Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Angelus (2 octombrie 2022)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Desfășurarea războiului din Ucraina a devenit așa de gravă, devastatoare și amenințătoare încât trezește mare îngrijorare. Pentru aceasta astăzi aș vrea să îi dedic întreaga reflecție înainte de Angelus. De fapt, această rană teribilă și de neconceput a omenirii, în loc să se vindece, continuă să sângereze tot mai mult, riscând să se lărgească.

Mă întristează fluviile de sânge și de lacrimi vărsate în aceste luni. Mă îndurerează miile de victime, îndeosebi în rândul copiilor, și multele distrugeri care au lăsat fără casă multe persoane și familii și amenință cu frigul și foamea teritorii vaste. Anumite acțiuni nu pot fi justificate niciodată, niciodată! Este neliniștitor că lumea învață geografia Ucrainei prin nume precum Bucha, Irpin, Mariupol, Izium, Zaporoje și alte localități care au devenit locuri de suferințe și frici indescriptibile. Și ce să spunem despre faptul că omenirea se află din nou în fața amenințării atomice? Este absurd.

Ce trebuie să se mai întâmple? Cât sânge mai trebuie să curgă pentru ca să înțelegem că războiul nu este niciodată o soluție, ci numai distrugere? În numele lui Dumnezeu și în numele simțului de umanitate care locuiește în orice inimă, reînnoiesc apelul meu pentru ca să se ajungă imediat la încetarea focului. Să tacă armele și să se caute condițiile pentru a demara negocieri capabile să conducă la soluții neimpuse cu forța, ci concordate, drepte și stabile. Și vor fi așa dacă sunt întemeiate pe respectarea valorii sacrosancte a vieții umane, precum și a suveranității și a integrității teritoriale a oricărei țări, precum și a drepturilor minorităților și a preocupărilor legitime.

Deplâng puternic situația gravă care s-a creat în ultimele zile, cu ulterioare acțiuni contrare principiilor dreptului internațional. De fapt, ea mărește riscul unei escaladări nucleare, ajungând la temerea de consecințe incontrolabile și catastrofale la nivel mondial.

Apelul meu se îndreaptă înainte de toate către președintele Federației Ruse, implorându-l să oprească și din iubire față de poporul său, această spirală de violență și de moarte. Pe de altă parte, îndurerat pentru suferința uriașă a populației ucrainene ca urmare a agresiunii îndurate, îndrept un apel la fel de încrezător către președintele Ucrainei să fie deschis la propuneri serioase de pace. Tuturor protagoniștilor vieții internaționale și responsabililor politici ai națiunilor cer cu insistență să facă tot ceea ce este în posibilitățile lor pentru a pune capăt războiului aflat în desfășurare, fără a se lăsa implicați în escaladări periculoase, și pentru a promova și a susține inițiative de dialog. Vă rog, să facem ca tinerele generații să respire aerul sănătos al păcii, nu cel poluat al războiului, care este o nebunie!

După șapte luni de ostilități, să se recurgă la toate instrumentele diplomatice, și cele care eventual nu au fost utilizate până acum, pentru a face să se termine această tragedie uriașă. Războiul în sine însuși este o eroare și o oroare!

Să ne încredem în milostivirea lui Dumnezeu, care poate schimba inimile, și în mijlocirea maternă a Reginei păcii, în momentul în care se înalță Rugăciunea către Sfânta Fecioară Maria a Rozariului din Pompei, uniți spiritual cu credincioșii adunați la sanctuarul său și în atâtea părți ale lumii.

________________

După Angelus

Iubiți frați și surori!

Sunt aproape de populațiile din Cuba și din Florida, lovite de un uragan violent. Domnul să primească victimele, să dea întărire și speranță celor care suferă și să susțină angajarea de solidaritate.

Și mă rog și pentru cei care și-au pierdut viața și au fost răniți în ciocnirile izbucnite după un meci de fotbal la Malang în Indonezia.

În această seară va avea loc, pe fațada bazilicii "Sfântul Petru", proiecția unei opere audio-vizuale despre figura apostolului Petru. Proiecțiile vor fi repetate până la 16 octombrie, în fiecare seară de la 21.00 la 23.00. Mulțumesc celor care au lucrat pentru această inițiativă, care inaugurează un itinerar pastoral dedicat Sfântului Petru și misiunii sale.

Vă salut pe voi toți, romani și pelerini din diferite țări: familii, grupuri parohiale, asociații. Îndeosebi, salut grupul din Dieceza de Nanterre (Franța) și cel din Misiunea catolică italiană din Karlsuhe (Germania). Salut credincioșii din Cordenons, Corbetta, Arcade Povegliano, Formia, Grumo Appula e Cagliari.

Urez tuturor o duminică frumoasă. Și vă rog nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 


lecturi: 395.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat