui conflict atomic?". Întrebări care răsună ca un strigăt de durere cele ale cardinalului prefect al Dicasterului pentru Cler, Lazzaro You Heung-sik, în omilia rostită cu ocazia Rugăciunii către Sfânta Fecioară Maria, prezidată de același cardinal după celebrarea Liturghiei. Un eveniment special, acesta din 2022: de fapt, sâmbătă, 1 octombrie 2022, a început în orașul marian Anul jubiliar pentru a celebra a 150-a aniversare de la venirea fericitului Bartolo Longo, fondator al sanctuarului și al operelor de caritate în fosta vale a plângerii. Împreună cu cardinalul au concelebrat arhiepiscopul-prelat de Pompei, Tommaso Caputo, episcopul de Pozzuoli, Gennaro Pascarella, și auxiliarul, Carlo Villano, nunțiul apostolic Luigi Travaglino, în afară de tot clerul din orașul marian.

Tema păcii, tratată și de Papa Francisc la Angelus în Piața "Sfântul Petru" chiar în momentul în care se înălța Rugăciunea, a ocupat un loc central în omilia cardinalului You Heung-sik. Inspirându-se din prima lectură, luată din cartea lui Habacuc, cardinalul i-a subliniat actualitatea, amintind că și profetul descria "nedreptatea din timpul său, trăsăturile unei omeniri dominate de prepotență și violență": o "vale întunecată" în care omul se simte neputincios și înspăimântat. "Oare nu vedem astăzi aceeași prepotență, aceeași violență, aceeași nedreptate?", s-a întrebat el, invitând însă să nu încetăm "să ne rugăm pentru pace, așa cum ne îndeamnă adesea Papa Francisc, pentru o economie care nu ucide, pentru un dialog fără rezerve și pentru ca fraternitatea să nu aibă granițe"; urmând constant exemplul lui Habacuc, care are o credință de granit și nu încetează niciodată să se roage, sigur de promisiunile lui Dumnezeu. Tot așa și omul contemporan, în fața pandemiei, a războaielor, a bogățiilor în mâna câtorva și a mizeriei care chinuiește atâtea persoane, este chemat să spere în Domnul care "spune să continue să aibă încredere în el, să continue să se roage, să aibă ochi pentru a vedea că, în pofida a toate, el este prezent și merge alături de noi revelându-se în Preasfânta Euharistie, dar și în caritate, în speranța într-o lume nouă, în iubirea familială, în prietenia autentică". Este tot acest drum, impregnat de credință, care în urmă cu 150 de ani a dat limfă și forță vitală Fericitului Bartolo Longo, pe atunci tânăr avocat care, "într-un timp tot la fel de marcat de conflicte, nedreptăți și mizerie, a ajuns la Valle di Pompei". Și astăzi, a subliniat arhiepiscopul Caputo, în salutul adresat cardinalului, el continuă să ne vorbească invitându-ne în același timp "să trăim a 150-a aniversare ca o ocazie pentru a ne însuși" misiunea sa, "fiecare pentru partea sa: a răspândi Rozariul și a ține vie angajarea de caritate". Amintind de asemenea că este vorba de un eveniment "universal", unde Pompei privește "la lume pentru a vehicula, într-un timp dificil, un mesaj de pace și de înțelegere". De fapt, această rugăciune este "un adevărat itinerar spre Cristos care, în timp ce ne face să reflectăm asupra etapelor vieții sale pământești, ne ajută să punem în practică învățăturile sale".

Iată pentru ce - a fost îndemnul final al cardinalului You Heung-sik - credincioșii trebuie să fie tot mai mult "colaboratori ai lui Dumnezeu cu ajutorul Mariei, steaua navigatorilor și a călătorilor în pelerinajul vieții". Începând de la interioritatea noastră și de la familiile noastre, "există pace de dăruit și există lacrimi de șters, răni de îngrijit, uși de deschis lui Cristos și fraților".

(După L'Osservatore Romano, 3 octombrie 2022)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 507.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat