Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman: Dincolo de diferențe... putem crea o lume fraternă? O nouă temă la Academia "Petru Tocănel"

Dincolo de diferențe... putem crea o lume fraternă? Acesta este genericul sub care își reia activitatea în acest an Academia "Petru Tocănel", din cadrul Institutul Teologic Franciscan Roman, unde a avut loc o nouă întâlnire, marți, 27 septembrie 2022.

O temă actuală, dacă privim contextul internațional, o temă interesantă, provocatoare, care a început minunat, cu o seara de poveste...

Prima poveste... a fost spusă de elevii clasei a IV-a B, de la Colegiul Național "Roman-Vodă", coordonați de prof. Mihaela Huci și prof. Cătălina Bostan. Vocile elevilor au adus în fața auditoriului cuvintele magice ale lui Anton de Saint-Exupéry, "Micul prinț" venind printre noi, într-o dramatizare originală, cu cântece, mișcare scenică, talent și multă dăruire din partea micilor actori.

"Povestea" a continuat cu o prezentare interesantă a invitatului serii, în persoana lui Vlad Ropotică, trainer, speaker, realizator ERCIS FM, care a "vrăjit" efectiv publicul printr-un discurs dinamic, elevat, cu tema "Despre credință printre oamenii secolului XXI". Cu măiestrie, a adus în discuție întrebarea: "Mai are rost... să credem în Dumnezeu?" după o scurtă analiză a credinței în spațiul public românesc și nu numai, invitatul serii ne-a propus printre altele, șapte verbe ale religiei, într-o astfel de ordine: a te teme, a te supune, a spune, a crede, a face, a înțelege și a fi. Însă, efectul lor l-a analizat în ordine inversă, astfel lui "a fi" îi corespunde "chip, asemănare, fiu". "A înțelege" are în dreptul lui "de ce?", "a face" se definește prin "etic și moral", motivând de fiecare dată cu exemple din viața de zi cu zi. "A crede" se traduce cu "cred corect", "a spune" are ca acțiune "mărturisirea", "a te supune" este "voință și rațiune", iar "a te teme" se aliniază cu "în dragoste...".

Pe parcursul întregului cuvânt, Vlad Ropotică a generat energie, având o chimie apropiată cu publicul, a folosit un limbaj accesibil, cu "povești" din viața reală ce au plăcut auditoriului și au creat o atmosferă degajată, interesantă, deschisă.

Moderatorul conferinței, pr. Paul Mîrț, președintele Academiei franciscane, încheie "povestea" într-un dialog cu invitatul serii, aducând în încheiere mulțumiri sponsorilor și colaboratorilor.

Prof. Cristiana Lehner

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 27 septembrie: Roman: Dincolo de diferențe... putem crea o lume fraternă? O nouă temă la Academia "Petru Tocănel"


 

lecturi: 343.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat