Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Schio: Hramul comunității catolice române de rit latin, la 20 de ani de la înființare

Duminică, 25 septembrie 2022, ne-am întâlnit cu bucurie la masa euharistică să-i mulțumim Domnului pentru cei 20 de ani de când suntem o comunitate română romano-catolică aici în Dieceza de Vicenza, în Italia. La celebrare au participat pr. Isidor Iacovici (coordonator național al pastorației pentru catolici români de rit latin din Italia), pr. Sergio Durigon (directorul Oficiului pentru migranți din Dieceza de Vicenza) și alți preoți invitați.

Majoritatea din satul Săbăoani, dar și din alte locuri din țară, au lăsat părinți, amici, pământul străbunilor pentru a găsi un trai mai bun și s-au îndreptat spre Italia, în zona vicentină.

Primii dintre noi, foarte tineri pe atunci, au îndrăgit imediat oamenii, locul, aerul bun care sufla în zona aceasta, care oferea posibilitatea unui loc de muncă, dar și siguranța unui adăpost.

Zvonul că aici se stă bine s-a răspândit imediat și mulți și-au reîntregit familiile sau au adus frații și prietenii, dar au adus și credința, obiceiurile, tradițiile, ținute cu sfințenie de părinții și bunicii noștri...

Setea și dorul de a ruga în limba maternă au fost împlinite de pr. Ionel Jicmon. O dată pe lună, părintele ne aduna pentru a participa la Sfânta Liturghie celebrată în limba română. Următorul responsabil al comunității, pr. Claudiu Bordeianu, a propus această celebrare în fiecare duminică. Au urmat preoții Iosif Lucaci, Petru Mogda și Sergiu Gabor, actualul nostru păstor.

Au trecut anii, s-au născut copiii noștri, au crescut momentele noastre de comuniune și împărtășiri spirituale de la adorații, cateheze, ieșiri recreative, laboratoare pentru copii, corul cu cei mari, dar și cu cei mici, colaborarea și integrarea în comunitatea italiană: în grupul neocatecumenilor, salezienilor, cateheților, asociațiilor sportive.

Astăzi formăm o mare familie, creștini români catolici din Schio, Montecchio Maggiore și împrejurimi, ne adunăm cu drag în jurul altarului pentru a trăi bucuria de a fi copii ai lui Dumnezeu, frați în credință și naționalitate.

Mulțumim Domnului pentru legăturile frumoase care s-au creat și consolidat între noi ca o comunitate cu sprijinul preoților și episcopilor de Iași și Vicenza. Mulțumim comunității San Pietro care ne-a primit și ne primește cu drag, Oficiului migranților de la Vicenza, autorităților civile din Schio.

Toate spre mai marea glorie a lui Dumnezeu!

Maria Andrei

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 25 septembrie: Schio: Hramul comunității catolice române de rit latin, la 20 de ani de la înființare


 

lecturi: 1115.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat