Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

În urmă cu un an, Mons. Petru Sescu era numit episcop de Murcona

La data de 30 septembrie 2021 (adică exact în urmă cu un an) PS Petru Sescu era numit episcop auxiliar de Iași, cu titlul de Murcona. Fiecare episcop diecezan are titlul propriei episcopii, însă episcopii auxiliari și cei din diplomație primesc titlul unei episcopii din antichitate, care azi nu mai există de facto.

Unde și ce este Dieceza de Murcona (în unele documente Nurcona)?

Este un vechi scaun episcopal din nordul Africii, mai exact în Algeria. Unii autori identifică Murcona ca fiind situată în nordul Algeriei, în regiunea antică Mauritania Cezariană, la doar 45 de kilometri de țărmul Mării Mediterane.

În antichitate, până la invazia islamică din anul 670, existau în Algeria în jur de 350 de episcopii, conform unui studiu al istoricului francez Joseph Mesnage (1859-1922), care a încercat o identificare a acestora. Sediul Episcopiei de Murcona s-ar fi aflat pe raza localității de azi Hammam Bou Hadjar.

Dintre episcopii de Murcona din antichitate sunt cunoscuți doar doi, amintiți în diferite documente. Primul este Auxilius, care a participat la Conciliul din Cartagina (411) și a semnat, împreună cu Sfântul Augustin, documentul contra ereziei donatiste. Sfântul Augustin, în Scrisoarea 250, i se adresează cu aceste cuvine: "Preaiubitului și venerabilului frate în Domnul și întru preoție, Auxilius". Al doilea este episcopul Maddanius, al cărui nume apare pe lista participaților la întâlnirea de la Cartagina, convocată de regele Huneric al vandalilor în anul 483. Deoarece Huneric era arian fervent, Maddanius, ca mulți episcopi catolici, a fost exilat.

Murcona, fiind clar identificată de către specialiști, a fost reintrodus în rândul episcopiilor titulare de către Papa Ioan Paul al II-lea în anul 1989.

La data de 14 mai 1991 a fost numit episcop de Murcona John Richard Sheets, SJ, episcop auxiliar de Fort Wayne-South Bend (SUA), care a decedat la 16 aprilie 2003. A urmat Claude-Joseph Azéma, numit la 22 mai 2003 episcop auxiliar de Montpellier (Franța), care a decedat la 6 septembrie 2021.

Al treilea episcop de Murcona, după 1989, este Monseniorul Petru Sescu, numit auxiliar de Iași la data de 30 septembrie 2021.

Pr. Iosif Dorcu

* * *

Papa Francisc a numit un episcop auxiliar pentru Dieceza de Iași: Mons. Petru Sescu


 

lecturi: 1860.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat