Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Din Spania în Italia: Pe urmele apostolilor și ale sfinților. Pelerinaj al comunității române din Lleida

Un grup de 23 de credincioși din comunitatea românilor catolici din Lleida (Spania), cu o devoțiune specială față de Sfântul Anton de Padova, organizat și îndrumat de părintele Adrian Burcă, a pornit într-un pelerinaj către cel mai important sanctuar dedicat sfântului, Bazilica "Sfântul Anton" din Padova. Călătoria s-a desfășurat între 29 septembrie și 2 octombrie 2022.

Având în vedere că Italia este plină de sanctuare dedicate sfinților, ne-am propus să cunoaștem și apostolii care au dus credința pe ținuturile Italiei, ca în acest fel să fim mai conștienți și atenți la citirea textelor evanghelice, ca astfel să ne lăsăm pătrunși de tăria, de frumusețea, de profunzimea cuvântului lui Dumnezeu, cu specificitatea narativă a fiecărui apostol.

Am început cu Biserica "Sfântul Zaharia", un lăcaș de cult din Veneția, închinat Sfântului Zaharia, tatăl lui Ioan Botezătorul, al cărui corp se află aici. După aceasta am ajuns la bazilica dedicată Sfântului Marcu, din Veneția. Imposibil de redat în cuvinte splendoarea acestei bijuterii arhitectonice, dar și mai imposibil de expus trăirile atât de la celebrarea Sfintei Liturghii în acest templu, cât și la contemplarea pas cu pas a scenelor reprezentate pe pereții și cupolele bazilicii. La finalul vizitei, am fost martori la ceea ce se numește "aqua alta", apa care inundă Piața "San Marco" puțin câte puțin, făcându-ne să ne gândim la forța cuvântului care inundă inimile atunci când acestea sunt deschise.

Am continuat călătoria, de data aceasta către un ținut impregnat de devoțiune către Sfântul Anton: Padova și împrejurimile. Am ajuns la Camposampiero, un loc în care Sfântul Anton se retrăgea într-o chilie ca să își afle odihna, deși era urmat și acolo de credincioși, dornici de a-i asculta predicile și de a fi martori ai minunilor pe care le săvârșea. Acolo ne-am bucurat să le găsim pe surorile Maria, Tereza și Angela, care cu pasiune ne-au explicat istoria și minunile legate de acest sanctuar.

Următoarea oprire a fost Padova. Ghidați de părintele Daniel Fechetă am continuat să aprofundăm cunoștințele noastre despre Sfântul Anton, dar, mai ales să înțelegem că viața noastră este în mâinile lui Dumnezeu, care are planul său cu fiecare. Așa a fost și cu Sfântul Anton: dornic să își dea viața pentru Isus ca martir în Maroc, așa cum s-a întâmplat cu frații franciscani misionari acolo, a trebuit să accepte misiunea de a rămâne în Italia, pentru a converti inimile celor slabi, înclinați către ereziile din acea epocă.

Bazilica ne-a impresionat, așa cum era de așteptat, prin măreția ei, prin sculpturile și picturile lui Donatello și ale lui Giotto, dar și prin aura de sfințenie care o înconjoară. Mormântul, relicviile, atât ale lui cât și ale altor sfinți, au atras ca un magnet atenția noastră, mai ales datorită explicațiilor primite de la părintele Daniel.

A urmat apoi pelerinajul la o altă bazilică, Sfânta Iustina, construită pe mormântul Sfintei și care adăpostește rămășițele a doi mari sfinți: Sfântul apostol Luca și Sfântul Matias, dar și ale altor sfinți importanți în calendarul local, precum Sfântul Prodoscimo.

Am mers apoi pe urmele unui sfânt contemporan, sfântul Leopold. Un sfânt care a avut darul de a împăca multă lume cu Dumnezeu la scaunul de spovadă, autor a nenumărate minuni. În urma unui bombardament în timpul războiului, a fost dărâmată toată clădirea bisericii, mai puțin scaunul de spovadă care a rămas intact. Acuzat de unii că ar avea "mâneca largă" la spovadă, el răspundea mereu că este confesorul milostivirii lui Dumnezeu, dacă cineva îngenunchează în fața Domnului, e semn că imploră iertarea și milostivirea lui.

Cu vizitarea mormântului acestui mare sfânt (mic de statură, măsura cam 1,35 metri) am părăsit Padova și am plecat către Torino.

Torino a fost leagănul multor sfinți, dintre care unii ne-au marcat copilăria prin exemplul lor de sfințenie: Sfântul Ioan Bosco și Sfântul Dominic Savio. Drept urmare, pașii noștri s-au îndreptat către locul în care Don Bosco și-a început opera de educare a tinerilor, salvându-i de la mizeriile de tot tipul, oferindu-le un acoperiș și o educație, dar și calea de a se apropia de Dumnezeu. Unul dintre copiii de la Oratoriu va fi Dominic Savio, cel care, în ciuda morții la o vârstă fragedă, va fi ridicat la cinstea altarelor și invocat ca ajutor pentru mamele însărcinate, mai ales cele cu probleme. Știm că opera saleziană s-a răspândit în toată lumea, inclusiv în țara noastră, așa cum am putut constata atunci când, în Biserica "Sfânta Fecioară Maria, Ajutorul Creștinilor", biserică măreață pe care Don Bosco a construit-o cu ajutorul Providenței, am întâlnit un preot salezian aflat la o întâlnire internațională a persoanelor implicate în lucrarea socială a salezienilor.

Una dintre icoanele Bazilicii Sfânta Fecioară Maria Ajutorul Creștinilor ne-a impresionat în chip deosebit. Este vorba despre altarul dedicat Sfântului Iosif. Sfântul este reprezentat cu Pruncul în brațe, acesta oferindu-i trandafiri pe care Sfântul Iosif îi lasă să cadă asupra Bisericii "Sfânta Maria Ajutorul Creștinilor" și asupra Oratoriului, reprezentat așa cum se afla atunci. La inaugurarea bisericii, Don Bosco a explicat semnificația trandafirilor: ei sunt harurile pe care ni le dă Domnul; cei albi sunt lucrurile pe care le cerem și ni se oferă pentru că Domnul le consideră necesare, iar cei roșii sunt harurile pe care le primim, fără a le fi cerut.

Am început să ne gândim cât de generos e Dumnezeu cu noi, câți trandafiri albi și roșii lasă să cadă asupra noastră, deși de cele mai multe ori nici măcar nu conștientizăm.

Având atâtea modele de sfinți și ajutorul Mamei cerești sub a cărei mantie încăpem cu toții, ne-am întors acasă cu dorința de a trăi în așa fel încât să ajungem la sfințenie. Așa cum spunea Sfântul Augustin, dacă atâția și atâtea au ajuns sfinți, oare noi de ce nu am putea? Mijlocirea lor, a tuturor sfinților, a Sfintei Fecioare, harurile primite ne vor ajuta să devenim și noi sfinți, ajungând odată în cetatea cerească a Ierusalimului.

Am redactat aceste rânduri pentru a împărtăși trăirile noastre, dar și pentru ca aceia care trăiți sau treceți prin aceste locuri minunate să vă bucurați de ele. Mai multe fotografii am publicat pe pagina de Facebook Corul Miorita Lleida.

Clementina Budău


 

lecturi: 1338.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat