Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Tuta: Funeraliile părintelui Petru Vernică

Miercuri, 28 septembrie 2022, în Parohia Romano-Catolică "Sfânta Fecioară Maria, Regina Rozariului" din Tuta, au avut loc funeraliile părintelui Petru Vernică, trecut la Domnul în dimineața zilei de sâmbătă, 24 septembrie, la Spitalul Județean din Bacău, unde a avut două intervenții chirurgicale survenite în urma unui atac vascular cerebral. Sfânta Liturghie de înmormântare a fost celebrată de episcopul Iosif Păuleț, alături de care au concelebrat episcopul auxiliar Petru Sescu, colegii de promoție ai părintelui decedat și mai mulți preoți.

Sicriul cu trupul neînsuflețit al pr. Petru a fost depus luni, 26 septembrie, în Biserica "Preasfânta Inimă a lui Isus" din Dărmănești (BC), ultima parohie păstorită de Sfinția Sa. Miercuri dimineață, sicriul cu trupul pr. Petru a fost întâmpinat de fratele acestuia, pr. Francisc Vernică, parohul comunității din Tuta, de familie și de credincioși la grota din curtea Bisericii "Sfânta Fecioară Maria, Regina Rozariului" din Tuta. Până la începerea Sfintei Liturghii, credincioșii s-au adunat în priveghere înălțând rugăciuni pentru odihna veșnică a părintelui răposat.

La ora 11.00 episcopul Iosif Păuleț, avându-i alături pe episcopul Petru Sescu, pe pr. Francisc Vernică și pe colegii părintelui răposat, precum și pe ceilalți preoți concelebranți, a început Sfânta Liturghie de înmormântare. Excelența Sa i-a salutat pe cei prezenți, a transmis condoleanțele sale și ale celorlalți episcopi familiei îndoliate și a amintit de importanța momentului: oferirea jertfei Sfintei Liturghii cerând de la Dumnezeu să primească slujirea pe care părintele a împlinit-o în anii de preoție și să-l primească în rândul aleșilor săi.

Pr. Vasile Petrișor a dat citire biografiei pr. Petru Vernică, amintind mai ales de parohiile păstorite de acesta în timpul vieții sale. După ce a păstorit ca vicar comunitățile din Răducăneni, Hălăucești și Suceava, pr. Petru a slujit ca paroh comunitățile din Ciugheș, Oituz și Dărmănești. Celebrarea a continuat cu Oficiul pentru răposați și Sfânta Liturghie.

Predica a fost ținută de pr. Lucian Farcaș, coleg al părintelui răposat, care a evidențiat, folosindu-se de parabola bobului de grâu care cade în pământ pentru a aduce rod, misiunea creștinului, dar mai ales a preotului, de a muri, puțin câte puțin, pentru a face să rodească harul primit.

La încheierea Sfintei Liturghii, pr. Gheorghe Cojocaru, coleg al pr. Petru, a citit câteva gânduri de recunoștință ale pr. Francisc, fratele părintelui răposat. Acesta a mulțumit episcopilor, preoților și credincioșilor pentru că l-au însoțit pe pr. Petru în ultima sa călătorie pe acest pământ, dar mai ales pentru rugăciunile pe care le-au făcut și le vor face pentru sufletul părintelui. După rugăciunea de rămas bun, Libera, clopotele bisericii au însoțit, alături de cântarea Psalmului 41, procesiunea episcopilor, a preoților, a persoanelor consacrate și a credincioșilor, spre locul de veci din cimitirul comunității catolice din Tuta, unde trupul pr. Petru așteaptă învierea morților.

Domnul să privească cu bunătate spre slujirea sacerdotală a pr. Petru Vernică și să-i împlinească, în milostivirea sa, dorul de a se bucura în veșnicie de vederea feței sale, sperând că ne vom revedea cu toții în Paradis pentru a-l preamări împreună pe Domnul în veșnicie.

Dumnezeu să-l odinească în pace!

Pr. Eduard-Cristian David

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 28 septembrie: Tuta: Funeraliile părintelui Petru Vernică

* * *

Alexandru Budău: Înregistrarea transmisiunii în direct a Liturghiei:


 

lecturi: 3372.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat