Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Luncani: Exerciții spirituale pentru preoți, seria 26-30 septembrie 2022

Un grup de 26 de preoți din Dieceza de Iași, printre care și unul din Arhidieceza de București, au participat la exercițiile spirituale organizate de către Episcopia Romano-Catolică de Iași pentru preoți, la Mănăstirea carmelitană din Lucani. Ei au fost însoțiți în programul spiritual de către pr. Marcelin Rotaru, îndrumător spiritual la Seminarul Episcopiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla.

Meditațiile oferite de pr. Marcelin Rotaru și-au propus să-i facă pe preoții participanți mai conștienți de statutul și vocația lor în Biserică. Ca slujitori ai lui Cristos, ei trebuie să-și alimenteze cuvântul predicării lor din Biblie, care este "sabia ascuțită de care diavolul se teme", locul unde este glorificat Isus, iar Dumnezeu se face cunoscut tuturor. Întrebarea care s-a desprins pentru preoții participanți fost următoarea: Este glorificat sau nu Isus Cristos prin activitatea mea pastorală?

În fața Euharistiei prezente la adorație pe altar, pr. Marcelin Rotaru a prezentat diferențele dintre cina pascală iudaică și cina pascală săvârșită de Isus. Preoția noastră pleacă de la Cina cea de taină și se alimentează din aceasta în măsura în care o actualizează zilnic la Sfânta Liturghie.

O viață spirituală matură va avea nevoie de convertire pentru a fi tot mai profundă în credință. A doua nu se realizează fără prima. Mă convertesc cu toate facultățile și capacitățile mele, nu doar dintr-un pur sentimentalism, ci pentru a crede cu adevărat, căci "convertirea este singurul mod de a-l întâlni pe Isus în viața noastră". Ce trebuie să convertesc la viața mea de preot? La stilul meu pastoral?

Exercițiile spirituale înseamnă să ne dorim să facem ceea ce Dumnezeu vrea să facem, nu ceea ce ne propunem noi să facem cu viețile noastre. Căci eșecurile cu care ne confruntăm pot crea depresie, nemulțumire. Este nevoie de o orientare mai serioasă după voința lui Dumnezeu, care singura împlinește orice slujire sacerdotală.

Printre alte subiecte prezentate a fost și cel al binecuvântării și blestemului. Preotul este chemat să binecuvânteze și să elibereze de blestem, invitând persoanele la o reînnoire sacramentală prin mărturisirea păcatelor. Cel care trăiește în harul sfințitor, este în stare de protecție. În păcat fiind, el trebuie să recunoască, să regrete, să renunțe, să reziste, adică să se pronunțe împotriva Celui Rău pentru a dobândi imunitatea față de acesta.

Preoților le-a fost propus un model din Vechiul Testament: profetul Ieremia. El a fost chemat să rostească mesaje dure. Preotul de astăzi trebuie să aibă în vedere acest aspect al misiunii sale: să creeze disconfort și să și-l asume prin vestirea integrală a Evangheliei. Ieremia simte tentația de a demisiona. Însă Domnul ca un olar atent, îl modelează și e dispus să modeleze și să remodeleze orice preot. Lucrarea Olarului este de multe ori neînțeleasă, căci olarul lovește, frământă, presează, pune în cuptor. Sunt acțiuni pe care orice preot trebuie să le primească pentru a deveni o operă a mâinilor lui Dumnezeu.

Zilele de exerciții au fost presărate cu momente meditative și rugăciuni în comun. În centru a fost mereu Sfânta Liturghia. În fiecare seară era expus Preasfântul Sacrament pentru a fi privit, contemplat și adorat. Tăcerile din biserica de la Luncani predispuneau la reflecții cu privire la viața spirituală personală și la decizii menite să îmbunătățească munca pastorală a fiecăruia.

În ziua de miercuri, 28 septembrie, ne-am bucurat de vizita episcopilor noștri, PS Iosif Păuleț și PS Petru Sescu, care ne-au mulțumit și încurajat în activitățile pastorale pe care le desfășurăm în diferite locuri ale diecezei.

Mulțumiri celor care au făcut posibile aceste exerciții spirituale, în special părintelui carmelit Augustin Folner, pentru găzduire. Domnul să facă rodnice aceste zile de har și de interiorizare.

Pr. Cristian Diac

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 26-30 septembrie: Luncani: Exerciții spirituale pentru preoți


 

lecturi: 2953.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat